Merhabalar arkadaşlar. Sizler için hazırladığımız dört bölümlük yazı dizimizin birinci bölümünü okumakta bulunuyorsunuz. Bu yazı dizimizde sizlere en çok izleyici kitlesine sahip ve ulusal finallerin gözdesi olan İsveç ulusal finali Melodifestivalen 2017’de sahne alacak sanatçıları daha yakından tanıtacağız. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen resmi sunumla açıklanan bu isimler fanlar arasında oldukça sansasyonel bir etki yarattı.

Yazımızın birinci bölümünde sizlere 4 Şubat’ta İsveç’in Göteborg şehrinde gerçekleştirilecek birinci yarı finalin sanatçılarını sunacağız. Melodifestivalen kuralları gereği yarı finalde sahne alacak yedi sanatçıdan halk oylaması sonucu ilk ikiye giren isim direkt olarak finale giderken, ardından en başarılı iki isim ise ikinci şans turu için bilet kazanmış olacak. Birinci yarı finalin provası 3 Şubat’ta gerçekleştirilecek, bir gün sonrasında ise akşam galası yapılacak şovun sabahında elbise provası gerçekleştirilecek. Provalar dahil tüm şovlar biletini alan halka açık olacak.

Göteborg Scandinavium

Cuma, 3 Şubat – prova
Cumartesi, 4 Şubat – elbise provası
Cumartesi, 4 Şubat – 1. round

Haydi gelin yarışacak olan 7 ismi yakından tanıyalım:

Boris René – “Her Kiss”

Söz: Tim Larsson, Tobias Lundgren

Doğum: 1991

İkamet: Örebro

Nereli: Kongo

Melodifestivalen Geçmişi: 2016- “Put Your Love On Me”

Asıl adı Boris Lumbana olan sanatçı sahne ismi olarak Boris René’yi kullanmayı tercih ediyor. Geçtiğimiz yıl Melodifestivalen 2016’da “Put Your Love On Me”  ile yarışan Boris bu yıl “Her Kiss” ile ikinci kez karşımızda. Aslen Kongo Kinshasalı olan Boris ailesi İsveç’e taşındığından beri neredeyse İsveç’in tüm şehirlerini gezmiş ve en son Örebro’ya yerleşmiş. Müziğin yanında Degerfors IF ve Örebro SK gibi futbol takımlarında profesyonel oyuncu.

Bu yıl şovumda bolca dans olacak. Yani öyle olmasını umuyorum. 2016 yılında da epey dans etmiştim ama bu yıl daha fazla olacak!

Adrijana – “Amare”

Söz: Martin Tjärnberg, Adrijana Krasniqi

Doğum: 1997

İkamet: Rottne

Nereli: Makedony

Melodifestivalen Geçmişi:

19 yaşında ilk kez Melodifestivalen’de yarışacak olan Adrijana yaşamını Makedonya ve İsveç’te geçirmektedir. İlk çalışması olan ‘Mammas Opel’i geçtiğimiz sene yayınlayan genç artist, 2017 yılında yeni EP çalışmasını takipçilerinle paylaşmayı planlıyor. Hip-hop tarzıyla yarışmaya renk katacak olan Adrijana tüm şarkılarını kendi yazdığını söylüyor.

Tüm şarkılarımı kendim yazıyorum. Ben şarkımı söylerken ne demek istediğimi hissetmek istiyorum, o zaman sizde hissetmiş olursunuz. Böylelikle insanların kafalarında yer edinmek istiyorum. Şarkımı tamamladığımda bunun hit olacağına inandık ve dinleyen insanlar Eurovision Şarkı Yarışması’na başvurmam gerektiğini düşündüler.

Dinah Nah – “One More Night”

Söz:Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dinah Nah, dr alban

Doğum: 1980

İkamet: Stockholm

Nereli: Stockholm

Melodifestivalen Geçmişi: 2015- “Make Me (La La La)”

2 yıl aranın ardından bir Thomas G:son şarkısı “One More Night” ile geri dönen Dinah hatırlanacağı üzere Melodifestivalen 2015’te “Make Me (La La La)” ile yarışmıştı. Asıl adı Malin Sundström olan sanatçı çocukluğunu MTV karşısında şarkıcıları taklit ederek geçirmiş ve en son bir karoke barda keşfedilmiş. Caramell Grubu ile yola çıkan Dinah 2002 yılında ise solo kariyeri için gruptan ayrılmış.

