2019 Eurovision Şarkı Yarışması için 15 günlük prova sürecinin bugün yedinci günüyle devam ediyor. Yayınlanan resmi programa göre provaların sekizinci gününde ikinci yarı finalde sahne alacak son dokuz ülkenin provaları tamamlanacak ve ardından basın merkezinde basın üyeleri ile konferansları olacak..

11 Mayıs (Türkiye Saati ile)
Hırvatistan 10:00 10:20izle
Malta 10:25 10:45izle
Litvanya 10:50 11:10izle
Rusya 11:15 11:35izle
Arnavutluk 11:40 12:00izle
Mola
Norveç 13:05 13:25izle
Hollanda 13:30 13:50izle
Kuzey Makedonya 13:55 14:15izle
Azerbaycan 14:20 14:40izle

Eurovision’un resmi sayfasının yaptığı açıklamaya göre ikinci provalar boyunca basın üyeleri sahne performanslarını canlı izleyebilecek ve kayıt altına alabilecek.  Ayrıca resmi Eurovision hesaplarından sahne şovlarının kamera açılarıyla olan uzun görüntüleri paylaşılacak. Birinci provalarını gerçekleştirecek olan ülkelerin ise kamera açılarıyla olan görüntüleri paylaşılmayacak.

Not: Resmi hesabın paylaştığı videolara ülkelerin ismine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Hırvatistan
Sahnenin tabanında uzanarak şarkıya başlayan Roko, bir bulutun üzerinde şarkısını söylüyor. Nakarat başlamadan ayağa kalkan Roko’ya nakarat ile beraber 2 dansçı eşlik ediyor. Bu bölümlerde uzak kamera açıları tercih eden Roko ve ekibi şarkının sonlarına doğru sahnenin tabanına buhar efekti veriyor. Şarkının son bölümlerinde dansçılar sahneden ayrılıyor. Şarkının son 10 saniyesinde ise dansçılar arkaplanda gökyüzünde sonsuzluğa doğru yol alıyor.

Performans olarak ise Roko kendini çok yormamayı tercih etmiş olsa gerek yüksek notalara hiç çıkmadı. Ancak bu Eurovision sahnesinde onun için dezavantaj olabilir.

Malta
En başta soundcheck provası ile başlayan Malta en başta beni çok korkutmuştu. Çünkü kamera açıları oldukça kötüydü sonrasında sahne ekibinin hatası olduğu anlaşıldı ve Malta’nın provası tekrarlandı. Şarkının başında eğlenceli bir kamera oyunu bizleri bekliyor. Kişisel olarak o ana bayıldım. İlk provadan farklı olarak yapay led i bu sefer kullanmayan Malta, aynı zamanda Michela’nın imajında da değişiklik yaptı. Saçı tamamen salık olan Michela şarkıya saçlarını kıvırarak başlıyor. Şarkının devamında dansçılar bukalemun yürüyüşü yaparak sahneye giriyor. Dansçılar o andan itibaren 1 saniye yerinde durmuyor diyebilirim. Şarkının 2.nakaratından sonra herkes sahnede bulutun üzerine oturuyor ve kamera açısı sahne tabanına yöneliyor. Şarkının sonlarında ise genelde uzak kamera açıları tercih ediliyor. Şarkının sonunda bütün ekip görünüyor.

Performans olarak ise ilk 2 provada nerdeyse hiç sıkıntı yaşamayan Michela son provasında ise saçı ağzına geldiği için bir an söyleyemiyor. Ses performansı genel olarak gayet iyi.

Litvanya

Jurijus başlangıçta ceket ile çıktı ancak ceket onu rahatsız etti. 2. Ve 3. Provalarda ceketi çıkartarak devam etti. Sesi çok güçlü ancak rakipleri gerçekten güçlü. Çok sade bir solo performans olduğu icin şansı çok düşük. Litvanya performansında kamera ağırlıklı olarak yakın çekim yapıyor şimdilik. Bazı noktalarda geri vokaller ses olarak jurijus’dan daha iyi söylüyor notaları. Bu da kötü bir imaj. Ayrıca sahne arkası 90derece dönüyor Litvanya’da

Arnavutluk
Jonida ilk provaya nazaran oldukça radikal değişiklikler yaptı. İlk provada vokalleri göstermeyen, arkaplan kullanmayan ve saçları salık bir şekilde gördüğümüz Jonida bugünkü provada şu ana kadar gördüğüm en güzel kişi olabilir. Genelde ışık showları ile şarkının genelini sürdürmesine karşın sesi ile insanları etkilemeyi başardı. Arnavutluk her zamanki gibi sahneden ne kadar ağzı yansa da vokalleri ile insanların gönlünü fethetmeyi başarıyor. Vokallerin ses uyumu olağanüstüydü.

