Bu yazı aslında geçtiğimiz son 5 Eurovision‘un muhasebesini kendi kendime yaparken ortaya çıktı…

Dile kolay tam 5 yıl, 5 ülke, 5 şehir ve toplam 204 şarkı!

2003 yılından bu yana takip ettiğim her Eurovision‘un elbette benim için ayrı bir yanı var (2003 elbette bambaşka!). Ancak yarışmayı 2014 yılından beri işi gücü bırakıp yapıldığı ülkeye ve şehre giderek tarihe tanıklık etmenin verdiği hazdan dolayı son 5 yılın yeri elbette ayrı. Peki bu son 5 yılda bizler nelere şahit olduk? Hangi ilklere tanıklık ettik? Gelin son 5 yılın muhasebesini birlikte yapalım.

2014 Eurovision Şarkı Yarışması

“Sakallı Kadın”

2014 Eurovision Şarkı Yarışması Eurovision tarihinin en çok ses getiren birincisini bizlere kazandırdı: “Conchita”. Yarışma bitmiş büyük bir burukluk ile ülkeye döndüğümde gazete ve televizyonlarda “Sakallı Kadın Birinci!” şeklinde haberler ile karşılaşmıştım.

“Misafir Var!”

1983 yılından bu yana yarışmayı uzaktan takip eden Avustralya ile ilgili o yıl beklenmedik bir gelişme yaşandı. 2013 yılında Malmö’deki yarışmada “Greetings from Australia” videosu ile yarışmada gözüken Avustralya 2014 yılında ara şov için davet edildi. 24 Mart 2014 tarihinde Avustralya’ya ara şov için davet ettiğini açıklayan Danimarka Devlet Televizyonu DR’ye cevap Avustralya’dan bir gün sonra geldi. Avustralya Televizyonu SBS ara şov için Jessica MAuboy’u görevlendirdiğini paylaştı. Sanatçı 2014 Eurovision Şarkı Yarışması 2. Yarı Finali’nde “Sea of Flags” şarkıyla ülkesinin bayrağını dalgalandırdı.

“San Marino final yüzü gördü”

Eurovision Şarkı Yarışması‘na ilk defa 2008 yılında katılan San Marino o yıldan bu yana farklı tarzlarda yarışmada yerini aldı. Ancak hiç birisi Valentina kadar ses getirmedi. Bakü’deki yarışmada ilk defa ülkesini temsil eden Valentina bir sene sonra yani 2013 yılında kendi tarzına daha uygun bir şarkı ile geri dönerek çoğu kişinin beğenisini kazanmayı başardı. Ancak finale çıkmayı başaramadı. Bu ülke için çok şaşırılacak bir sonuç değildi. Zira 2013 yılına kadar San Marino‘nun aldığı en iyi dereceyi almayı başarmıştı (Yarı finalde 11.’lik). Ertesi sene kısmen benzer bir şarkı ile ancak bu kez İngilizce sözlerle daha fazla kitleye hitap eden Valentina ülkenin kaderini değiştirdi. San Marino tarihinde ilk defa finale çıkmayı başardı ancak ne var ki ancak 24. olabildi. Çoğu kişiye göre ise bu San Marino gibi küçük bir ülke için oldukça büyük bir başarı olarak sayılıyor.

2015 Eurovision Şarkı Yarışması

“Misafir Evimize Yerleşti”

2015 yılında eurovision.tv’nin paylaştığı bir haber ile herkes şoka girdi. Aslında “Çarşambanın gelişi perşembeden belliydi”.  EBU Avustralya’nın yarışmanın 60. yılına özel direkt olarak finalde yarışacağını ve “kazanması durumunda” devam edebileceğini duyurdu. Viyana’da yapılan yarışmada Avustralya’yı temsil eden Guy Sebastian 5. oldu. Ancak bu durumun daha doğrusu bu şartın yerine getirilmeyeceği ertesi sene kesinlik kazandı.

