Bildiğiniz gibi ESC Radyo, geçtiğimiz sene içerisinde  on sekizincisini oyladığımız Eurovision Top 250 listesini yılın son günü boyunca Eurovision takipçilerine geri sayım şeklinde anons etmişti. Eurovision takipçilerinin oylarına göre ülkemizi geçmişte temsil etmiş altı isim ilk 250’de yer aldı. 
TRT’nin aldığı kararla en son 2012, Bakü’de yarıştığımız Eurovision plartformunda Türk temsilcilerinin başarıları hafife alınacak türden değil. Özellikle 2000’li yıllarda Türk motiflerini Batı müziğinle harmanlayıp sahneye sunduğumuz müzik ürünlerimiz, Avrupalıların ülkemize olan bakış açılasını değiştirmiş, sonuçlarını elde ettiğimiz başarılı derecelerde görmüştük. Hatta öyleki bir çoğumuzun alaya aldığı şarkılarımız bile Avrupalılar tarafından en orjinal şarkı olarak seçilmişti. 

Peki 2012’den sonra izimiz silindi mi?

Kesin bir şekilde cevaplayabilirim ki; Hayır! Her ne kadar azınlık bir grup bizim katılmama haberlerimizin ardından alay edip, bizi yarışmada görmek istemese de, onlara karşı düşünceye sahip büyük bir grup yarışmada Türk motiflerini özlediklerini dile getiriyorlar. Sosyal medya üzerinden bunu destekleyecek çok mesaj aldım. Hatta Avustralya’dan bile.

Buna somut örnek göstermem gerekirse başta bahsettğim Esc Radyo’nun her sene geleneksel düzenlediği anket sonuçlarını hep birlikte değerlendirebiliriz. Sonuçlar kısmında o seneye ait derece sıralarını da gireceğim, ama bana kalırsa önemli olan dereceler değil, listeye girme başarısıdır. (Çünkü o yıla ait Eurovision şarkıları listede genellikle üst sıralarda yer alabiliyor.) Dilerseniz hep birlikte 2013 yılından itibaren bu anket sonuçlarında yer alan temsilcilerimize bir göz atalım.  11
Esc Radyo’nun 2013 yılında İsveç’te yapılan 58. Eurovision Şarkı Yarışması’nın ardından yaptığı oylama sonucuna göre sekiz temsilcimiz ilk 250 listesine girmişti. Ancak bir sonraki sene tekrardan sekiz temsilcimiz listeye girecek  ve aynı zamanda derecelerini artıracaklardı. 2014 sonuçlarında Sertab Erener kazandığı üçüncülükle göğsümüzü tekrardan kabartacaktı.

12
Ve 60. yılını geride bıraktğımız Eurovision serüveninde, bir çok şarkıya kucak açmış bu yarışmada listeye girmek gittikçe zorlanacaktı ve nitekim öyle de oldu. İlk 250’de sadece altı temsilcimiz yer alabildi ve gözle görülür derece de bir düşüş gerçekleşti. 


13

Uzak kaldığımız bu plartformda hala bu denli fanlar tarafından desteklenmek gurur okşayıcı bir his. Umarım bazı kararlar değişir, bazı düşünceler şekillenir  ve biz tekrardan ilk 250 listesinde yer alabilecek kapasitedeki şarkılarımızı o sahneye gönderir ve yılmadan yarışmacılarımızın kostümlerini saatlerce eleştirebileceğimiz günleri tekrardan yaşarız.

2013 yılı için full sonuç listesi
2014 yılı için full sonuç listesi
2015 yılı için full sonuç listesi