Her provada farklı kamera açıları deneyen Jonida daha öncr hiç yapmadığı birşeyi yaparak son provada şarkının son bölümünde rüzgar efekti kullanmaya karar verdi.

Eksi olarak ise sahne tabanı oldukça iyi olmasına rağmen yeterince iyi kullanmamış olmaları.

Performans olarak ise yanımdaki çoğu insanın tüylerinin diken diken olduğunu söylemem sanırım yeterli olacaktır.

Norveç
Catwalkın bir yanında Tom Hugo diğer yanında diğer erkek sanatçı bayan solist ise sahnenin ortasında şarkıya başladılar. Kamera açıları oldukça yerinde kullanılmış. Sahnenin tamamını kullanan nadir ülkelerden biri oldu Norveç. Şarkının orta bölümünde önce sahnenin tabanına buhar efekti verildi. Ardından 2 erkek solist catwalkten sahneye ilerledi. Arkaplanda bol bol iskandinav öğeleri göreceğiz.
Son bölümde ise yandım diyebilirim her an pyrolar havada uçuştu.

Performans olarak ise ulusal finale nazaran daha kontrollü olan Keiino grubu iyi bir etkileşim aldı.

Hollanda:

Kamera açılarında şarkının büyük bölümünde yakın çekim kullanıldı. İzleyici ile sürekli iletişim halindeydi. Sahne epeyce uzun sürede hazırlandı bunu da söylemeden edemeyeceğim. Şarkının sonlarında da lazer show bizleri bekliyor.

Kamera açılarını arenadan yorumluyoruz
Öğleden sonra:

Öğleden önce:

Peki provalar süresince neler oluyor?

Birinci provalar: Ülkelerin sahne ekiplerine birinci provalar öncesinde güvenlikle ilgili talimatlar veriliyor. Daha sonra her bir ekip giyinme odalarına yönlendirilip hazırlanması isteniyor. Prova öncesi solist ve geri vokaller ses odasına yönlendirilip ses kalitlerini kontrol ediyorlar ve her birinin kulaklık ayarları buna göre tamamlanıyor. Sırası geldiğinde ekipler sahneye davet ediliyor ve ilk provalarda ekip 30 dakika sahne üzerinde kalıyor. Bu süre zarfında genelde sanatçılar 3-4 kez performansını tekrarlıyor. Ancak bu performanslar sırasında oldukça çok kesinti yaşanıyor ve görülen sıkıntılar giderilmeye çalışılıyor. Provaların ardından delegasyon  prova kaydını görmek için izleme odasına gidiyor. Burada görseller, kamera açıları, koreografi vb. konularda olası değişiklikler tartışılıyor.

İkinci provalar: İkinci provalar birinci provalara göre daha kısıtlı sürede (20 dakika) tamamlanır. 2. provadan sonra her delegasyon sonucu görmek için tekrar izleme odasına gider ve son küçük ayarlamalar yapılır.

Aile şovları: Birinci yarı final, ikinci yarı final ve büyük final günleri sanatçılar canlı yayın öncesi son bir kez daha prova yaparlar. Bu şova halktan insanlarda çocukları ile birlikte katılabilirler. Bu nedenle bu şovlar aile provaları olarak da bilinir. Ayrıca her bir sanatçı canlı yayın günlerinden bir gün önce jüri finali ve jüri finali kıyafet provası şovlarında da sahne alırlar. Böylece canlı yayına kadar her bir sanatçı en az 5 kez provasını  gerçekleştirmiş olur (istisnai durumlar haricinde).

Turuncu Halı Geçiş Töreni: Eurovision 2019, Tel Aviv’de geleneksel kırmızı halı yerine “Turuncu Halı” etkinliği yapılacak ve her bir delegasyon geçiş töreninde bulunacak. Geçen yıl okyanus temasını güçlendirmek için kırmızı halı yerine mavi renk tercih edilmişti.Bu kez, Turuncu renk Eurovision 2019 Resmi Sponsoru “MyHeritage” turuncu logosuna bağlı olarak seçildi.

Her şeyden anında haber olmak için “ESCape News WhatsApp Haber Bülteni“ne üye olabilirsiniz! Detaylar için buraya tıklayın.
2019 Eurovision Şarkı Yarışması hakkında genel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Spotify‘da “Eurovision Song Contest 2019” listemizden bu yılın tüm şarkılarına ulaşabilirsiniz:

Kaynak: eurovision.tv