Şarkıcıları ikiye ayırmak mümkündür: Eurovision’a katılanlar ve Eurovision’a katılmayanlar. Eurovision’a katılanları da ikiye ayırmak mümkündür:…Eurovision’a katılanları da ikiye ayırmak mümkündür: “Yenilen pehlivan güreşe doymaz!” deyip tekrar katılanlar ve Eurovision’dan “tabana kuvvet kaçanlar”.

Asıl sorunlu olan grup “tabana kuvvet kaçanlar” grubudur ve bu grup Eurovision fanlarının sinirini bozar. Bu gruba göre Eurovision: “Bir gay festivalidir”, “Politik bir yarışmadır”, “Eski Avrupa’da kalmıştır”…

Bu yazımızda bizi ilgilendiren kısım “Yenilen pehlivan güreşe doymaz!” sloganıyla yola çıkıp  Eurovision 2016’da yer alabilmek için çaba harcayan isimle. Bakalım kimler yeniden Eurovision sahnesinde olmayı planlıyor?

Ira Losco (Malta):

2002 yılında ülkesini “7th Wonder” parçasıyla temsil eden Ira bu yıl malta ulusal finaline iki şarkı yollamıştı. Yapılan ulusal finalde birinci olan Ira, 2016 Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkesini temsil etmeye hak kazandı.

Erica Jennings (Litvanya):

Litvanya’yı Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 2001 yılında yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil eden Erica bu yıl tekrar dönmek isteyenler arasında. Şu anda devam eden elemelerde bir sonraki adımda olmaya hak kazanmış isimler arasında.

Donny Montell (Litvanya):

Bu yıl geri dönmek isteyen isimlerden biri 2012 yılında Bakü’de enerjik sayılabilecek “Love is blind” şarkısıyla 14. olan Donny. Donny bu yıl Litvanya ulusal finalinin favori isimleri arasında. Aynı Erica Jennings gibi ismini bir sonraki elemeye yazdırmış durumda.

Martin Stenmarck (İsveç):

Martin Stenmarck ülkesi İsveç’i 2005 yılında “Las Vegas” parçası ile temsil etmişti. Geçtiğimiz yıllarda da İsveç ulusal finali “Melodifestivalen” e katılan Martin Eurovision’a gitmekten vazgeçmeyeceğe benziyor. Martin Melodifestivalen’in dördüncü yarı finalinde finale çıkmak için sahne alacak.

Krista Siegfrids (Finlandiya):

2013 yılında Finlandiya’yı temsil eden Krista bu yıl İsveç’i temsil edebilmek için kolları sıvamıştı ancak geçtiğimiz hafta yapılan yarı finalde elenerek final şansını kaybetti.

Deen (Bosna Hersek):

2004 yılında ülkemizde yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nda hareketli bir şarkı ile Bosna Hersek’i temsil eden Deen bu yıl Dalal Midhat-Talakić & Ana Rucner olarak geri döndü. Şarkıları önümüzdeki günlerde yayınlanacak.

Kaliopi (Makedonya):

2012 yılından sonra Eurovision’a geri dönen bir isim Kaliopi ve bu kez oldukça iddialı: “2012 yılındaki parçam hala unutulmadı bu yüzden ondan kat kat iyisini yapmak zorundayım!”. Kaliopi Dona isimli şarkısını 7 Mart’ta sevenlerine ilan edecek.

Laura (Estonya):

“Suntribe” grubuyla Estonya’yı 2005 yılında temsil eden Laura bu yıl “Supersonic” isimli parçasıyla Eesti Laul’e dönmüş ve birinci yarıfinalde sahne almıştır. Finale çıkan beş isimden biri olmayı başarmıştır.

Luiz Ejlli (Arnavutluk):

2006 yılında Atina’daki Eurovision’da yöresel bir şarkı ile katılan Luiz Ejlli Arnavutluk’u temsil edebilmek için şansını deneyen isimlerden. Ancak o şansı Enada Tarifa kaptırmış durumda.

Edyta Górniak (Polonya):
Polonya’nın ilk Eurovision temsilcisi olarak bilinen Edyta Górniak , 1994 yılında aldığı ikincilik derecesi ülkesinin en büyük Eurovision başarısı olarak devam ediyor. Edyta bu sene tekrar başvurduğu ulusal final seçimlerinde 88 şarkıdan ilk dokuz arasına girmeyi başarabildi. Polonya ulusal finali 5 Mart’ta gerçekleştirilecek.

Mihai Traistariu (Romanya):
Mihai’yi 2006 yılında yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’ndan hatırlıyorsunuz. Romanya’yı temsil eden sanatçı final gecesini dördüncülükle tamamlamıştır. Bu sene şansını tekrar denemek isteyen Mihai Romanya ulusal finaline kalmayı başarabilen 12 isimden birisidir. 04/06 Mart tarihlerinde Romanya temsilcisini öğreneceğiz.

Greta Salóme (İzlanda):
Kemancı kes olarak bilinen Greta, partneri ile birlikte Bakü’de Never Forget şarkısını seslendirmişti. Bu sene ulusal finalledinde Raddinar şarkısı ile finale hak kalmaya kazanan Greta final gecesinin favori isimlerinden birisi. 20 Şubat’ta birinciyi öğreneceğimiz ulusal finalde şansı epey yüksek.

Anastasia Pridhodko (Ukrayna):

2009 yılında Rusya’nın Eurovision’a ev sahipliği yaptığı yarışmada Rusya adına katılan Anastasia bu kez şansını Ukrayna adına denemek istedi ancak Anastasia birinci yarı finalde aldığı sonuçla final şansını yitirdi.

András Kállay-Saunders (Macaristan):
2014 yılında Danimarka’da ülkesini temsil eden András sadece iki yıl sonra tekrar ulusal finalde şansını deniyor. Bu kez Kállay Saunders Band adlı grupla şansını deneyen András finale çıkmaya hak kazandı.

 

 

 

Eurovision’dan dönenlerin dışında “Junior Eurovision Song Contest” yani minikler liginden dönenler var:

  • Maria Ísabel

2004 yılında Çocuk Eurovision Şarkı Yarışması’nda İspanya’yı temsil eden Maria bu yıl İspanya ulusal finalinde yarışan olan 6 isimden birisiydi. Ancak bu yıl ülkesini temsil etme şansını rakibi Barei’ye kaptırdı.

  • Molly Sandén

İsveç’i 2006 yılında temsil eden Molly sevgilisi Danny Saucedo’nun desteği ile bir kez daha Melodifestivalen sahnesinde olacak. 20 Şubat’ta üçüncü yarı finalde sahne olacak Molly Sanden’in ismi bir çok kişi tarafından favori olarak gösteriliyor.

  • Viktoria Petryk

Bu sene yarışmaya tekrar dönen Ukrayna düzenlediği ulusal finalle temsilcisini seçecek. Ukrayna geçtiğimiz hafta ulusal seçim macerasının ikinci yarı finalinde JESC 2008 temsilcisini ağırladı. Başarılı performansına rağmen jüriler tarafından tarzıyla ilgili ağır eleştiriler alan Viktoria, halktan da istediği puanı alamayınca final şansını kaybetti.