2019 Eurovision Şarkı Yarışması için 15 günlük prova sürecinin bugün dördüncü günü başladı. Yayınlanan resmi programa göre provaların üçüncü gününde ikinci yarı finalde sahne alacak son ülkeler ilk provalarını gerçekleştirecek ve ardından basın merkezinde basın üyeleri ile tanışma konferansları olacak…

7 Mayıs Pazartesi (Türkiye Saati ile)
10: 00-10: 30 Hırvatistan, İlk Prova
10: 40-11: 10 Malta, İlk Prova
11: 20-11: 50 Litvanya, İlk Prova
12: 00-12: 30 Rusya, İlk Prova
12: 40-13: 10 Arnavutluk, İlk Prova
Öğle Yemeği Arası – 13:10 – 14:10
14: 20-14: 50 Norveç, İlk Prova
15: 00-15: 30 Hollanda, İlk Prova
16: 00-16: 30 Makedonya, İlk Prova
16: 40-17: 10 Azerbaycan, Birinci Prova

Eurovision’un resmi sayfasının yaptığı açıklamaya göre ilk provalardan 30 saniyelik görüntüler paylaşılacak. Ancak bu görüntüler kamera açılarını içermeyecek. Kamera açılarının yer aldığı görüntüler ise 9 Mayıs’tan itibaren ikinci provalarla birlikte paylaşılacak. Tüm ülkeler ilk provalarını tamamladıktan sonra 8 Mayıs’ta Yom Hazikaron (Anma Günü) nedeniyle provalara ara verilecek.

  • Hırvatistan: Günü açan ülke Hırvatistan oldu. “Dream” şarkısı ile Roko vokaller açısından oldukça başarılı ve güçlü idi. Genel olarak performansı ise zirvedeydi. Beyaz bir kıyafet giyen Roko şarkısına yerde uzanarak başlıyor. Bu sırada yerdeki LED ekrandan kırmızı kanatlar yansıtılıyor. Yavaşça ayağa kalkıyor ve sonrasında altın kanatlı iki erkek dansçı beliriyor. Arkadaki LED ekranda ise cenneti temsil ettiğini düşündüğümüz bulutlar var.

  • Malta: Arkada kullanılan videolar oldukça başarılı ve etkileyici. Malta Delegasyonu Tel Aviv’e kendi LEDlerini getirmişler. Michela şovuna kapıyı açıp odasından çıkarak başlıyor. Sahnede kendisine 4 dansçı eşlik ediyor. Michela’nın performansı çoğu kişiye Melodifestivalen’de yarışan Ace Wilder’ı hatırlatacaktır.

  • Litvanya: Jurij Veklenk tüm performansı boyunca sahnede ayaklı mikrofon kullanılıyor. Ulusal finaldeki gibi hareketli sayılabilecek bir şov hazırlanmamış. Arkadaki videoda genellikle sarı renk ve çok az miktarda kırmızı renk kullanılmış. Dinamikliği kamera açıları ile yakalamaya çalışmışlar. 2016’da Frans’ın yaptığı gibi.

  • Rusya: Sergey’in sesi ve performansı oldukça etkileyici idi. Performansı Sergey’in 7-8 ayna önünde belirmesi ile başlıyor. Ardından o aynalarda Sergey’in önceden kaydedilmiş videolarını görmeye başlıyoruz.

  • Arnavutluk: Moladan öncesi son ülke Arnavutluk oldu. Jonida sahnede modern ve bazı etnik detayları olan siyah-altın renkli bir elbise giymiş.  Tüm performansı boyunca sahnenin merkezinde ayakta duruyor. Sahnenin ana renkleri siyah ve altın. Ayrıca ara ara bu renkler kırmızı ve siyaha dönüyor. Şarkının sonunda siyah bir kartal uçuyor. Provalar sırasındaki yüz ifadesi insanlar arasında gülüşmelere neden oldu.

  • Norveç: Grup ulusal final performanslarının geliştirilmiş hali ile sahnede olacak. Peformanslarının başında Alexandra ana sahnede olacak ve diğer iki üye ise sahnenin önünde bulunan podyumda bulunacak. LED zemin üzerinde kuzey ışıklarını temsil eden görüntüler olacak. Ekranlarda ise zaman zaman kesik kamera geçişleri olacak. Sahnede ayrıca duman ve ateş efektleri kullanılacak. Ekibin vokal performansı ise kaliteliydi. Kıyafetleri ise hepsinin siyah olacak!

