Eurovision Şarkı Yarışması Referans Grubu yarışmanın yakın ve uzun zamanlı geleceği için geçen hafta Berlin’de düzenledikleri toplantıda bazı kararlar almışlardır. Bu kararlardan biri ise Büyük 5li ülkelerin ve ev sahibi ülkenin artık yarı finallerde sahne almasıyla ilgili.

Bu altı ülke bundan böyle diğer ülkeler gibi hangi yarı finalde oy kullanacaklarsa o yarı finalde sahne alacaklar. Hangi yarı finalde sahne alacakları ise en geç Ocak ayında yapılacak kura ile belirlenecek. Şu zamana kadar ise sadece iki ülkenin durumu belli: Almanya ve İsrail, ikinci yarı finalde sahne alacaklar.

Eurovision Süpervizör’ü Jon Ola Sand bu kararla ilgili olarak “Büyük Beşli’nin ve ev sahibi ülkenin sanki finaldeymiş gibi Eurovision sahnesindeki performansları show için daha iyi görünecek.” dedi ve ekledi, “Bundan sonra gelecek Eurovision Şarkı Yarışması için harika bir şarkı seçmek bu altı ülkenin elinde.”

Bildiğiniz gibi bu altı ülke provalarını yarışma programının sadece son günlerinde gerçekleştiriyorlardı. Bu yeni karar bu ülkelere daha fazla olanak sağladı. Artık onların promosyon için ve rahat bir şekilde provalarını gerçekleştirmek için daha çok zamanları var.

Aslında bu kararla birlikte Türk fanlar da hedef tekrardan TRT olacak. Her ne kadar TRT bu ülkelerin yarı finallerde yarışıp, hakın oyları sonucunda finale kalmaları sağlanmasını istese de, bu isteklerin bir kısmı yerine getirilmiş durumda. TRT bir sonraki sene için alacağı kararı ne kadar etkileyeceği merakla bekleniyor.