2016 yılında Jamala‘nın “1944” şarkısıyla aldığı birinciliğin ardından geçtiğimiz yıl Eurovision Şarkı Yarışması‘na  2. defa ev sahipliği yapan Ukrayna bu yıl da temsilcisini Vidbir 2018 adlı ulusal finalle belirledi. Bu gece final haftası heyecanı yaşandı ve gece sonunda birinciliğe ulaşan MELOVIN Ukrayna’yı 63. Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil etmeye hak kazanan isim olmuş oldu.

Bu yıl 2 yarı final ve büyük finalden oluşarak 3 etapta tamamlanacak. Toplamda 18 şarkının yarıştığı yarışmada 2 hafta süren yarı finallerde her hafta 9 sanatçı sahne aldı ve yalnızca 3 tanesi finale çıkabildi. Böylece finalde toplam altı sanatçı sahne almış oldu. Yarışma takvimi ise şu şekilde gerçekleşti:

10/02: 1. Yarı Final ……. Birinci yarı final sonuç ve performansları için tıklayınız.
17/02: 2. Yarı Final……. İkinci yarı final sonuç ve performansları için tıklayınız.
24/02:Final

Yarı finallerden finale çıkan altı isim jüri ve halk oylamasının %50-%50 etkisiyle belirlendi. Jüri koltuğunda ise 2016 Eurovision Şarkı Yarışması galibi Jamala, 2007 Ukrayna temsilcisi Andriy Danylko ve Eugene Filatov (şarkıcı ve yönetmen, Onuka grubunun kurucusu) oturuyor. Her performansın ardından sanatçılara yorumlarınla tavsiyelerde bulundular.

Ancak gecede bazen gergin anlar da yaşandı. Onlardan biri Tayanna’nın performansının ardından yaşandı. Yorum yapan jüri üyeleri birçok kişinin Tayanna’nın canlı söylemediği hakkında süphe duyduğunu dile getirdi. Bu nedenle bu hafta daha net bir şekilde dinlediğini dile getiren Andriy’e bir destek de Jamala’dan geldi. İkilinin görüşlerine göre Tayanna şarkısını canlı söylüyordu. Bunu kanıtlamak için performans sırasında yayına gelen vokal kayıtsız müzik bir kez daha çalındı. Ardından Tayanna’nın şarkıya giriş yapması istendi.Bu duruma tepki gösteren bazı kişiler -diğer katılımcıların fanları yada Tayanna’nın menejerleri- ise jüri üyelerine yüksek sesle karşı çıktı. Andriy ise sesini yükseltenlere: “Sen kimsin? Defol.” diyerek karşılık verdi.

Yarı finalden finalden yükselen altı isim aşağıdaki gibi olmuş ve sahne çıkış sıraları ise ikinci yarı finalin ardından canlı yayın sırasında sanatçıların çektiği kuralar ile belirlenmişti.

01. KADNAY…………………………………… Final performansı için tıklayınız.
02. TAYANNA………………………………… Final performansı için tıklayınız.
03. The Erised………………………………… Final performansı için tıklayınız.
04. LAUD………………………………………. Final performansı için tıklayınız.
05. VILNA……………………………………… Final performansı için tıklayınız.
06. MELOVIN………………………………… Final performansı için tıklayınız.

Kazanan isim yarı finallerde uygulanan sistem ile belirlenecek. Sonuç  jüri ve halk oylamasının %50-%50 etkisiyle belirlendi. Buna göre oylamada en üst sırada yer alan MELOVIN Mayıs ayında gerçekleştirilecek yarışmanın ikinci yarı finalinde ülkesi adına sahne alacak isim oldu.