  • Hollanda: Bahislerin birinci ismi olan Hollanda temsilcisi Duncan izleyiciler için oldukça sade bir sahne hazırlamış. Sahne mavi tonlarının ağır bastığı bir renkle ekranlarda olacak. Çekim tepedeki açılarla başlayacak ve yavaş yavaş Duncan’ın oturduğu piyanoyya doğru iniyor. Sanatçının kıyafeti ise mavi gündelik bir ceket, gömlek ve pantolon. Perfomansı boyunca sahneyi karşıdan çekecek bir çok uzak ve sanatçı merkezli yakın çekim mevcut. Sahne zemini ise temaya uyumlu olması için mavi tonlarındaki dumanla zenginleştiriliyor. Ayrıca Duncan’ın önünde asılı duran beyaz bir küre görüyoruz (?)

  • Makedonya: Yeşiller içinde olan Tamara sahnede tek başına 6 farklı ayna önünde duruyor. Rusya’nın da tercih ettiği fikre benzer bir durum söz konusu. Enstrümantal kısımlarda arka planda pek çok kız çocuğu görüntüsü olacak ve en sonunda Tamara ile kızının özel bir fotoğrafı yansıtılacak. Vokaller ile sanatçımızın uyumu oldukça iyi.

  • Azerbaycan: Performansının başında V şeklindeki LED podyumun önünde duran Chingiz sahnede bulunan iki robotun kendisini lazer ışıkları ile taraması ile başlar. Performansının başında mavi ve mor renkte olan ana ekranda daha sonradan bir kalp figürü belirecek. Robotların tasarladığı Chingiz gerçek hayata dönerken (canlanırken) göstereceği vokal performans ise oldukça çok beğeni aldı.

Peki provalar süresince neler oluyor?

Birinci provalar: Ülkelerin sahne ekiplerine birinci provalar öncesinde güvenlikle ilgili talimatlar veriliyor. Daha sonra her bir ekip giyinme odalarına yönlendirilip hazırlanması isteniyor. Prova öncesi solist ve geri vokaller ses odasına yönlendirilip ses kalitlerini kontrol ediyorlar ve her birinin kulaklık ayarları buna göre tamamlanıyor. Sırası geldiğinde ekipler sahneye davet ediliyor ve ilk provalarda ekip 30 dakika sahne üzerinde kalıyor. Bu süre zarfında genelde sanatçılar 3-4 kez performansını tekrarlıyor. Ancak bu performanslar sırasında oldukça çok kesinti yaşanıyor ve görülen sıkıntılar giderilmeye çalışılıyor. Provaların ardından delegasyon  prova kaydını görmek için izleme odasına gidiyor. Burada görseller, kamera açıları, koreografi vb. konularda olası değişiklikler tartışılıyor.

İkinci provalar: İkinci provalar birinci provalara göre daha kısıtlı sürede (20 dakika) tamamlanır. 2. provadan sonra her delegasyon sonucu görmek için tekrar izleme odasına gider ve son küçük ayarlamalar yapılır.

Aile şovları: Birinci yarı final, ikinci yarı final ve büyük final günleri sanatçılar canlı yayın öncesi son bir kez daha prova yaparlar. Bu şova halktan insanlarda çocukları ile birlikte katılabilirler. Bu nedenle bu şovlar aile provaları olarak da bilinir. Ayrıca her bir sanatçı canlı yayın günlerinden bir gün önce jüri finali ve jüri finali kıyafet provası şovlarında da sahne alırlar. Böylece canlı yayına kadar her bir sanatçı en az 5 kez provasını  gerçekleştirmiş olur (istisnai durumlar haricinde).

Turuncu Halı Geçiş Töreni: Eurovision 2019, Tel Aviv’de geleneksel kırmızı halı yerine “Turuncu Halı” etkinliği yapılacak ve her bir delegasyon geçiş töreninde bulunacak. Geçen yıl okyanus temasını güçlendirmek için kırmızı halı yerine mavi renk tercih edilmişti.Bu kez, Turuncu renk Eurovision 2019 Resmi Sponsoru “MyHeritage” turuncu logosuna bağlı olarak seçildi.

Her şeyden anında haber olmak için “ESCape News WhatsApp Haber Bülteni“ne üye olabilirsiniz! Detaylar için buraya tıklayın.
2019 Eurovision Şarkı Yarışması hakkında genel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Spotify‘da “Eurovision Song Contest 2019” listemizden bu yılın tüm şarkılarına ulaşabilirsiniz:

 

Kaynak: ESCkaz, ESCunited, eurovision.tv