Her sene geleneksel olarak düzenlenen ve Eurovision Şarkı Yarışması’na esin kaynağı olan 68. Sanremo Müzik Festivali bu gece görkemli bir finalle sona erdi. İtalyan devlet kanalı RAI, Sanremo 2018’de Big Artist kategorisinde yarışan 20 isimden kazanan ismin İtalya’yı Lizbon’da gerçekleştirilecek 63. Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edeceğini onayladı.

Oylama sistemi: Kazanan isim oldukça karmaşık bir oylama sistemiyle belirlenecek. İlk üç akşamda uygulanan oylama sistemi ile son iki akşam uygulanacak oylama sistemi farklı olacak. İlk üç gece uygulanacak oylama sisteminde final sonucuna halk oylaması %40, Demoscopic oylama (kanal tarafından belirlenen 300 kişilik fan kitlesinin verdiği elektronik oylar) 30% ve basın üyelerinin verdiği oylar 30% olarak etki edecek. Fakat diğer gecelerde halk oylaması 50%, basın oylaması 30% ve jüri oylaması ise 20% etki değerine sahip olacak.

Tüm hafta boyunca bu beş gece Claudio Baglioni, Michelle Hunziker ve Pierfrancesco Favino sunumuyla ekranlarda oldu. Festivalde 20 sanatçı “Big Artist” kategorisinde yarışırken 8 sanatçı ise “Newcomers'” kategorisinde sahne aldı. Daha önce ilan edildiği gibi Eurovision Şarkı Yarışması’nda İtalya’yı temsil edecek isim Big Artist kategorisinde yarışan 20 isimden biri oldu. Oylama sonucunda ilk üçe giren isimler süper finale yükseldi. Bu üç isim arasında yapılan oylama sonucunda kazanan Ermal Meta &Fabrizio Moro 68. Sanremo Müzik Festivalini kazanan sanatçı oldu. Sanatçılar basın konferansında İtalya’yı Eurovision’da temsil edeceklerini onayladılar. Eğer Ermal Meta &Fabrizio Moro Eurovision’da yarışmayı kabul etmeseydi devlet kanalı RAI kendi kriterleri doğrultusunda diğer 19 isimden birini seçecekti. RAI nihayi kararı önümüzdeki zaman ilan edecektir. 

Sanatçı Şarkı Besteci(ler)
Roby Facchinetti e Riccardo Fogli Il segreto del tempo Pacifico, R. Facchinetti
Nina Zilli Senza appartenere G. Angi, A. Iammarino[6]
The Kolors Frida (mai, mai, mai) D. Petrella, D. Faini, A. Raina, A. Fiordispino
Diodato e Roy Paci Adesso A. Diodato
Mario Biondi Rivederti M. Biondi, G. Furnari, D. Fisicaro
Luca Barbarossa Passame er sale L. Barbarossa
Lo Stato Sociale Una vita in vacanza L. Guenzi, A. Cazzola, F. Draicchio, M. Romagnoli, A. Guidetti, E. Roberto
Annalisa Il mondo prima di te A. Scarrone, D. Simonetta, A. Raina
Giovanni Caccamo Eterno Cheope, G. Caccamo
Enzo Avitabile con Peppe Servillo Il coraggio di ogni giorno Pacifico, E. Avitabile, P. Servillo
Ornella Vanoni con Bungaro e Pacifico Imparare ad amarsi Bungaro, Pacifico, C. Chiodo, A. Fresa
Renzo Rubino Custodire R. Rubino
Noemi Non smettere mai di cercarmi D. Calvetti, M. Pelan, V. Scopelliti, F. De Martino
Ermal Meta e Fabrizio Moro Non mi avete fatto niente E. Meta, F. Moro, A. Febo
Le Vibrazioni Così sbagliato F. Sarcina, A. Bonomo, L. Chiaravalli, D. Simonetta
Ron Almeno pensami L. Dalla
Max Gazzè La leggenda di Cristalda e Pizzomunno F. Gazzè, M. Gazzè, F. De Benedettis
Decibel Lettera dal Duca S. Capeccia, E. Ruggeri, F. Muzio
Red Canzian Ognuno ha il suo racconto R. Canzian, M. Porru
Elio e le Storie Tese Arrivedorci S. Conforti, S. Belisari, D.L. Civaschi, N. Fasani

