Şüphesiz ki Eurovision Şarkı Yarışması şu an yer kürede en dinamik olan yarışmadır. 62 yıllık bir geçmişe sahip yarışmayı hala canlı tutmak sadece büyük izleyici kitlesiyle mümkün olamaz. Uygulanan kurallar, bir yarışmanın disiplinini koruması açısından can damarları görevindedir. Yarışmayı daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla Avrupa Yayın Birliği (EBU) mevcut kuralları günün şartlarına göre güncelleyerek hem yarışmayı dinamik tutuyorlar hem de daha izlenebilir bir etkinlik yaratıyorlar. Ancak değişmeyen tek ve yegane bir kural var: Tüm vokallerin canlı olarak söylenmesi gerekir…

Dediğimiz gibi yarışmanın ilk gününden bu güne kadar uygulanan kurala göre tüm sanatçılar şarkılarını canlı söylemek zorunda. Ayrıca şarkıların alt yapısında destek olarak hiçbir insan sesi kullanılamaz. Bu nedenle yarışmanın ilk gününden beri her ne kadar ana vokaller ön planda olsa da geri vokallerin de önemi hiçbir zaman atlamamız gereken bir olgu. Onlar da bu yarışmada ilk günden beri mevcut.

Bu yazı dizimizde, her ne kadar sahnede arka planda kalsalar da, geri vokalleri bir adım öne çıkarmayı amaçladık. Sizlere yarışma tarihinde ilk olarak geri vokal olarak sahnede olup daha sonra yarışmaya ülke temsilcisi olarak dönen isimleri sunmak istedik. Oldukça fazla örneğimiz olduğu için yazıyı üç parça şeklinde hazırladık. Şu an okuduğunuz yazımızın devamında 2000 ve 2005 yılları arasında ana vokal olarak geri dönüş gerçekleştiren isimleri sıraladık!

2000 – Eamonn Toal (İrlanda temsilcisi) : İrlanda’yı 2000 yılında temsil eden Eamonn Toal, yarışmayı 92 puanla 6. sırada tamamladı. Eamonn Toal’ın bir önceki Eurovision tecrübesi 1995 yılında oldu ve İrlanda temsilcisi Eddie Friel’e geri vokal olarak eşlik etti. O sene ise İrlanda yarışmayı 44 puanla 14. sırada sonlandırdı.

2000 – Voice (Kıbrıs Temsilcisileri) : Kıbrıs 2000 yılında Voice adlı ikili tarafından temsil edilmişti. Grup üyelerinden biri olan Alexandros Panayi; 1989 ve 1991 senelerinde Kıbrıs’ı temsil etmiş sanatçılara geri vokallik yapmış ayrıca 1995 senesinde ülkesin solo performansla temsil etmişti. Bunlardan ayrı olarak 2005 ve 2009 senelerinde Yunanistan temsilcilerine geri vokallik yapmış ve aynı rolde 2012 yılında Belarus ekibinde de bulunmuştu. Voice grubunun bir diğer üyesi olan Christina Argyri; 1995 ve 2002 yıllarında Kıbrıs temsilcilerine geri vokallik yapmıştır. Bu ikili yarışmayı 8 puanla 21. sırada tamamlamıştır.

2001 – Tanel Padar (Estonya Temsilcisi) : Estonya 2001 senesinde Tanel Padar & Dave Benton ikilisi ile yarışmış ve 198 puanla yarışma finalinde birinciliğe ulaşmıştır. Bu ikiliden Tanel Padar bir önceki sene Estonya’yı temsil eden Ines’e  geri vokal olarak eşlik etmiştir. Estonya o sene yarışmayı 98 puanla 4. tamamlamıştı. Sonuçlara göre Tanel Padar’ın Estonya’ya oldukça şans getirdiğini söyleyebiliriz. 

2002 – Philippos Constantinos (Kıbrıs Temsilcisi) : O sene Kıbrıs, “One” adlı beş kişilik bir grup tarafından temsil edilmişti. Bu grubun bir üyesi olan Philippos Constantinos, 1995 yılında Kıbrıs’ın temsilcisi olan Alexandros Panayi’nin ekibinde geri vokal olarak bulunmuştu. 1995 yılında 79 puanla 9. olan Kıbrıs, 2002 yılında ise 85 puanla 6. olarak yarışmayı tamamlamıştı.

2002 – Sahlene (Estonya Temsilcisi) : Estonya’da gerçekleştirilen yarışmada ev sahibi ülke temsilcisi 111 puanla üçüncü sıraya ulaşan Sahlene olmuştu. Ancak bu Sahlene’nin ilk Eurovision tecrübesi değildi. Sadece iki sene önce yarışmada Malta’yı temsil etmiş Claudette Pace’in geri vokallik görevini üstlenmişti. İlk Eurovision tecrübesi ise 1999 yılında İsveç ekibiyle birlikte yaşadı. O sene Sahlene, “Take me to your heaven” ile zafere ulaşan Charlotte Perrelli’nin  beş geri vokalinden birisiydi.

2003 – Karmen (Slovenya Temsilcisi) : Sertab Erener’in zafere ulaştığı sene Slovenya’yı temsil etmiş olan Karmen  yarışmayı 7 puanla 23. Sırada tamamlamıştı.  O sene Karmen’in ilk Eurovision tecrübesi değildi. 1998 senesinde Slovenya’nın şarkısı olan Naj bogovi slišijo için Almanca versiyonunun söz yazarlığını yapmış ayrıca şarkıyı sahnede seslendiren Vili Resnik’e geri vokal olarak eşlik etmiştir. O sene Slovenya 17 puanla 18. olmuştu.

NOT: 2004 ve 2005 yıllarında ülkelerini temsil etmiş isimler arasında bu duruma örnek verilebilecek bir isim bizler bulamadık. Sizlerin aklına gelen olursa bizlere bildirebilirsiniz 🙂