2016 yılından bu yana Ukrayna, Eurovision şarkısını ve temsilcisini Vidbir ulusal finali ile belirliyordu. Bu sene de aynı ulusal final yöntemini uygulayan Ukrayna, temsilcisini  2019 Eurovision Şarkı Yarışması için belirlemiş oldu.

2016 yılından bu yana Ukrayna Devlet Televizyonu NTU ve STB kanalının ortak olarak düzenlediği #Vidbir adlı ulusal final, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması için yine Ukrayna’nın şarkısının ve temsilcisinin belirlenmesinde uygulanacak ulusal final sistemi oldu. 16 katılımcıdan oluşacak ulusal finalde ise jüri koltuğunda 2016 Eurovision Şarkı Yarışması galibi Jamala, 2007 Ukrayna temsilcisi Andriy Danylko ve Eugene Filatov (şarkıcı ve yönetmen, Onuka grubunun kurucusu) oturdu. Jüri üyeleri yarı finallerde olduğu gibi her performansın ardından sanatçılara yorumlarınla tavsiyelerde bulundular.

Oylama sistemi ise geçen seneki finalden farklı olmadı: Yarı finallerde olduğu gibi kazanan isim jüri ve halk oylamasının %50-%50 etkisiyle belirledi.

*** Ulusal finalde yarışan tüm şarkılara buradan ulaşabilirsiniz. Birinci yarı finalin toplu sonucuna buradan ; ikinci yarı finalin toplu sonucuna buradan ulaşabilirsiniz.

Bu gece yarı finallerden seçilen altı sanatçı bir kez daha sahne aldı. Finalistlerin yanısıra jüri koltuğunda oturan ve ülkesine Eurovision kazandıran isim olan Jamala; ayrıca Fransa’yı bu sene temsil edecek Bilal Hassani konuk sanatçı olarak sahne aldı.

Gecenin sonunda halk ve jüri oyları neticesinde Maruv bu seneki Ukrayna temsilcisi olarak belirlendi. Sanatçı ilk kez Mayıs ayında birinci yarı finalde sahne alacak ve büyük finale yükselmek için şarkısını söyleyecek.

1- Freedom Jazz – performans videosu
2- Yuko – performans videosu
3- Maruv – performans videosu
4- Brunettes Shoot Blondes – performans videosu
5- Kazka – performans videosu
6- Anna Maria – performans videosu