Türkçevizyon için Denizli’ye gelen Gürcistan’ın 2007 yılındaki Eurovision temsilcisi ile gerçekleştirdiğimiz eğlenceli söyleşi:

IMG_0211.JPG

Ket’ili Türkite!(Türkiye’ye hoş geldiniz!) 2006 yılında Litvanya’da düzenlenen The New Wave’de 3. olduktan sonra Rus prodüktörler peşinizde koşmasına rağmen siz tüm teklifleri geri çevirip Gürcistan’ı ilk kez Eurovision’da temsil ederek Gürcistan Eurovision tarihine geçtiniz, bununla ilgili neler hissediyorsunuz?

Gürcistan adına ilk defa katıldığım için bu bende tarihî bir anı olarak kaldı. Çünkü Gürcistan Eurovision’a ilk defa Sopho adı ile katıldı.

Helsinki’den sonra hayatınızda neler değişti?

2 tane çocuğum oldu (Gülüyor). Aynı şekilde sanatçı olarak devam ediyorum, konserlerde yer alıyorum.

Neden Türkçe bir yarışmaya katılıyorsunuz? Bu kararı nasıl aldınız?

Bu teklif bana ilk sunulduğunda çok ilgimi çekmişti bu festivalin neyin nesi olduğu, ne amaçladığı ilgimi çekti ve katılmaya karar verdim.

Eurovision’da en büyük anınız neydi? Orada en çok neyden hoşlandınız?

İlk defa o kadar büyük bir sahnede o kadar insan karşısına çıktım ve bunu Gürcistan adına ilk kez ben yaptım.

Eurovision’u her yıl takip ediyor musunuz?

Tabiî takip ediyorum hatta her yıl Gürcistan temsilcileri belirlenmeden önce bana da danışıyorlar.

Bu yılki Gürcistan temsilcileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Gruptaki bayan benim çok sevdiğim bir solist. Daha önceden ayrı ayrı çalışırken Eurovision için bir araya geldiler ve öyle katıldılar. Belki birlikte çok başarılı olamadılar ama ayrı ayrı gerçekten iyi sanatçılar.

Gürcistan’da Eurovision ne kadar popüler?

Benim ilk katıldığım yıl daha heyecanlıydı herkes tarafından daha çok takip edilirdi ancak daha sonra maalesef ilgi azaldı. Ama Eurovision olduğu için yine de ilgileniyorlar, orada da gruplar var. Futbolda olduğu gibi büyük fanlar yok. Gürcistan adına kimin katılacağı konusunda halk ve saatçılar iç içe çünkü her iki kesim için Gürcistan’ın adını duyurmak çok önemli. O yüzden ister istemez ilgi duyuluyor çünkü çok büyük bir organizasyon.

Tekrar yarışmaya dönmek istiyor musunuz? Şahsen ben dönmenizi istiyorum 😀

Şu an öyle bir teklif gelirse ne derim bilmiyorum. İlk teklif geldiğinde de zor karar vermiştim ama yıllar geçtikçe insan o tarz yarışmaları özlüyor. Başarıya ulaşacağına inandığım bir şarkı yaptığımda tekrar yarışmaya dönebilirim.

12. oldunuz, bunu neye bağlıyorsunuz -ki gerçekten iyi bir performans sergilemiştiniz- ?

İlk olduğu için yarışmayla ilgili çok bilgimiz yoktu. Bilgimiz olsa daha iyi olabilirdi.

Sırbistan’ın kazanması sizi şaşırttı mı?

Ben tam tersine kendisini destekliyordum ve favorimdi. Etrafımda niye bunu dinliyorsun diyenlere “Bu şarkı kazanacak!” diyordum ve nitekim öyle oldu. İlk katıldığımızda finale kadar yükselmiştik bu gerçekten büyük başarıydı ama ben yarışmanın Sırbistan ve Gürcistan arasında çekişmeli geçeceğini düşünmüştüm, her şeye rağmen büyük bir başarıydı bizim için.

(Cevapsız bir soru)

O yıl Türkiye adına katılan Kenan Doğulu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok enerji dolu bir sanatçıydı. Şarkısında Avrupa ve Asya’nın kültürünü yansıtmaya çalıştı. Başarılı olduğunu düşünüyorum zaten başarılıydı, herkesin ilgisini çekti.

Sopho’nun 2007 yılında Helsinki’deki performansı:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8s6tu5SLPEs]

*Röportaj için bize yardımcı bu buluşmayı sağlayan olan Eurovision-Dream’den Özgün Günyar’a teşekkür ediyoruz. Bu röportaj iki sayfanın ortak çalışmasıdır.