2019 Eurovision Şarkı Yarışması için 15 günlük prova süreci bugün resmi olarak başladı. Yayınlanan resmi programa göre provaların ikinci gününde birinci yarı finalde sahne alacak son sekiz ülke provalarını tamamlandı ve ardından basın merkezinde basın üyeleri ile tanışma konferansları oldu. 

5 Mayıs Pazar (Türkiye Saati ile)
10: 40-11: 10 Belçika, İlk Prova
11: 20-11: 50 Gürcistan, İlk Prova
12: 00-12: 30 Avustralya, İlk Prova
Öğle Yemeği Arası – 12: 30-13: 30
13: 40-14: 10 İzlanda, İlk Prova
14: 20-14: 50 Estonya, İlk Prova
15: 00-15: 30 Portekiz, İlk Prova
Mola – 15:30 – 15:50
16: 00-16: 30 Yunanistan, İlk Prova
16: 40-17: 10 San Marino, İlk Prova

Eurovision’un resmi sayfasının yaptığı açıklamaya göre ilk provalardan 30 saniyelik görüntüler paylaşılacak. Ancak bu görüntüler kamera açılarını içermeyecek. Kamera açılarının yer aldığı görüntüler ise 9 Mayıs’tan itibaren ikinci provalarla birlikte paylaşılacak. Tüm ülkeler ilk provalarını tamamladıktan sonra 8 Mayıs’ta Yom Hazikaron (Anma Günü) nedeniyle provalara ara verilecek.

  • Belçika: Eliot sahnede siyah ve kırmızı bir kıyafetiyle boy gösteriyor. Sahnede 2 davulcu ile birlikte 3 davul yer alıyor. Davulcular Eliot’un kırmızı ışık içindeki şovuna eşlik ediyor. Canlı performansı başarılı ancak genel olarak bakıldığında çok dikkat çekici değil. Hatırlayanlar olacaktır ki Tel Aviv’e gelmeden önce Eliot The Voice sahnesinde yer almıştı. O performansın biraz geliştirilmiş hali sahnede olacak. Giyim ve arkadaki davul çalanın tarzıyla sahneye kabile havası verilmiş. Sahnenin zemininde bulunan beyaz çizgiler performans sırasında davul ritimlerine göre titriyor ve dansçılar performansın sonuna doğru Eliot’un yanına geliyor. Dansçıların giysileri üzerinde barış sembolleri var böylece ilgili mesaj verilmiş oluyor.

  • Gürcistan: Oto siyahlar içerisinde sahnede yerini alıyor. Genel olarak sahnede karanlık ve dramatik bir hava hakim. LED ekranda karlı dağların ardından şarkının sonunda yanan alev görünüyor. Yerdeki LED ekranda ise bir nehir görülüyor. Son nakaratta geri vokaller Oto ile birlikte yürümeye başlıyor. Ve arka plan ateş görseline bürünüyor. Ayrıca duman makinaları Gürcistan sahnesinde kullanılan bir diğer teknik.

  • Avustralya: Kate Eurovision sahnesini ulusal finalden farklı hazırlayacağını söylemişti ancak takipçilerden beklediği tepkiyi alamayacağına benziyor. Ulusal finalden farklı olarak daha gelişmiş görseller ekranlarımızda olacak. Kendisine eşlik eden iki tane destek dansçısı var. Ayrıca kendisi de uzun elbiseden kurtulmuş ancak yer çekiminin etkisine yenik düşmüşe benziyor 🙂 ve Kate performansı için Disney prensesine benzer beyaz bir elbise giyiyor. Sahne Kate ve onun destekçilerinin uzayda dünya üzerinde uçtuğu izlenimini vermek için tasarlandı. LED fonu galaktik bir alana sahipken, ekranın alt kısmında 3D dönen bir toprak parçası mevcut. Ancak provalar öncesinde sahnenin hazırlanabilmesi için 15 dakika beklendi ve çekimler sırasında oldukça sıkıntılar yaşandı. Muhtemelen ikinci provalar öncesi tüm problemler çözülecektir.

  • İzlanda : Bu senenin en çok merakla beklenen temsilcilerinden birisi olan Hatari ilk provasını tamamladı. Ekip performansları boyunca LED ekranlardan faydalanacak.  Başlangıçta Matthias  önderliğinde devam eden gösteri Klemens ve daha sonra iki kadın destek dansçısının merkez sahneye dahil olmasıyla devam ediyor. Sahne kırmızı ve yanıp sönen beyaz ışıklarla donatılmış. Gruba üç dansçı eşlik ediyor ve grubun üçüncü üyesi ise bizlere Yüksek Sadakat’ı anımsatan kafeste bulunuyor. Beklendiği gibi bir miktar ateş pyro kullanılıyor. İzlanda’nın finale yükselecek ülkelerden biri olacağı ön görülüyor.

