2019 Eurovision Şarkı Yarışması için 15 günlük prova süreci bugün resmi olarak başladı. Yayınlanan resmi programa göre provaların ilk gününde birinci yarı finalde sahne alacak ilk dokuz ülke provalarını tamamlayacak ve ardından basın merkezinde basın üyeleri ile tanışma konferansları olacak. . 

4 Mayıs Cumartesi (Türkiye Saati ile)
10: 00-10: 30 Kıbrıs, İlk Prova
10: 40-11: 10 Çek Cumhuriyeti, İlk Prova*
11: 20-11: 50 Finlandiya, İlk Prova
12: 00-12: 30 Polonya, İlk Prova
Öğle Yemeği Arası – 12: 30-13: 30
13: 40-14: 10 Slovenya, İlk Prova
14: 20-14: 50 Karadağ, İlk Prova*
15: 00-15: 30 Macaristan, İlk Prova
Mola – 15:30 – 15:50
16: 00-16: 30 Belarus, İlk Prova
16: 40-17: 10 Sırbistan, İlk Prova

Eurovision’un resmi sayfasının yaptığı açıklamaya göre ilk provalardan 30 saniyelik görüntüler paylaşılacak. Ancak bu görüntüler kamera açılarını içermeyecek. Kamera açılarının yer aldığı görüntüler ise 9 Mayıs’tan itibaren ikinci provalarla birlikte paylaşılacak. Tüm ülkeler ilk provalarını tamamladıktan sonra 8 Mayıs’ta Yom Hazikaron (Anma Günü) nedeniyle provalara ara verilecek.

Not: Birinci yarı finalde ikinci sırada sahne alacak olan Karadağ ile altıncı sırada sahne alacak Çek Cumhuriyeti’nin birinci gün provalarında bilinmeyen nedenlerden dolayı saatletleri değiştirildi.

  • Kıbrıs: İnsanlardaki Eleni Foureira algısı henüz kırılmamış görünüyor ki birçok basın üyesinin görüşlerine göre sadece şarkıda değil sahnede de Eleni havası alınıyor. 4 erkek dansçıyla sahnede olacak olan Tamta siyah ağırlıklı parlak elbisesi ve aksesuarlarıyla göz boyayacak ve hareketli şarkısıyla 2019 Eurovision Şarkı Yarışması’nı enerji dolu performansıyla başlatmış olacak. Dans gösterisi ağırlıklı bir şov olacak ve başlangıçta bir süre ekranlarda kesik görüntüler belirecek. Dansçıların arkasındaki kolonlar belli sürelerde yanıp sönecek. Şarkının ikinci kısmında dansçılar Tamta’nın ceketini çıkaracaklar ve sonunda dansçılar yerde Tamta ise ortada poz vererek bitirecekler.Yapılan yorumlar ise Tamta her bir performansında vokal sorunlar yaşamış.

  • Çek Cumhuriyeti:   Çek Cumhuriyeti geçen sene kadar olmasa da bu sene de enerji dolu bir temsilci tarafından temsil ediliyor. O meşhur sarı kazağıyla sahnede olacak olan performansı sırasında zıplayarak insanları eğlendirmeye çalışıyor (Jamala’nın bu sene Ukrayna ulusal finalinde nasıl eğlendiğini hatırlarsınız :). Diğer grup üyeleri kırmızı ve siyah renk ağırlıklı giysileriyle sahnede olacak ve ekranlarda belli zamanlarda tüm grup üyeleri aynı anda belirecek. Şarkının sonlarına doğru grubun logosu belirecek, orada yazan “friend” yazısı birçok farklı dilde koyu mavi renkte belirecek. Yapılan yorumlar ise Tamta’dan daha iyi bir vokal olduğunu söylüyor.

  • Finlandiya: Bu sene Finlandiya temsilcisi olarak Darude’yi açıklayınca oldukça çok sükse yaratmıştı. Ancak ilginç olan şu ki ilk provalarda Darude ekranlarda çok az görülüyor. Delegasyon izleme odasında bu duruma itiraz eder mi bilinmez. Ekibin solisti olan Sebastian siyah deri bir ceket giyiyor. Ona eşlik eden kadın dansçısı uzun yeşil bir elbise giymişken, Darude beyaz uzun kollu bir tişört ile ilk provalarını tamamladı. Sebastian performansının büyük bir kısmını sahnenin cat-walk adı verilen kısmında geçiriyor; yarışma günü seyircilerin arasında olmuş olacak. Dansçı ise su görüntülerinin hakim olduğu LED fonunun önünde dans ediyor. Dansçı ile ilgili daha fazla detay vermek istemiyoruz ancak oldukça güzel düşünülmüş bir detay olacak. Ayrıca ulusal finalin aksine daha düzenli bir şov bizleri bekliyor. Vokal performansında ise bazı bölümlerde sıkıntılar yaşanıyor.

  • Polonya: Beklediğimiz gibi grup üyeleri her zamanki giydikleri kırmızı ceket ve renkli etekleri ile sahnede olacaklar. Elbiselerine kombine ettikleri altın renkli başlıkları da olacak.  Başlangıçta grup üyeleri dönen bir platformun üzerinde beliriyorlar. Kuşandıkları ağ biçimindeki kıyafetleri ise bir noktada bırakıyorlar. Arka planda ise kızların günlük hallerine dair görüntüler olacak ve el hareketleri yaparak veya şarkı performansları sırasında görüntüler değişecek. Vokal olarak oldukça güçlüler!

