2008-2013 yılları arasında Eurovision tarihi boyunca görülmemiş derecelerle ayrılan Azerbaycan ne oldu da ilk ona bir türlü dönemiyor? İşte bu sorunun cevapları.

Cevaplardan biri şarkı kalitesi değil çünkü, son yıllardaki şarkılar geçmiştekiler gibi bu iş için önemli isimlerden tam not alıyor.

Vokaller Ve Ulusal Final

2015 yılı haricinde en çok göze çarpan sorun vokaller gibi gözüküyor. Dilara, Samra konuyu özetliyor gibi. Geçmişte ulusal finallerle ülkede Eurovision’a ilgi arttırılıyordu. Ulusal finalde seçilen şarkıcının sesi otomatik olarak iyi oluyordu. Yarışmada arıza çıkarmıyordu.

Halktan Oy Kaybı

Bu son yıl bize gösterdi ki Azerbaycan’ın İskandinav ülkelerindeki halkoyu kaybı eski Sovyetler Birliği ülkelerine de sıçradı. Ukrayna, Belarus bunun en açık örneği. Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Karadağ, Moldova, Gürcistan. Bu 5 ülke dışında Azerbaycan çok fazla halkoyu kaybetti.

Kadroda Sık Değişiklikler

Eurovision’un taşıyıcı kolonları eteğini çekti. Leyla Aliyeva bunun en net örneği. ITV, 2011 zaferini Hüsniye Meherremova’ya borçlu olduğu kadar Leyla Aliyeva’ya da borçlu. Hatta Azerbaycan’ı 2008‘den bu yana yarışmada görüyorsak biraz da sebebi 2012 sunucularından Leyla Aliyeva’dır. Delegasyon başkanları da sıkça değişti.

Peki sence Azerbaycan neden 4 yıldır ilk onda değil?