TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, İbn Haldun Üniversitesi tarafından düzenlenen”Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi”nde yaptığı açıklamalarla Türkiye’nin gelecek sene için Eurovision kararını kamuoyuna sundu. Açıklamalara göre Türkiye, İsrail’de gerçekleştirilecek 64. Eurovision Şarkı Yarışmasında da bulunmayacak.


Genel Müdür  yarışma ile ilgili yöneltilen sorulara “Şu anda katılmayı düşünmüyoruz. Oylama sistemi gibi  gerekçelerimiz var. Bir de kamu yayıncısı olarak, Avusturyalı birinci olan  sakallı, etekli, cinsiyet kabul etmeyen, herhangi bir cinsiyeti olduğunu  söylemeyen, ‘Aynı anda hem erkeğim hem kadınım’ diyen birini saat 21.00’de,  çocukların seyrettiği bir zamanda ben canlı yayımlayamam ki. Avrupa Yayıncılar  Birliği’ne, Eurovision’la ilgili olarak ‘Siz saptınız değerlerinizden.’ dedim.  Bundan dolayı başka ülkeler de çıktı” dedi.

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması’a ilk defa 1975 yılında katıldı. Elemeler aylarca sürmüş, televizyonlar günlerce yarışan şarkıları dinletmişti. Nihayetinde Semiha Yankı’nın seslendirdiği “Seninle Bir Dakika” Eurovision’da yarışan ilk şarkı olmuştur.

1976 ve 1977’den sonra Türkiye yarışmaya 1978’de ikinci defa katıldı. 1979’da Türkiye son anda yarışmadan çekildi. 1993 yarışmasında son 5’e kalan ülkeler 1994 finaline katılamadığından Türkiye 1994’te Eurovision Şarkı Yarışması’nda yer alamadı. Diğer bütün yıllarda Eurovision’da yarıştı.

1986’da Klips ve Onlar grubunun “Halley” parçasıyla dokuzunculuk ,1997’de Şebnem Paker’in seslendirdiği “Dinle” şarkısı ile üçüncülük kazanmıştır.TRT, 2003 yılında radikal bir karar alarak Sertab Erener’e yarışması için teklif götürdü. Erener, Demir Demirkan ile ortak besteledikleri “Everyway That I Can” adlı şarkıyla Riga’daki 48. Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci gelmiştir. Böylece Türkiye, 2004 Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapmış oldu.

2004 yılında Athena, “For Real” şarkısı ile Türkiye’ye dördüncülüğü getirmiştir. 2007 yılında Kenan Doğulu ve şarkısı “Shake It Up Şekerim” ile Helsinki’de yarışmış dördüncü olmuştur. 2008 yılında yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nda Mor ve Ötesi grubu yedinci olmuştur. 2009’da Hadise “Düm Tek Tek” adlı şarkısıyla dördüncü oldu. 2010’da maNga “We Could Be The Same” adlı şarkısı ile Türkiye’ye ilk defa ikincilik kazandırmıştır. 2011’de Yüksek Sadakat yarı finallerde elenmiştir. 2012’de Can Bonomo yedinci olmuştur. Can Bonomo böylelikle Türkiye’nin son temsilcisi olarak tarihe geçmiştir.