62. Eurovision Şarkı Yarışması katılımcılarından yarı finalde sahne alacak ülkelerin hangi gece sahne alacağını belirleyen kura çekimi ve anahtar teslim töreni bugün Kiev’de gerçekleştirildi. Direkt olarak finalde yarışacak ülke sanatçılarının da video performanslarının hangi yarı finalde yayınlanacağı ve finalist ülke vatandaşlarının hangi yarı finalde oy kullanacağı kura ile belirlenen diğer hususlar oldu…

Bu yıl Eurovision’un sıkı takipçileri için hiçte kolay bir dönem olmadı bilhassa sabırsız ve heyecanlı olanları için. Sahne, logo ve temanın açıklanması bu kişileri yarışma bugün yapılcakmışcasına heyecanlandırır. Ancak bu sene Ukrayna televizyonunda yaşanan krizler nedeniyle bu ayrıntılar diğer ev sahibi ülkelerin programlarına kıyasla birkaç ay geç kalındı. Dün slogan ve logoyu açıklayan resmi kanal bugün ise sahne görüntüsünün paylaşımıyla fanların üzerinden ölü toprağı attı.

Kura çekimi töreni öncesi Jamala’nın Stockholm yolculuğunu anlatan klip gösterildi.

Bugün düzenlenen resmi dönemle kura çekimini de gerçekleştiren Ukrayna artık yarışmaya birçok konuda hazır hale geldi. Tim Miroshnychenko ve Nika Konstantinova sunumuyla gerçekleştirilen kura serominisinde Jon Ola Sand ve ulusal kanal yetkilileri bu sene için olan beklentilerini dile getirdiler.

Tüm bunların dışında temsili anahtar teslim töreni yapıldı. Bunun için Stockholm ve Kiev Belediye Başkanları hazırda bulundu.

İşte bugün gerçekleştirilen yarı final kura çekimi sonuçları:

İlk aşamada büyük 5 ve ev sahibi Ukrayna’nın hangi yarı finalde oy kullanacağı belirlendi. Öncesinde Ruslana ve Jamala konuşma yaptı:

Sonrasında ise hangi ülkenin hangi yarı finalde ve hangi yarıda yarışacağı belirlendi. Ancak İsviçre bilindiği üzere buz hokeyi turnuvası nedeniyle 2. yarı finalde yarışmak istediğini EBU’ya bildirmiş ve EBU tarafından onaylanmıştı.

Ardından ise diğer ülkeler için kura çekimine devam edildi ve sıra Yunanistan’a gelindiğinde 2005 yılında Kiev’de Eurovision’u kazanan Helena Paparizou’nun doğum günü kutlandı:

Birinci yarı finali 9, ikinci yarı finalinin ise 11 Mayıs tarihinde yapılacak yarışmanın kazananı 13 Mayıs tarihinde belirlenecek.