  • Estonya: Genel olarak şov ulusal finalle aynı. Karanlıklar içinde deri ceketi ve gitarıyla sahneye gelen  Victor Crone’un performansı sırasında arkada yer alan bulutlar kahverengiden maviye dönüyor. İzlanda’dan sonra biraz sönük kalmış duruyor. Prova sırasında Victor’un etrafında gözükecek olan “fırtınanın” kaydı yapıldı.

  • Portekiz: Günün merakla beklenen isimlerinden olan Portekiz temsilcisi Conan Osiris sahnede yeşil renkli kimonoya benzer bir kıyafetle boy gösteriyor. Eşlik eden dansçının üzerinde yeşil eldiven ve pantolon var. LED ekranda ise koyu kırmızı renkte alevlerle kaplı bir gül bulunuyor. Prova sırasında ses konusunda oldukça başarılıydı.

  • Yunanistan: Beyaz kıyafeti oldukça frapan bir tarzda. Dev bir sandalyeye benzer bir şeyin önünde duruyor. Katerina’ya sahnede 3 şarkıcı ve dansçı ayrıca 2 geri vokal eşlik ediyor. Şarkıcılar kollarıyla hareketler yaparken dansçılar ellerindeki kılıçlarla savaşıyor. Yerdeki ve arkadaki LED ekranda pembe çiçek görünüyor. Şarkının  sonuna doğru sandalyeye benzeyen şey çiçeklerle kaplı bir hal alıyor. Vokaller gerçekten iyi.

  • San Marino: Serhat’ın performansı beklendiği gibi oldukça renkli. Üzerinde altın rengi detayları olan beyaz bir takım var. Serhat’a sahnede geri vokal ve 2 dansçı eşlik ediyor. Arkadaki LED ekran ve zemin ekranında şarkının sözleri farklı fontlarda yansıtılmış. Serhat tüm performans boyunca podyumda duruyor ve ikinci kısımda dansçılar Serhat’a katılıyor. Son nakarattan önce, dansçılar megafon gibi görünen konileri öne çıkarıyor. Ses performansı ise stüdyo versiyonuna oldukça yakın.

Peki provalar süresince neler oluyor?

Birinci provalar: Ülkelerin sahne ekiplerine birinci provalar öncesinde güvenlikle ilgili talimatlar veriliyor. Daha sonra her bir ekip giyinme odalarına yönlendirilip hazırlanması isteniyor. Prova öncesi solist ve geri vokaller ses odasına yönlendirilip ses kalitlerini kontrol ediyorlar ve her birinin kulaklık ayarları buna göre tamamlanıyor. Sırası geldiğinde ekipler sahneye davet ediliyor ve ilk provalarda ekip 30 dakika sahne üzerinde kalıyor. Bu süre zarfında genelde sanatçılar 3-4 kez performansını tekrarlıyor. Ancak bu performanslar sırasında oldukça çok kesinti yaşanıyor ve görülen sıkıntılar giderilmeye çalışılıyor. Provaların ardından delegasyon  prova kaydını görmek için izleme odasına gidiyor. Burada görseller, kamera açıları, koreografi vb. konularda olası değişiklikler tartışılıyor.

İkinci provalar: İkinci provalar birinci provalara göre daha kısıtlı sürede (20 dakika) tamamlanır. 2. provadan sonra her delegasyon sonucu görmek için tekrar izleme odasına gider ve son küçük ayarlamalar yapılır.

Aile şovları: Birinci yarı final, ikinci yarı final ve büyük final günleri sanatçılar canlı yayın öncesi son bir kez daha prova yaparlar. Bu şova halktan insanlarda çocukları ile birlikte katılabilirler. Bu nedenle bu şovlar aile provaları olarak da bilinir. Ayrıca her bir sanatçı canlı yayın günlerinden bir gün önce jüri finali ve jüri finali kıyafet provası şovlarında da sahne alırlar. Böylece canlı yayına kadar her bir sanatçı en az 5 kez provasını  gerçekleştirmiş olur (istisnai durumlar haricinde).

Turuncu Halı Geçiş Töreni: Eurovision 2019, Tel Aviv’de geleneksel kırmızı halı yerine “Turuncu Halı” etkinliği yapılacak ve her bir delegasyon geçiş töreninde bulunacak. Geçen yıl okyanus temasını güçlendirmek için kırmızı halı yerine mavi renk tercih edilmişti.Bu kez, Turuncu renk Eurovision 2019 Resmi Sponsoru “MyHeritage” turuncu logosuna bağlı olarak seçildi.

Her şeyden anında haber olmak için “ESCape News WhatsApp Haber Bülteni“ne üye olabilirsiniz! Detaylar için buraya tıklayın.
2019 Eurovision Şarkı Yarışması hakkında genel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Spotify‘da “Eurovision Song Contest 2019” listemizden bu yılın tüm şarkılarına ulaşabilirsiniz:

 

Kaynak: ESCkaz, ESCunited, eurovision.tv