Eurovision demek eğlence demek Eurovision demek dans demek,müzik demek. Bunlar ise Euroclub ve Eurovillage demek. Aradaki fark nedir ve İsveç nereyi seçti?…

Önce ne nedir onu öğrenmek lazım: Euroclub-Eurovillage-Euro Fan Cafe:

Euroclub adından anlaşılacağı gibi “Club”. Bir Eurovision fanı olarak öyle bir club düşünün ki sadece Eurovision parçaları çalsın ve sizin gibi o parçaları ezbere bilen yüzlerce kişi sizle aynı mekanda bulunsun. Euroclub’ı özel kılan bu. Euroclub’ta en sevdiğiniz sanatçıyı kafası güzel bir halde yaptığı saçmalıklarla tamamen silebilir ya da daha çok hayran olabilirsiniz (Bu arada Euroclub’ın temel kuralı: Euroclub’ta olan Euroclub’ta kalır.). Şunu söylemeden geçmemek lazım Euroclub sadece sanatçılar, delegasyon ve basının girebildiği bir mekandır. Fan akreditesine sahip Eurovision fanları ise eğer bahsettiklerimden yer kalırsa çuval dolusu para ödeyip girmek zorundadır.

Eurovillage ise daha halka yönelik bir mekandır. Şehrin işlek bir meydanı misal belediye binası çevresine bir sahne ve çeşitli ülke tanıtım çadırları kurulur ve halk burada eğlenir. Eurovision sanatçıları vakit buldukça buraya gelerek konserler verir. Ayrıca Eurovision eşyaları satın alabileceğiniz kiosklar bulunur. Euroclub’ın daimi ziyaretçileri (sanatçılar, delagasyon, basın) burayı genelde sadece “kırmızı halı töreni” için ziyaret ederler.

Gelelim Euro Fan Cafe’ye: adından anlaşılacağı üzere Euroclub’a imkanı olmayan ancak Eurovillage’ta takılan “Hazır Eurovision şehrimize gelmiş ailecek vakit geçirelim.” kafasındaki halktan daha sıkı olan Eurovision fanlarının uğrak mekanıdır.Giriş basın, delegasyon ve sanatçılara ücretsizdir. Diğer türlü girmek isteyenler ise ödeme yapamak durumundadır.

Gelelim asıl konuya: İsveç bu yıl nereyi Euroclub ve Eurovillage olarak seçti?:

Öncelikle Eurovision’un açılış töreni ya da diğer adıyla “kırmızı halı töreninin” bu yılda adresi değişmedi: “Stockholm Belediye Binası” (Stockholm’s City Hall). Belediye binası denildiğinde öyle basit ve sıradan yapılar aklınıza gelmesin. Avrupa’da çoğu şehirde saraydan farkı olmayan yapılardır. 

İsveç bu yıl halkı,basını,delegasyonu ve fanları düşünerek sağlam bir karar aldı. Euroclub ve Eurovillage birbirine yürüme mesafesinde olacak. Euroclub Kraliyet Sarayının dibinde, Eurovillage ise Kraliyet Bahçesinde yer alacak.

euroclub map.jpg

Christer Björkman ise Stockholm’ün en iyi mekanlarının Eurovision için ayrıldığını ve herkesi büyüleyeceğinden emin.

Memnun muyum?

Kesinlikle hayır. İsterlerse İsveç Kraliyet Sarayının içini Euroclub yapsınlar yine sanırım memnun olmayacağım. Niye mi nedeni çok basit: Globen Arena çok sapa bir yerde. Stockholm’de ulaşımın gelişmiş olduğundan şüphem yok ancak herşeyin daha düzenli ve yürüme mesafesinde olması daha mantıklı geliyor insana.

Misal 2014 yılında Kopenhag’daki Eurovision tam bir fiyasko idi bu anlamda. Arena şehrin dışında bir adada, Eurovillage şehrin göbeğinde ve Euroclub ise her ikisine tam ters istikamette. Ulaşım gelişmiş ve ücretsiz (basına) ama yine zaman kaybı. Danimarka’nın o yıl hatası daha doğrusu eksikliği şu oldu: başta “Eurovision Adası” fikri ile yola çıktı hepimiz heyecanlandık ama ne var ki sadece arenayı oraya kurdu ve biz sap gibi kaldık. Arenanın içindeki marketten başka su satan yer bile yoktu. Yapılması gereken çok basitti: Euroclub’ı o adaya kurmak ya da arena olarak 2001 ‘de kullandığı Parken’i seçmek.

Eurovision’da zaman herşeyden önemli. Dilerim bu yıl bunlar yaşanmaz.