2016 Eurovision Şarkı Yarışması

“Türkçe Şarkı”

Eurovision Şarkı Yarışması sahnesinde Türkçe şarkılar desek sanıyoruz aklınıza ilk gelecek şarkılar Türkiye’nin gönderdiği şarkılardır. Peki “Birinci olan Türkçe sözler içeren şarkı?” desek. Sorunun cevabını bulmak için geçmişe gitmeye gerek yok! Jamala’nın bir trajediyi anlatan ve Ukrayna’ya ikinci zaferini getiren şarkı “1944” Türkçe sözler içeren ilk birinci olan şarkıdır. Şarkının Kırım Türkçesi sözler içeren bölümü şu şekilde idi:

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

2017 Eurovision Şarkı Yarışması

“Portekiz’in Zaferi”

1962 yılından beri kendinden ödün vermeden Portekizce ve neredeyse aynı türden şarkılar yollayan Portekiz 2017 yılına dek kötü sonuçlarla evine döndü. Yarışma tarihine bakıldığında aldığı en iyi derece 1996 yılında finalde 6. olmasıydı. Ancak 2017 yılında bir ilk yaşanarak yıllarca zaferi bırakın ilk 5’e girmeyi bekleyen Portekiz Salvador‘un şarkısı “Amar pelos dois” ile ilk zaferini elde etti. Bu ise belki son 5 yılda tanıklık ettiğimiz belki en önemli olaydı.

“Rusya’nın Çekilmesi”

Ukrayna’nın ev sahipliği yaptığı 2017 Eurovision Şarkı Yarışması son yıllarda yaşadığımız skandalların ve belirsizliklerin en bol olduğu yarışmalardan biri oldu. 2017 yılında yaşadığımız skandallardan biri ise şüphesiz Rusya’nın yarışmadan çekilmek zorunda bırakılması oldu. İç seçim ile Julia Samoylova‘nın ülkeyi temsil edeceğini açıklayan Rusya şarkısı “Flame is Burning” ile Kiev’deki sahnede olamadı. Nedeni ise sanatçıya Kırım’da verdiği konser gerekçesi ile konulan giriş yasağıydı. Taraflar anlaşamayınca Rusya yarışmadan çekildi ve ertesi yıl Julia’nın yeniden ülkeyi temsil edeceğini duyurdu.

“Sahnede popo şov”

Jamala‘nın ara şovdaki “I believe in u” performansının başında Avustralya bayrağı taşıyan sonradan Ukrayna vatandaşı ve isminin Vitalii Sediuk olduğu öğrenilen gencin protestosuna sahne oldu. Jamala şarkısını söylerken genç pantolonunu indirerek protestosunu gerçekleştirdi. Güvenlik görevlileri apar topar genci oradan uzaklaştırırken performansının etkilenmesine izin vermeyen Jamala ise tüm profesyonelliği ile takdirleri toplamayı başardı. Vitalii Sediuk ise yaklaşık 284 Euro’luk ceza ödedi.

2018 Eurovision Şarkı Yarışması

“Olamaz Denilenler Oldu: Azerbaycan ve Rusya elendi”

Yarı final sistemi tanıtıldığından bu yana adını hep finalist ülkeler arasına yazdıran Azerbaycan ve Rusya ilk defa yarı finalde elendi. Rusya gibi oy potansiyeli yüksek hatta kemik oya sahip bir ülkenin elenmesi ise yarışmada oylamadaki yanlılığının artık gerçekten azaldığının en büyük ispatı oldu.

Böylece yarı finalde elenmeyen ülkeler: Ukrayna ve Avustralya.

“İngiltere’nin Başına Gelenler”

Bir önceki yıl Kiev’de yaşanan “popo krizinin” ardından Birleşik Krallık temsilcisi SuRie’nin performansı sırasında sahneye atlayan ve mikrofonu kapan bir adam “Modern Nazis of The UK media, we demand freedom! War is not peace!” şeklinde bağırdı. Bu ise yarışmadaki güvenlik problemini bir kez daha hatırlattı.

***BONUS***

2013 Eurovision Şarkı Yarışması

İnsanın Aklına Gelmeyen Başına Geldi: Türkiye çekildi 🙁 O yıl “Eurovision Toplantısı” yapan ve herkesin fikrini alan TRT’den “Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmıyoruz!” kararı çıktı. Hepimiz şok olduk. EBU’yu, TRT’ye ve BİMER’e yazılar yazdık. Sonunda ise Türkiye’nin olmadığı ilk Eurovision Şarkı Yarışması‘nı izledik.

O yıl asıl şoka girenler ise hiç şüphesiz Türkiye’yi desteklemek üzere Malmö’ye giden arkadaşlarımız oldu.

Öyle ya da böyle Eurovision’u izlemeye devam ediyoruz ve edeceğiz <3

Peki sizin için son 5 yılda yaşadığımız en büyük olay neydi?