Şarkın o kadar enerjik ki! Her dinleyişimde şarkının enerjisinden karnımda adeta kelebekler uçuşuyor. Umarım dinleyenlerde bu enerjiyi hissedebilirler. Dinah Nah-soundu bir şarkı ancak “Make Me (La La La)”den biraz daha farklı diyebiliriz.

De Vet Du – “Road Trip”

Söz: Johan Gunterberg, Christopher Martland

Doğum: Christopher: 1989, Johan: 1988, Tor: 1990, DJ Hunk: 1988

İkamet: Stockholm

Nereli: Stockholm

Melodifestivalen Geçmişi: –

Lidingö Christopher Martland, John Gunter Berg, Tor Wallin ve DJ Hunk’tan oluşan, 2010 yılında kurulan De Vet Du Grubunun ilk Melodifestivalen tecrübesini bu yıl yaşayacak. Grubun şarkısının adı ise “Road Trip”. Müzik tarzına gelince Det Vet Du genellikle mizahi ve ironik şarkılar hazırlayan bir grup. Grubun Youtube kanalında 120 000’e yakın takipçisi ve 30 000 000’dan fazla izlenmesi var.

Çok eğlenceli bir şarkı! İsveç’te müzikal anlamda en eğlenceli şeyi yapmak istedik. Yalnızca eğlenmek istiyoruz. Bu yarışmaya katılmamak bizim için büyük bir aptallık olurdu.

Charlotte Perrelli – “Mitt liv”

Söz: Charlotte Perrelli, Lars Hägglund

Doğum: 1974

İkamet: Stockholm

Nereli: Hovmantorp

Melodifestivalen Geçmişi: 1999- “Tusen och en natt (Take Me To Your Heaven)”, 2008- “Hero” ve 2012- “The Girl”

İlk haftanın en deneyimli ismi kuşkusuz Charlotte Perelli. Charlotte Perelli Melodifestivalen’e 1999, 2008 ve 2012 olmak üzeren tam üç kez katılmış. Bunlardan ikisinde (1999 ve 2008) yarışmayı birinci sırada tamamlayarak ülkesini temsil etme hakkını elde etmiş. Dahası var 1999 yılında Eurovision Şarkı Yarışması zaferini İsveç’e getirmiş. Kariyerine ise henüz 13 yaşındayken bir grupta solistlik yaparak başlamış. Ayrıca Charlotte’un güzellik, fitness ve cilt bakımı üzerine yazdığı üç kitabı var. Bu yıl ise yarışmaya İsveççe bir şarkı ile geri döndü: “Mitt Liv”.

Şarkımın mesajını en iyi anadilimde vereceğimi düşündüğüm için İsveççe bir şarkı hazırladım.

Ace Wilder – “Wild Child”

Söz: Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder

Doğum: 1982

İkamet: Stockholm

Nereli: ABD

Melodifestivalen Geçmişi: 2014- “Busy Doin’ Nothin” ve 2016- “Don’t Worry”

Ace Wilder’ı Melodifestivalen sahnesinde “Busy Doin’ Nothin” şarkısıyla görmüştük. Hatırlanacağı üzere o yıl Sanna Nielsen ile kıran kırana bir mücadeleden sonra yüzü gülen taraf Sanna Nielsen olmuştu. Ardından iki yıl sonra “Don’t Worry” şarkısıyla Melodifestivalen 2016’ya katılan Ace Wilder bu kez ara vermeden “Wild Child” ile geri döndü.

Bu yıl aslında yarışmaya katılıp katılmama konusunda oldukça kararsızdım. Ancak sonunda göndermeye karar verdim.

Nano – “Hold On”

Söz: Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson

Doğum: 1986

İkamet: Södertälje

Nereli: Botkyrka

Melodifestivalen Geçmişi: –

Nano ya da tam adıyla Nano Omar Melodifestivalen’de ilk kez bu yıl yarışacak olan isimlerden. Kedisi 2015 yılından bu yana müzik dünyasında.

İnsanları motive etmek ve onlara ümit vermek istiyorum. Şarkımın sözleriyle tamamen kendime ait olan mesajımı insanlara ulaştırabilmek istiyorum. Şarkının mesajına gelince: “Kendine inan, sabırlı ol. Her şey iyi olacak.”.