wpid-milki_2_-672x372.jpg

Dün akşam düzenlenen Eurofest kapsamında Eurovision’da ülkesi adına yarışacak temsilciyi seçen Belarus, bestesi 2009 Eurovision Şarkı Yarışması birincisi Alexander Rybak’e ait olan ve Milki adlı bir grubun seslendirdiği “Accent” adlı parçayı eledi. Bunun üzerine Rybak, kırgınlığını çektiği bir videoda şöyle dile getirdi:

(Videoya buradan ulaşabilirsiniz.)

“Tur kapsamında birçok ülkeyi ziyaret ediyorum ve Avrupa’nın her yerinde memleketim hakkında çok kötü şeyler söylüyorlar. Ve ben defalarca savunuyorum. İyi bir sistemi olduğunu söylemeye devam ediyorum. Onlar da bana ‘Hangi sistemden bahsediyorsun? Hepsi rüşvet ve hile üzerine kurulu.’ diyorlar. Ve ben savunmaya devam ediyorum. Ama artık neyi savunduğumu bilemiyorum. Her sene Belarus delegasyonuyla konuşuyorum ve bana sürekli ‘Lütfen bize bir şarkı yap, kazanmamız için ne gerekiyor?’ diyorlar. Ve sonuç olarak bir şarkı yaptım, hem çok vakit hem de çok para harcadım. Özgün ve yetenekli kızlar buldum ve Belarus hakkında etnik ve otantik bir şarkı yaptım. Ama ardından jüri üyeleri şarkımı eledi. Noeli ailemle geçirmekten bile ödün verdim. Ama tepkim sadece bununla alakalı değil. Avrupa’nın her yerinde insanlar bizi desteklediler; uzmanlar, Eurovision fanları ve buna rağmen jüri bizi elemeye karar verdi. Bu jüriyle daha önce karşılaştım, herkesle tanıştım. Jürilerden biri daha önce, hastayken yanıma geldi ve çocuklarla fotoğraf çekilmemi talep etti. O hâlimle gülümsedim ve bana ‘Seni her zaman destekleyeceğiz.’ dedi. Ve onların destekleme anlayışı buymuş değil mi? Umarım birdaha bu jüriyle karşılaşmam çünkü eğer karşılaşırsam mutluymuş gibi davranıp gülme taklidi yapmam çok zor olacak.”

Bu videosundan sonra jüri üyelerinden biri Facebook’tan şöyle bir açıklama yaptı:

“Merhaba Alexander, sözleriniz ve hayal kırıklığınızı anlayabiliyorum ve sizin yerinizde olsam, büyük ihtimalle aynı şeyleri ben de söylerdim.

Sizi ikna etmeye çalışmıyorum ama jüri oyları adaletli bir şekilde verildi ve biz kendi düşüncelerimizi rüşvet veya hile olmadan yansıttık. Biz hepimiz farklı düşüncelere sahip olan insanlarız ve bütün çabamız yarışmaya gidecek en iyi şarkıyı seçmekti. Eğer sizinle kişisel olarak görüşme fırsatımız olursa oylama biçimimizi savunmak için hazırım.

6. kez deneyen Güneş gibi sanatçıların yanında Milki’yi Eurovision’a göndermenin çok erken olduğunu düşündüm. Milki’nin arkasında önemli bir fan kitlesi olduğuna kesinlikle hak veriyorum ve en büyük isteğim kendinizi geliştirip daha güçlü gelmeniz. Belarus’un her ne olursa olsun bu sonuçla guru duyması gerekir, ancak şarkı sadece bütün bir işin sadece bir parçası.

Umuyorum ki bu sizin kişisel müzik kariyerinizi kötü etkilemez ve sizin için gelecekte en iyisini diliyorum. Sizi bir gün Eurovision’da göreceğimize eminim. Belki besteci, belki yönetici, belki de şovun bir parçası olarak.

Yaklaşımınız ve verdiğiniz tepki için teşekkür ederim, ve Eurovision fanlarının OGAE İkinci Şans Yarışması’nda Milki’yi zirveye taşıyarak bunun en doğru karar olduğunu size kanıtlamalarını diliyorum.”

Bunun üzerine Alexander Rybak’in açıklaması şöyle oldu:

“Bazen bir performansın dikkat çeken noktası yeni sanatçılar tarafından seslendirilmesidir. Ama eğer jüri onlara sadece tecrübesiz damgası vurursanız bu her şeyi daha kötü yapar. Umuyorum ki birdaha sizinle konuşmak zorunda kalmam. Ve ben bu mesajı Avrupa’ya vermeyi bu kadar uzun süredir hayal ederken, bazı arkadaşlarımın bu özür bahanelerini beğenmeleri kalbimi kırıyor.”