Değerli Melodifestivalen severler, hepinize merhaba!…Beni üç yılda az çok tanıdınız artık, ben Muhammed Ali Berberoğlu ya da Melodifestivalen adıyla Gizli İsveçli Mali, her sene yarı finaller öncesinde sizlere hem sanatçıları tanıtıp hem şarkıları yorumlayıp, hem de olası sonuçları sizlerle paylaşıyordum, bu sene yarışmanın öncesinde sanatçıları sizlere tanıtalım istedik, umarım verimli bir yazı olur sizler için, şimdiden iyi okumalar dilerim,

Evet Kasım dedik, sanatçıların açıklanma ayı dedik ve sonunda katılımcıları öğrendik, 2014/2016/2017 gibi hepimizi şok eden, efsanelerin geri döndüğü yıllar gibi olmasa da geçen seneki eziyetten sonra biraz içimize su serpilmedi değil, biliyorsunuz geçen sene Melodifestivalen tarihinin en kötü senelerinden biriydi, gerek şarkılar, gerek katılımcılar kitleye uymadı, nitekim izlenme, reyting ve oy istatistikleri de bunu kanıtladı, bu yüzden bu sene Björkman’dan inanılmaz umutluydum efsaneler senesi olur, geri dönerler dedimse de ancak bir kaçı için bu beklenti uydu, öncelikle duyduğum kadarıyla Christer Björkman bu sene için Sanna Nielsen’in, Danny Saucedo’nun, Shirley Clamp’in, Afterdark’ın ve Carola’nın kapısını çaldığını ancak olumlu dönüş alamadığı bilgileri geldi. Bazıları oylama sisteminden, bazıları elde ettikleri zirveyi yerle bir etmemek için bazıları ise ellerinde inandıkları şarkı olmadığı için davete icabet etmemiş.

Şimdi sırada elimizdeki katılımcıları tanıtma sırası, Birinci yarı final ile başlayalım;

GÖTEBORG – DELTÄVLING 1

1. Anna Berghendahl – Ashes To Ashes
2010 yılı Melodifestivalen şampiyonu olan Anna, This Is My Life şarkısıyla ülkesini temsil etme hakkını kazanmış, herkesin beğenisini kazanmış olsa da Eurovision Şarkı Yarışması’nda yarı finalde 11. Olarak elenmiştir, Melodifestivalen kazananı değil de ülkesinde tek yarı finalde elenen sanatçı olarak anılması çok üzücü, kendisi de bunu atlatamamış ve ABD’ye yerleşmiş, üniversitede Tıp okuyor ve ileride Doktor olacakmış, ayrıca önemli prodüktörlerle çalışıp, güçlü eğitimler alıp kendini geliştirse de maalesef paylaştığı hiçbir şarkı onu istediği yere götüremedi… Bu sene döndü, inanın dönenler arasında en çok sevindiğim sanatçı olabilir, kendisine yapıştırılan bu kötü repütasyonu değiştirip umarım iyi bir derece alır, Melodifestivalen tarihindeki en naif, en sessiz ve en egosuz kazanandır kendisi, umarım seni yemezler bu cadı kazanında güzelim, Ashes To Ashes, Anna Bergendahl’dan beklemediğimiz şekilde uptempo bir şarkı ile geldi, şarkının küllerinden doğmayı simgelediği ve şarkıya çok güvendiği için geri döndüğünü belirtiyor Anna, şarkının yazarları; Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Anna Bergendahl. İyi şanslar Anna Berghendahl, seni seviyoruz unutma bu senin hayatın ve bu senin harcayacağın zamanın.

2. Nano – Chasing Rivers
2017 yılında televoting oylarında birinci olan, yarışmayı 2. Olarak tamamlayan Nano, bir sene arayla geri döndü, bu geri dönüş bana Ace Wilder’ın izlediği yolu hatırlattı biraz, Nano biraz Rage N Bone tarzı, güçlü sesi ile son zamanlarda popüler olan tarza yakın bir sanatçı, iddialı bir sanatçı mı? Şarkısına göre iddialı olacaktır, şarkısını dinlemeden kazanır, kesin finalde olur diyebileceğim bir şarkıcı değil, şarkının Hold On gibi ancak biraz daha yüksek tempo olduğunu biliyoruz. Şarkı yazarları: Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb, Thomas G:son, Nano Omar. Güçlü şarkı yazarlarıyla çalışmış Nano, merakla bekliyor olacağım.