06.02.2018 – İlk Gece

Beş gece sürecek olan Sanremo Müzik Festivali‘nde ilk gece Big Artist kategorisinde yarışan 20 aday sanatçının şarkılarını canlı seslendirmesiyle başladı. 1983, 1988, 1993 ve 2012 yıllarında Eurovision Şarkı Yarışması’nda İtalya’yı temsil eden Riccardo Fogli, Luca Barbarossa, Enrico Ruggeri ve Nina Zilli gibi dev isimler bu kategoride yarışan sanatçılar arasında. Sanatçılar final gecesinden sonra açıklanacak olan halk, basın ve jüri oylarıyla hafta boyunca değerlendirilecek.

http://https://www.youtube.com/playlist?list=PLFzrqM06uKnTsrE9vzpgfP3hM0T92hUfH

 07.02.2018 – İkinci Gece

Sanremo’nun ikinci gecesinde, birinci gün oylama sonucunda “Big Artist” kategorisinde ilk ona girmiş isimler sahne aldı ve şarkılarını tekrardan seslendirdi. Sanatçıların oylamada kaçıncı oldukları ise açıklanmadı ve sahne sıralamaları bu sonuçlara göre belirlenmedi. Ayrıca ikinci gecede  “Newcomers'” kategorisinde yarışan 4 isim de sahne aldı.

https://www.youtube.com/watch?v=nM2J9W2NhZ4

Bu geceki performanslara basın üyelerinin verdiği oylar neticesinde bu on sanatçı aşağıdaki gibi kategorilere ayrıldı.

Mavi alan:
Ron
Ornella Vanoni, Bungaro & Pacifico
Diodato & Roy Paci

Sarı alan:
Le Vibrazioni
Annalisa
Decibel

Kırmızı alan:
Nina Zilli
Elio e le Storie Tese
Red Canzian
Renzo Rubino

Her bir renk sanatçıların performanslarına yönelik farklı bir değerlendirmeyi temsil ediyor. Mavi en başarılı grup anlamına gelirken kırmızı en başarısız performansları ifade ediyor.

 08.02.2018 – Üçüncü Gece

Sanremo’nun ikinci gecesinde, birinci gün oylama sonucunda “Big Artist” kategorisinde sıralamada on ile yirmi arasında yer almış isimler sahne aldı ve şarkılarını tekrardan seslendirdi. Sanatçıların oylamada kaçıncı oldukları ise açıklanmadı ve sahne sıralamaları bu sonuçlara göre belirlenmedi. Ayrıca üçüncü gecede “Newcomers'” kategorisinde yarışan 4 isim de sahne aldı.

Bu geceki performanslara basın üyelerinin verdiği oylar neticesinde bu on sanatçı aşağıdaki gibi kategorilere ayrıldı.

Mavi alan:
Lo Stato Sociale
Max Gazzè
Ermal Meta e Fabrizio Moro

Sarı alan:
Luca Barbarossa
Enzo Avitabile con Peppe Servillo
The Kolors

Kırmızı alan:
Giovanni Caccamo
Roby Facchinetti e Riccardo Fogli
Noemi
Mario Biondi

 09.02.2018 – Dördüncü Gece

Yarışmacılar festivalin dördüncü gecesinde daha evvelden ilan edilen sanatçılarla düet performanslarını sergilediler. Performanslar daha önceki gecelerde olduğu gibi basın, halk ve fan kitlesi tarafından oylandı. Gecede ayrıca “Newcomers” kategorisinde yarışan 8 isim de şarkılarını seslendirdi.

10.02.2018 – Beşinci Gece

Yarışamanın büyük finali ise bugün gerçekleştirildi. Festivalde boy gösteren tüm isimler final gecesinde son kez sahne aldı. İlk üçe kalan Annalisa, Lo Stato Sociale ve Ermal Meta &Fabrizio Moro süper finalde bir kez daha yarıştı. Oylama sonucunda Ermal Meta &Fabrizio Morogeceyi zaferle sonlandırdı. Bakalım 63. Eurovision Şarkı Yarışması’nda İtalya nasıl bir sonuç alacak…