  • Slovenya: Ulusal finalden farksız bir performans sergileyen Slovenya’nın ses kalitesi stüdyo kaydı standartlarındaydı. Sahne üzerinde baş başa olan sanatçılar şarkının ruhunu kamera açılarıyla vermeye çalıştılar. Aslında tüm kurgu kamera açıları üzerine. Kameralar ikilinin etrafında dönerken seyirciyi hipnotize etmeye çalışıyor. Arka fonda ise uzay teması kullanılmış. Zala & Gašper tamamen beyaz giyinmiş. Slovenya’nın performansı finale çıkmaya hazır görünüyor.

  • Karadağ: Tamamı yöresel detayları olan beyaz kıyafet giyen grup elemanları sahneye farklı yerlerden gelerek ortada buluşuyor. Sahnede altın sarısı ve mor hakim. İlk provalarında kamera açıları açısından sıkıntılar yaşandı ancak sonraki provalarda büyük ölçüde üstesinden gelindi.

  • Macaristan: Bu seneki tecrübeli sanatçılardan olan Joci siyah dar kesim kısa kollu bir üst ve pantolonla sahnede olacak. Performansının başlangıcında bir kutuya oturan sanatçı, yalın ayak olacak. Şarkının ortalarına doğru Joci sahne üzerinde yürüdükçe kamera tepeden çekecek ve altın renkli bir yol belirecek. Ayrıca, ilk nakarattan sonra zemin üzerinde baba temasını vurguladığını varsaydığımız görüntüler olacak. Performansın sonunda, LED fonunda yükselen altın kıvılcımlar var pyro efektleri olacak.

  •  Belarus: Bu yılın en genç isimlerinden olan Zena ulusal finalden bağımsız bir sahne hazırlamış. Gösterinin başında Zena’yı sahne arkası müzik teçhizat kutularının üstünde otururken görüyoruz. Kıyafet olarak ise beyaz diz boyu çizme eşliğinde çok renkli bir bluz ve şort giyiyor. Performansı sırasında arka plandaki bazı LED görselleri ve duman efektleri kullanılacak. İlk üç sahne provası sırasında vokallerini kullanırken çok dikkatli kullandı. Şarkısını ilk okumada yüksek notalara çıkmaktan kaçındı, ikinci denemede ise nispeten daha ılımlı bir sesle okudu. Neden olarak ise yarı finaller öncesi sesini kullanmaktan kaçınmak istiyor olarak görülüyor.

  • Sırbistan: Günün en başarılı vokallerinden biri olan Sırp temsilci Nevena, sahnede LED zeminin ortasında tüm performans boyunca konumunu koruyor. “Beovizija” adlı ulusal finalde de giydiği siyah renkli elbisesi ile neredeyse aynı. İlk nakarattan sonra kamera Nevena’nın etrafında dönerek yakın çekimler almaya başlar. Performansının başından beri buz görüntüsü LED ekranda olur ve ilk nakarattan sonra bu buz kütlesi çatlamaya başlar. Sahnenin sonlarına doğru ise elbisesinin üzerinde üç boyutlu görüntüler olacak.

Peki provalar süresince neler oluyor?

Birinci provalar: Ülkelerin sahne ekiplerine birinci provalar öncesinde güvenlikle ilgili talimatlar veriliyor. Daha sonra her bir ekip giyinme odalarına yönlendirilip hazırlanması isteniyor. Prova öncesi solist ve geri vokaller ses odasına yönlendirilip ses kalitlerini kontrol ediyorlar ve her birinin kulaklık ayarları buna göre tamamlanıyor. Sırası geldiğinde ekipler sahneye davet ediliyor ve ilk provalarda ekip 30 dakika sahne üzerinde kalıyor. Bu süre zarfında genelde sanatçılar 3-4 kez performansını tekrarlıyor. Ancak bu performanslar sırasında oldukça çok kesinti yaşanıyor ve görülen sıkıntılar giderilmeye çalışılıyor. Provaların ardından delegasyon  prova kaydını görmek için izleme odasına gidiyor. Burada görseller, kamera açıları, koreografi vb. konularda olası değişiklikler tartışılıyor.

İkinci provalar: İkinci provalar birinci provalara göre daha kısıtlı sürede (20 dakika) tamamlanır. 2. provadan sonra her delegasyon sonucu görmek için tekrar izleme odasına gider ve son küçük ayarlamalar yapılır.

Aile şovları: Birinci yarı final, ikinci yarı final ve büyük final günleri sanatçılar canlı yayın öncesi son bir kez daha prova yaparlar. Bu şova halktan insanlarda çocukları ile birlikte katılabilirler. Bu nedenle bu şovlar aile provaları olarak da bilinir. Ayrıca her bir sanatçı canlı yayın günlerinden bir gün önce jüri finali ve jüri finali kıyafet provası şovlarında da sahne alırlar. Böylece canlı yayına kadar her bir sanatçı en az 5 kez provasını  gerçekleştirmiş olur (istisnai durumlar haricinde).

Turuncu Halı Geçiş Töreni: Eurovision 2019, Tel Aviv’de geleneksel kırmızı halı yerine “Turuncu Halı” etkinliği yapılacak ve her bir delegasyon geçiş töreninde bulunacak. Geçen yıl okyanus temasını güçlendirmek için kırmızı halı yerine mavi renk tercih edilmişti.Bu kez, Turuncu renk Eurovision 2019 Resmi Sponsoru “MyHeritage” turuncu logosuna bağlı olarak seçildi.

Her şeyden anında haber olmak için “ESCape News WhatsApp Haber Bülteni“ne üye olabilirsiniz! Detaylar için buraya tıklayın.
2019 Eurovision Şarkı Yarışması hakkında genel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Spotify‘da “Eurovision Song Contest 2019” listemizden bu yılın tüm şarkılarına ulaşabilirsiniz:

 

Kaynak: ESCkaz, ESCunited, eurovision.tv