3. Mohombi – Hello
Bu ismi gördükten sonra yaşadığım şokları anlatamam sizlere, evet bildiğimiz Grammy ödüllü, Suavementeli, Let Me Love Youlu, Coconut Treeli, Bumpy Rideli Mohombi bu! Yıllar önce Melodifestivalen’de yarışmış sonra dünyaya açılmış İsveçli şarkıcı, kazanmaya geldim demiyor, ama listedeki en ünlü sanatçı, sadece insanlar nereli olduğumu bilmiyor onlara göstermek için geldim diyor, şarkısı Hello ise her aşk bir merhabayla başlar bu şekilde yazdık şarkıyı diyor, orta tempo bir şarkı, Mohombi’nin yaz hiti danslarından çok sesinin ön planda olacağı bir şarkı, umarım çok güzel bir şarkıdır, heyecanla bekliyorum. Pitbull, Nicole Scherzinger gibi ünlü sanatçılarla düet yapıp bir de Grammy alıp Melodifestivalen’e dönmek umarım kariyerini zedelemez adamım. Şarkı yazarları; Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son, Mohombi Moupondo, Linnea Deb.

4. Zeana feat. Anis Don Demina – Mina bränder
Zeana eski bir Idol yarışmacısı, Anis Don Demina ise geçen sene Samir&Viktor’a back vokal olmuş bir sanatçı, şarkıları için daha önce Melodifestivalen’de denenmemiş bir şey ama tam bir Melodifestivalen şarkısı olduğunu söylüyorlar, çok pozitif, uyumlu rap ve pop birleşimi bir şarkı olduğunu söylüyorlar, merak uyandırdı bana biraz, daha önce bu ikiliden birini solo olarak bu yarışmada görmediğim için tam kestiremiyorum ama farklı bir hava katacakları kesin. Şarkı yazarları; Thomas G:son, Jimmy Jansson, Anis Don Demina, Pa Moudou Badjie, Robin Svensk

5. Arja Saijonmaa – Mina fyra årstider
Bundan tam 40 yıl önce yarışmaya katılıp sadece 1 puanla ikinci olan Arja toplamda 4 kere yarışmada yarışmış bir Schager diva olarak tanınıyor, şarkıları hala İsveç için klasik schaleger şarkılar arasındadır, Arja hayatı boyunca şarkılarında insan haklarını savunan dünyayı değiştirmek isteyen bir sanatçıdır, bu yüzden sanatçı olduğunu söylemişti, şarkısı hakkında ise bu sefer diğer denemelerine göre daha farklı bir şeyler denemiş, şarkı çok romantik ve güzel bir melodi ile başlıyor ardından inanılmaz yüksek tempo ile devam ediyor, İsveç maalesef böyle yaşlı teyzelerin arkasında duramıyor örneklerini çok gördük, jenerasyon farkından dolayı, fakat Arja biraz farklı gibi, herkes tarafından çok hürmet gören bir kadın, şansın bol olsun Arja Teyze! Yarı final çok güçlü şansına 🙁 şarkı yazarları ; Göran Sparrdal, Arja Saijonmaa.

6. High15 – No Drama
İsveç’in Little Mix’i olarak bilinen bu kız grubunun tamamı 15 yaşında, daha önce Idol yarışmasına katılmış grup derece alamadan elenmiştir, ancak kendilerine olan güvenleri ve Melodifestivalen’in kız grubu özleminden sonra şansları olma ihtimali çok yüksek, şarkıları için de yüksek tempo olduğunu bildirdiler, her yerde herkes drama yapıyor şarkıda tam olarak bunu anlatıyor diyorlar, merakla beklediğim şarkılardan biri. Şarkı yazarları; Joy Deb, Linnea Deb, Kate Tizzard.

7. Wiktoria – Not With Me
2016 ve 2017 yıllarında neredeyse herkesin gönlünde taht kuran ,harika sesi ve o şirinliğiyle herkesin hayranlıkla izlediği country pop prensesi Wiktoria! 2018 yılında, iki sene üst üste katıldığı için zorunlu bekleyen ve 2019 yılı için dönen Wiktoria, kazanacağım diyemem ama çok ümitliyim dedi. Şarkısı diğer tarzlarına göre farklı bu bir ballad! Wiktoria ise Not With Me’yi Save Me ve As I Lay Me Down’dan farklı tutuyorum çünkü bu tam benim, şarkıyı ben kendi hislerimle yazdım ve tamamen beni anlatıyor o yüzden bu şarkıda gerçek Wiktoria’yı bulacaksınız diyor, Wiktoria’nın harika bir sesi var, ballad şarkılar için en önemli şey ses ve anlam, bakalım nasıl bir şarkı çıkacak. Wiktoria yarışmayı kazanmak için çok büyük bir aday. Şarkı yazarları ; Joy Deb, Linnea Deb, Wiktoria Johansson. Heroes’un yazarlarından destek alan Wiktoria için Joy ve Linnea Deb ile çalışmak bir hayalmiş.

İnanılmaz güçlü bir yarı final Melodifestivalen gelir gelmez bizi sinir hastası edecek çok belli ancak inanın bir senede bunu bile özlemişiz, Göteborg’da harika bir deltavling bizi bekliyor! Haftaya görüşmek üzere…


Anket: Melodifestivalen 2019 Beklenti Anketi*:

*Anket kapsamında her yarı finalden ancak 4 isim seçebiliyorsunuz (2 direkt finalist ve 2 İkinci Şans olmak üzere alınan oya göre sonunda ayıracağız).

[poll id=”39″]