Sonunda biz Eurovision özellikle de Jamala fanlarının beklediği gün geldi çattı. Eurovision 2016’yı yeni oylama sisteminin de etkili olmasıyla rekor 534 puanla kazanan Jamala şarkısı 1944’ü video klibiyle beraber dünyaya tanıttı.

 İkinci Dünya Savaşı sırasında, Josef Stalin’in emriyle Sovyet hükmeti, Almanlarla işbirliği yaptıkları suçlamasıyla Kırımlı Tatarlar hakkında sürgün kararı almıştı. 18 Mayıs 1944 yılında başlayan sürgünle yaklaşık 200 bin Kırımlı Tatar, Özbekistan, Kazakistan ve Sovyetler Birliği’nin diğer bölgelerine sürgün edilmişti. Başarılı sanatçı “1944” isimli şarkısının büyükannesinin kucağında beş çocuğuyla 18 Mayıs 1944’te, Kırım’dan Orta Asya’ya sürgün edilişinin hikayesinden esinlenerek hazırladığını açıklamıştı.

Dün Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan haberde Jamala’nın Kiev’deki basın toplantısında şunları söylediği kaydedildi: “Klip Ukrayna’nın Çernovtsi bölgesinde, bin 565 metre yükseklikte, Tomatik Dağı’ndaki terkedilmiş bir askeri üstte çekildi. Çeekimler soğuk hava ve zor şartlar altında, 3 günde ve 50 kişilik bir ekiple gerçekleşti. Bu klip, güzel dudak ya da uçuşan saçlar ile ilgili değil. Bu klip, insanların nasıl kendi toprağı için mücadele ettiği hakkındadır. Klipteki insanlar şunu görüyorlar: Bir felaket gerçekleşiyor ve ortaya uzay gemileri çıkıyor. Oradaki insanlar korkmaya başlıyorlar. Onlar, uzaylıların bu dünyaya niçin geldiklerini, iyilik için mi yoksa kötülük için mi geldiklerini bilmiyorlar fakat o insanlar artık telaşlanıyorlar. İşte bu klipte bu telaşı anlatmaya çalıştık.”

İstanbul’da Jamala’yı dinleme fırsatı yakalamış biri olarak Jamala’nın vermek istediği duyguyu, tutkuyu, mesajı canlı canlı izlemenin verdiği hazzı bilen biri olarak videodan çok umutluydum.

Umutlu olduğuma değdi mi? Evet. Video tek kelimeyle harika umarım tüm dünya tarafından da sevilir.

Video’yu buradan izleyebilirsiniz;