GetCover

Sağda solda Eurovision ile bağlantılı şeylere rastlamak benim oldukça hoşuma gidiyor. Bazen şarkı, bazen bir şarkıcı bazen bir hikaye…

Geçtiğimiz aylarda “Lucy” adlı filmde 2014 sunucularından Pilou’nun olduğundan bahsetmiştim. Bu kez yine sinemada rastladığım çok hoş bir Eurovision hikayesinden bahsedeceğim. Bilmiyorum haberiniz var mı ama 21 Kasım’da “Karışık Kaset” isimli Sarp Apak ve Özge Özpirinçci’nin başrollerini oynadığı çok hoş bir film vizyona girdi. Ben aylardır bu filmi bekliyordum. Nedeni ise framanında çalan bir şarkı. Bu şarkı Maria Rita Epik’in “Seviyorum” isimli şarkısıdır ve Eurovision ile direkt bağlantılı bir şarkıdır. Gelin bu yazıda “Seviyorum” u ve Maria Rita Epik’i konuşalım:

Türkiye bilindiği gibi 1975 yılında Eurovision’a katılmış, daha sonra 1976 ve 1977’de 1975’teki başarısızlık yüzünden yarışmadan çekilmiştir.1978 yılında ise Grup Nazar ve şarkıları “Sevince” ile Paris’teki yarışmada ülkemizi temsil etmiştir. Grup Nazar’da o dönemin en güçlü seslerinden biri olan Nilüfer de yer almaktaydı ama yine sonuç değişmedi. Grup Nazar da Paris’ten başarısızlıkla döndü.

Ertesi yıl TRT yarışmayı daha ciddiye almaya başladı ve büyük bir ulusal final düzenledi. Bunun için büyük bir orkestra kuruldu ve Türkiye’deki 7 bölgedeki radyo merkezlerinden oylar birer birer alınarak aynı Melodifestivalen’e hatta Eurovision’a yakın bir format izlendi. Gecenin sunucusu ise Bülent Özveren idi. Gecenin kazanan ismi ise Maria Rita Epik ve Grup 21. Peron şarkıları “Seviyorum” olmuştu.

Maria Rita Epik İzmir doğumlu Ege Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisiyken kendilerine solist arayan 21. Peron ile tanışır ve birlikte Eurovision elemelerine katılmaya karar verirler ve sonunda istedikleri başarıyı elde ederler.

1978 yılında Eurovision’u Izhar Cohen İsrail adına yarışmayı kazandığı için 1979 yılında İsrail’in ev sahipliği yapacağı aşikârdır. O dönemde devam eden krizi ve Filistin’in işgali dolayısıyla Arap Devletleri ile ilişkilerimiz pamuk ipliğine bağlıyken yarışmanın İsrail’de yapılması üstüne üstlük İsrail’in yarışmayı Tel-Aviv’den son anda Kudüs’e çekmesi Arap Devletleri’ni oldukça kızdırmıştı.Açık bir şekilde Türkiye’ye sanatçısını göndermesi halinde petrol vermemekle tehdit etmişlerdi. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı TRT’ye öneri sundu TRT bunu uygulayarak 4 Mart 1979 yılında 1979 Eurovision Şarkı Yarışması’ndan çekildiğini açıkladı. TRT yarışmadan çekildiğinden dolayı EBU’ya ceza ödemek zorunda da kaldı. Böylece 1979 yılında elimizde şarkımızla kalakaldık.

Geçmişin üzerinden çok farklı senaryolar türetmek mantıklı bir iş değil elbette ama şunları düşünmeden edemiyorum:

“Seviyorum”un 1979 yılındaki Eurovision şarkıları arasındaki yeri nedir?

Her şeyden önce “Seviyorum” o yılların Eurovision soundu için oldukça uygun bir parçaydı ama ne var ki sadece Türkiye adına yarışmasından dolayı bile yine hor görülebilirdi.

“Seviyorum” ile iyi derece alınsaydı?

O yıllarda iyi derece anlayışımız ilk 10’da olabilmekti. “Seviyorum”da da o potansiyel zaten vardı. Eğer TRT bu başarıyı yakalasaydı ulusal final formatını bozmaz, aynen devam ederdi ve muhtemelen şu anda Melodivestivalen gibi Festivali i Këngës gibi köklü bir ulusal finalimiz olabilirdi.

Son olarak, şimdilerde Maria Rita Epik napıyor?

Kendisinin İzmir’de Kordon’da kendi ismiyle bir müzik okulu var. İzmir’e ne zaman gitsem o yola girer tabelasını bir kere okurum. Kim bilir belki yolum İzmir’e düştüğünde sizler için güzel bir röportaj yapma imkanı bulurum.

Esen kalın, Eurovision’la kalın.

İşte bu yazıyı yazdıran “Seviyorum”un 1979 yılındaki Eurovision finalimizdeki performansı :

http://www.youtube.com/watch?v=XdkswMhgIFo