Merakla beklenen “Hangi şehir 2017’de ev sahipliği yapacak?” sorunun cevabını kısa bir zaman içerisinde hep birlikte öğreneceğiz. Şartları sağladığını düşünen ya da 2017 için kendine güvenen şehirler ev sahipliğine talip olmaya başladı bile…

Bu yüzden ESCape News olarak sizlere aday şehirleri tanıtmak istedik. Tanıtımı ve değerlendirmeyi yaparken sadece arena kapasitesi ve otel sayısına göre değil farklı yönlerden değerlendireceğiz. Tüm bu ekstra kriterler EBU’nun ve komisyonun ev sahibi şehri seçerken göz önünde bulundurduğu kriterlerden.

 

Yazı dizimize Odessa ile devam ediyoruz.

 

Odessa, Ukrayna’nın güneybatısında bulunan ve Karadeniz’e kıyısı konumlanan en büyük şehirlerden biridir. Ukrayna’nın en büyük liman şehri olması Odessa’yı ticaretin merkez şehirlerinden biri haline getirmektedir. Odessa’nın nüfusu 2010 sayımlarına göre 1.052.101 olarak belirlenmiştir.

Odessa, liman kenti olmasının yanında çok zengin bir tarihi olan kenttir. Osmanlı Devleti zamanında Hacıbey olarak adlandırılan Odessa’da Osmanlı’dan kalma bir sürü yapıt hala ziyarete açıktır. Odessa’nın en işlek yeri ise Deribasovskaya’dır. Burada birçok alışveriş merkezi, restaurant, cafe gibi yerler bulunmaktadır.

 

 

Odessa’da terör bölgesi (ATO)’ne uzaklığı 560 km’dir. Otel sayısı 289’dur ve EBU’nun istediği kriterleri sağlayabiliyorlar. Lviv’de olduğu gibi Odessa’da da itfaiye sayısı ve ambulans sayısı yeterli düzeyde değildir.

Eurovision 2017 için Odessa şehri seçilirse yarışma Chornomorets futbol takımının stadyumu olan Chornomorets Arena’da yapılacaktır. Kapasitesi 34.000’e yakın olan stadyumda tek sorun stadyumun kapalı olmamasıdır. Bu durum bilindiği üzere Eurovision kurallarına aykırıdır.

 

Odessa ile ilgili bilgileri özetlemek gerekirse;

13595869_511300459064643_1842110008_n