2019 Eurovision Şarkı Yarışması için 15 günlük prova sürecinin bugün üçüncü günü başladı. Yayınlanan resmi programa göre provaların üçüncü gününde ikinci yarı finalde sahne alacak ilk dokuz ülke ilk provalarını gerçekleştirecek ve ardından basın merkezinde basın üyeleri ile tanışma konferansları olacak.

6 Mayıs Pazartesi (Türkiye Saati ile)
10:00 10:30 Ermenistan, İlk Prova
10:40 11:10 İrlanda, İlk Prova
11:20 11:50 Letonya, İlk Prova*
12:00 12:30 İsviçre, İlk Prova
Öğle Yemeği Arası – 12: 30-13: 30
13:40 14:10 Moldova, İlk Prova*
14:20 14:50 Romanya, İlk Prova
15:00 15:30 Danimarka, İlk Prova
Mola – 15:30 – 15:50
16:00 16:30 Avusturya, İlk Prova
16:40 17:10 İsveç, İlk Prova

Eurovision’un resmi sayfasının yaptığı açıklamaya göre ilk provalardan 30 saniyelik görüntüler paylaşılacak. Ancak bu görüntüler kamera açılarını içermeyecek. Kamera açılarının yer aldığı görüntüler ise 9 Mayıs’tan itibaren ikinci provalarla birlikte paylaşılacak. Tüm ülkeler ilk provalarını tamamladıktan sonra 8 Mayıs’ta Yom Hazikaron (Anma Günü) nedeniyle provalara ara verilecek.

Not: Bugünkü program takviminde Letonya ve Moldova’nın prova saatlerinin yerleri değiştirildi.

  • Ermenistan: Ermenistan temsilcisi Srbuk sahnede yanlız olacak. Vokal olarak ilk performansında bekleneni veremeyen Srbuk bir sonraki denemelerde oldukça başarılıydı. Siyahlar içerisinde olacak olan sanatçı diğer birçok temsilci gibi oda modaya uyarak diz boyu çizmeleri giymeyi tercih etmiş. Bir önceki Ermeni sanatçıların kullandıkları kamera teknikleri bu sene de kullanılmış ve hızlı geçişler uygulanmış. Zahne zemininde kırık cam görüntüleri mevcut ve sanatçının yükseldiği kısımlarda arka planda da cam kırıkları oluşacak. Performansı duman görüntüsüyle başlayacak olan sanatçının ilerleyen zamanlarda ateş görüntüleri de dahil olacak.

  • İrlanda: Bu senenin renkli sanatçılarından olan Sarah kendi gibi renkli bir sahne hazırlamış. LED ekran görüntüsü ile başlayan performans daha sonra Sarah’ın elbisesine odaklanan görüntüyle devam ediyor. Görüntülere yansıyan masa ise akşam yemeğini temsil ediyor ve bu süreçte Sarah’a iki destek dansçı eşlik edecek. Şarkının yavaşladığı kısımda Sarah masaya uzanacak ve arka plan yıldız görüntüleriyle süslenecek. Son koroda ise paylaşılan fotoğraflarda görüldüğü gibi kırmızı dudak resimleri ekranlarda olacak.

  • Letonya: Grup üyeleri Eurovision performansları için ulusal finalde kullandıkları eskiltme efektlerini kullanmayı tercih etmişler. Bunun yerine sahnede o efekti vermek için pırıltılı ışık efektleri kullanmayı tercih etmişler. Fakat bir süre kamera açıları ulusal finaldekine benzer bir şekilde grup üyelerinin etrafında dolaşarak ayarlanıyor.  Sabīne koyu yeşil country tarzı bir şapka ve beyaz bir kıyafet giyiyor. Enstrümanlarını çalan üç grup arkadaşı ona eşlik ediyor.

  • İsviçre: Günün merak edilen provalarından biri geride kaldı. Klibin aksine sahnede daha rahat kıyafetler seçen Luca siyah kolsuz bir tişört giyecek. Ona eşlik eden dansçılar ise tam kırmızı kıyafetlerle sahnede olacak. Ekranlarda çeşitli kamera geçişleri olacak bu ise İsveç 2018 görüntülerine benzetiliyor. Destek vokallerin ilk performansta sesleri sorunluydu ancak diğer denemelerde bu onarıldı. Bunlara ek olarak üçüncü şarkı söyleyişinde bazı havai fişekler de kullanıldı.  Renk ağırlığı ise kırmızı olacak.

  • Moldova: Bu senenin ilginç şovlarından birisi de Moldova’dan gelecek.  Gösteri kum sanatı üzerine dayalı olacak. Kum sanatçısı, bir masada çalışıyor. Bu masada mumlar ve kafesin içinde hapis olan bir gül var. Kum sanatçısı eserinin üzerine bu gülü özgür kılacak.  Anna ile kum sanatçısı arasında da bazı etkileşimler olacak ve sanatçı beyaz renkli bir elbise ile sahnede olacak. İlk çekimlerde teknik nedenlerden kaynaklanan problem nedeniyle tek açıdan kamera çekimleri gerçekleştirildi ancak daha sonraki denemelerde problem giderildi.

