Türkvizyon, 2013 yılından beri nüfusunun belli bir bölümü Türk olan veya Türkiye ve Türk Dünyası ile yakın ilişkilerde bulunan ülkelerin ve bölgelerin (genelde Rusya’nın içinde bulunan federal Türk bölgeleri) katıldığı ve amacı, Türk dilini konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak söz konusu ülkelerin ortak müzik kültürünü, dilini, sanatını, gelenek ve göreneklerini araştırarak ortaya çıkarmak; geliştirmek, korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve kalıcı kılmaktır. Söz konusu yarışma Türk dünyası barışına, uygarlığına ve sanata katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Türkvizyon Şarkı Yarışması’nın sembolü Zümrüdüanka ya da Türk mitolojisindeki karşılığıyla Hüma kuşudur. Hüma kuşunun sembol olarak belirlenmesinin nedeni Türk Birliği’nin küllerinden doğarak yeniden güçlü ilişkiler kurması anlamını taşıdığından dolayıdır. Yarışmanın temel ilkesini Gaspıralı İsmail’in “Dilde birlik, fikirde birlik, işte birlik!” sözüyle açıklamak mümkündür.

Hüma Kuşu

Hüma Kuşu

Türkvizyon Şarkı Yarışması’nın yayıncı kuruluşu Türkiye merkezli Türk Müzik Birliği kanalı TMB TV’dir. 1993 yılında kurulan TÜRKSOY ise yarışmanın bir diğer organizatörüdür.

Türkvizyon Şarkı Yrışması’nın kuralları şöyle;

-Yarışmada 1 yarı final gerçekleştirilir ve yarı finalden oylama sonucu finale çıkmaya hak kazanan 12 ülke veya bölge finalde yarışır.Yarı final ve final olmak üzere her yıl 2 showdan oluşur.
-Yarışmacılar şarkılarını herhangi bir Türk lehçesinde söyleyebilirler. (Ana dili Türk lehçelerinden biri olmayan ülkeler için geçerli değildir. Arnavutluk ve Bosna Hersek yarışmaya Arnavutça ve Boşnakça katılmıştır.)
-Yarışmacılar ülkelerinde yapılan elemeleri geçerek yarışmaya gelirler veya ülkelerinin yayıncı kuruluşları tarafından otomatik olarak görevlendirilirler.)
-Yarışmacılar 18 yaş ve üstü olmak zorundalardır.
-Yarışma her yıl TÜRKSOY tarafından seçilen Türk Dünyası Başkenti’nde yapılır.(2015 yılında bu kurala uyulmamıştır.)
-Yarışmaya katılan ülke veya bölgeler yarı finali ve finali yayınlamak durumundalardır.Bu sayede yarışma her yıl 300 milyon seyirciyle buluşmaktadır.
-Yarışmanın birincisine altından yapılmış hüma kuşu hediye edilir.

2013 TÜRKVİZYON

turkvizyon-sarki-yarismasi-basliyor,ACvj0vbBbEuNh8sa4BvUsg

1.Türkvizyon Şarkı Yarışması 2013 yılı Türk Dünyası Başkenti Eskişehir’de 19 21 Aralık tarihinde yapıldı. Anadolu Üniversitesi Spor Salonu’nda gerçekleştirilen yarışmaya 24 ülke katıldı. Yarışmanın sunucuları Ece Vahapoğlu, Engin Hepileri ve Vatan Şaşmaz idi. Yarışma Türkiye’de TMB TV, TRT MÜZİK, TRT AVAZ, TRT ANADOLU VE BENGÜTÜRK TV’den ortak yayınlandı.

Türkvizyon Şarkı Yarışması’nın ilk galibi Azerbaycan adına yarışan Farid Hasanov ve şarkısı “Yaşa” oldu. Performansı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Belarus 2.olurken Ukrayna 3.oldu. Türkiye adına yarışan Manevra grubu ise Bosna Hersek ile 6.lığı paylaştı. Aşağıdaki tabloda yarı finalde elenen ülkeleri ve finaldeki sıralamayı inceleyebilirsiniz.(Klın yazılmış olan ülkeler finale çıkmıştır.)

Adsız

Final sıralaması ise şöyle oluşmuştu;

Adsız

2013 Türkvizyon Yarı Finalini buradan izleyebilirsiniz;

2013 Türkvizyon Finalini buradan izleyebilirsiniz;

GELELİM 2014 TÜRKVİZYON’A

Türkvizyon

2014 Türkvizyon Şarkı Yarışması daha önceden belirlendiği üzere Türk Dünyası Kültür Başkenti Kazan’da yapıldı. Kazan, Tataristan’ın başkenti. 2018 Dünya Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak şehir Türkvizyon ile ününe ün kattı diyebiliriz. TatNeft Arena’da 19-21 Kasım’da yapılan yarışma 25 ülkenin katılımına sahne oldu.Arnavutluk, Bulgaristan, Almanya, İran, Moskova ve Türkmenistan ilk kez katılırken Altay, Belarus, Kemerova, Kosova ve Kıbrıs yarışmadan çekildi.

Jüri koltuğunda Azerbaycan’ın Eurovision birincisi Eldar Gasımov’un yanı sıra Eurovision 2014’te Rusya’yı temsil eden aslen Tatar olan Dina Garipova ve Sinan Akçıl gibi ünlü isimler yer aldı.

Türkiyenin Funda Kılıç tarafından seslendirilen “Hoppa” şarkısıyla katıldığı yarışmayı Kazakistan adına yarışan Zhanar Dugalova “Izin Körem” adlı şarkıyla kazandı. 2.Tataristan olurken 3.Başkortastan oldu. Zhanar Dugalova’nın performansını buradan izleyebilirsiniz;

1.Olduktan sonra ise şarkıya klip çekildi;

2014 Türkvizyon’un Yarı Final Sonuçları şöyleydi; (Sarı ile gösterilen ülkeler finale çıkmıştır.)

turesc

Final sonuçları ise şöyleydi;

Adsız

Buraya not düşülmelidir ki Türkiye yarı finalde 2.olurken finalde sonuncu olmuştur.Sebebi ise Türkiye jürisi Sinan Akçıl’ın yarı finalde tüm ülkelere düşük puan vermesidir. Bunu gören ülkeler finalde Türkiye’ye düşük puanlar vermiştir. Yarışma sonrası açıklamada bulunan Sinan Akçıl kendisini ” oylamaların ekrana yansıtıldığını bilmiyordum” diyerek savunmuştur.

2014 Türkvizyon Yarı Finalini buradan izleyebilirsiniz;

2014 Türkvizyon Finalini ise 2 part halinde buradan izleyebilirsiniz;

2015 Türkvizyon

2015 Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkmenistan’ın 4.büyük şehri Merv şehridir.2014 Türkvizyon’un kapanış kısmında devir teslim töreni dahi yapılmıştır.Ancak daha sonra Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a taşınan yarışma daha sonra teknik yetersizlikler gerekçe gösterilirek İstanbul’a taşındı. TMB TV’den yapılan açıklamada ileriki yıllarda bu konuda daha hassas olunacağından bahsedildi.

Her neyse bu yıl 19 Aralık’ta İstanbul Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan yarışmaya şimdilik 22 ülke katılımını onayladı.

Bu yazı sürekli yenilenecektir. ESCape’i takip etmeye devam edin!