Sabah saatlerinde Instagram’a Stockholm Belediye Binası’ndan görüntü sızdı ve böylece bizde bu yılın logosunu öğrenmiş olduk. Peki mutlu muyuz? İsveç onca parayı Ingo firmasına boşuna mı vermiş? 2013 ve 2016 logosu arasındaki benzerlikler neler?…
Renkler:
Logoyu ilk gördüğümde gözüme çarpan şey 2013 yılındaki logoyla neredeyse aynı renklerden oluşması. Bu benzerliği özellikle logonun o yıl yarışma sırasında kullanılan hareketli formlarında görebilirsiniz:
“Yok yeaaaa nesi beziyor?” diyenler muhtemelen şunu örnek gösterecektir:
Ancak söylediğim gibi kastettiğim şey logonun yarışma sırasında animasyonlu bir biçimde kullanıldığı hali. Basılı halinde renlerin keskin olmasının zorunlu olması gerektiğini hepimiz biliyoruz.
Logoyu Ikea’daki Maskros model tavan aydınlatmasına benzetenlerde mevcut:
Gelelim diğer bir olaya: Slogan
TOEFL, IELTS, YDS ya da okuldaki basit bir İngilizce sınavını düşünün. size şöyle bir soru sorulsun:
Soruda, verilen İngilizce cümleye anlamca en yakın cümleyibulunuz:“We are one”A)- Come togetherB)-C)-D)-E)-
Şıklara ne koyarsak koyalım doğru cevap gayet açık bir biçimde kendini göstereceği için diğer şıklara birşeyler yazma zahmetine girmedim.
Sloganlar işte o kadar benzer…
Sloganla ilgili bir diğer sıkıntı ise Türkçemizdeki “eş sesli” olayının İngilizce’ye uyarlanmasından kaynaklı. “Come” kelimesinden farklı yazılıp ona benzer biçimde okunan bir kelime (söylememe gerek yok biraz kötü düşünün*) çoktan Eurovision gruplarında alay konusu olmaya başlamış…
Eminim yukarıdaki satırlardan sonra “Sizin içiniz fesat yeaaaaa” eleştrileri almaya başlarız belirttiğim gibi bende durumun farkına gruplardaki geyikler ile vardım.
SVT’nin anlaştığı reklam ajansı INGO’nun bu tarz şeylere mutlaka dikkat etmesi gerekirdi diye düşünüyorum.
*Hala uyanamayanlar için dipnot: “Come” kelimesindeki o ve e harflerine atarak subliminal slogana ulaşabilirsiniz.