  • Romanya: Romanya’yı temsil edecek olan Ester Peony sahne elbisesi olarak beyaz yakalı siyah bir elbise tercih etmiş. Kendisine sahnede yarı giyimli iki erkek dansçı ve bir gitarist eşlik edecek. Dansçılarla etkileşime girerek şarkısının duygusunu aktarmayı hedefliyor. Ekranlarımıza mavi, pembe ve mor renkler ağırlıkta olacak. Görüntülerde ise ormanda bulunan büyük bir mavi kapı olacak ancak performansın sonunda yerini yanan alevlere bırakacak.

  • Danimarka: Daha önceki Danimarka’yı temsil eden isimler gibi Leonora da ulusal final performansını Eurovision sahnesine taşımış durumda. Ancak belli başlı değişiklikler mevcut. Performans yine aşina olduğumuz gibi Leonora merkezli bir çekimle başlar ve arka plan baharı temsil eden mavi bir gökyüzü görüntüsü vardır. İkinci nakarata doğru sandalyesine iki destek kadın vokal merdiven aracılığıyla çıkar ve Leonora’ya dahil olur ve ritimle uyumlu sallanma hareketini yaparlar. Daha sonraki nakaratta ise bu sefer sandalyeye tırmanan iki destek vokal ise erkek olur ve beşi aynı anda sandalyeye oturmuş olurlar. Böylece beşi salınım hareketi yaparlar.

  • Avusturya: Bu senenin şüphesiz en sade sahnelerinden biri olacaktır. Performans tamamen karanlık bir ortamda başlıyor. İkinci kısımda belirmeye başlayan ışıklarla sanatçının da saç rengi dikkat çekici hale geliyor. Diğer ülkelerin aksine arka planlar kullanılmamış. Yer yer ışıklarla şarkının duygusu verilmeye çalışılacak. Geri vokallerle uyum oldukça iyi. İkinci performansından sonra basın üyeleri ekranlarda sanatçının göz yaşlarını gördü. Sanatçı performansına bir podyumda oturarak başlıyor ve sonra ayağa kalkıyor.

  • İsveç: John Lundvik performansına Melfest gösterisi gibi yakın çekimlerle başlıyor. John siyah tişört ve deri görünümlü pantolon giymeyi tercih etmiş. Kıyafetlerine uyumlu olarak zemin rengi de siyah. Şarkının nakarat öncesi için nabzı atmaya başlayan altın ışık paneli var. İkinci nakaratla birlikte dört destek kadın şarkıcısı yumrukları havada ortaya çıkıyor. Sanatçılar parlak gümüş kıyafetler giyiyorlar. Arkada ise gizli bir erkek destek vokalist mevcut. Şarkının sonlarında LED’lerde beyaz ışık yanıp sönmeye başlıyor ve bu da altın renkli paneli ön plana çıkarıyor.

Peki provalar süresince neler oluyor?

Birinci provalar: Ülkelerin sahne ekiplerine birinci provalar öncesinde güvenlikle ilgili talimatlar veriliyor. Daha sonra her bir ekip giyinme odalarına yönlendirilip hazırlanması isteniyor. Prova öncesi solist ve geri vokaller ses odasına yönlendirilip ses kalitlerini kontrol ediyorlar ve her birinin kulaklık ayarları buna göre tamamlanıyor. Sırası geldiğinde ekipler sahneye davet ediliyor ve ilk provalarda ekip 30 dakika sahne üzerinde kalıyor. Bu süre zarfında genelde sanatçılar 3-4 kez performansını tekrarlıyor. Ancak bu performanslar sırasında oldukça çok kesinti yaşanıyor ve görülen sıkıntılar giderilmeye çalışılıyor. Provaların ardından delegasyon  prova kaydını görmek için izleme odasına gidiyor. Burada görseller, kamera açıları, koreografi vb. konularda olası değişiklikler tartışılıyor.

İkinci provalar: İkinci provalar birinci provalara göre daha kısıtlı sürede (20 dakika) tamamlanır. 2. provadan sonra her delegasyon sonucu görmek için tekrar izleme odasına gider ve son küçük ayarlamalar yapılır.

Aile şovları: Birinci yarı final, ikinci yarı final ve büyük final günleri sanatçılar canlı yayın öncesi son bir kez daha prova yaparlar. Bu şova halktan insanlarda çocukları ile birlikte katılabilirler. Bu nedenle bu şovlar aile provaları olarak da bilinir. Ayrıca her bir sanatçı canlı yayın günlerinden bir gün önce jüri finali ve jüri finali kıyafet provası şovlarında da sahne alırlar. Böylece canlı yayına kadar her bir sanatçı en az 5 kez provasını  gerçekleştirmiş olur (istisnai durumlar haricinde).

Turuncu Halı Geçiş Töreni: Eurovision 2019, Tel Aviv’de geleneksel kırmızı halı yerine “Turuncu Halı” etkinliği yapılacak ve her bir delegasyon geçiş töreninde bulunacak. Geçen yıl okyanus temasını güçlendirmek için kırmızı halı yerine mavi renk tercih edilmişti.Bu kez, Turuncu renk Eurovision 2019 Resmi Sponsoru “MyHeritage” turuncu logosuna bağlı olarak seçildi.

Her şeyden anında haber olmak için “ESCape News WhatsApp Haber Bülteni“ne üye olabilirsiniz! Detaylar için buraya tıklayın.
2019 Eurovision Şarkı Yarışması hakkında genel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Spotify‘da “Eurovision Song Contest 2019” listemizden bu yılın tüm şarkılarına ulaşabilirsiniz:

 

Kaynak: ESCkaz, ESCunited, eurovision.tv