Şüphesiz ki Eurovision Şarkı Yarışması şu an yer kürede en dinamik olan yarışmadır. 62 yıllık bir geçmişe sahip yarışmayı hala canlı tutmak sadece büyük izleyici kitlesiyle mümkün olamaz. Uygulanan kurallar, bir yarışmanın disiplinini koruması açısından can damarları görevindedir. Yarışmayı daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla Avrupa Yayın Birliği (EBU) mevcut kuralları günün şartlarına göre güncelleyerek hem yarışmayı dinamik tutuyorlar hem de daha izlenebilir bir etkinlik yaratıyorlar. Ancak değişmeyen tek ve yegane bir kural var: Tüm vokallerin canlı olarak söylenmesi gerekir…
Dediğimiz gibi yarışmanın ilk gününden bu güne kadar uygulanan kurala göre tüm sanatçılar şarkılarını canlı söylemek zorunda. Ayrıca şarkıların alt yapısında destek olarak hiçbir insan sesi kullanılamaz. Bu nedenle yarışmanın ilk gününden beri her ne kadar ana vokaller ön planda olsa da geri vokallerin de önemi hiçbir zaman atlamamız gereken bir olgu. Onlar da bu yarışmada ilk günden beri mevcut.
Bu yazı dizimizde, her ne kadar sahnede arka planda kalsalar da, geri vokalleri bir adım öne çıkarmayı amaçladık. Sizlere yarışma tarihinde ilk olarak geri vokal olarak sahnede olup daha sonra yarışmaya ülke temsilcisi olarak dönen isimleri sunmak istedik. Oldukça fazla örneğimiz olduğu için yazıyı üç parça şeklinde hazırladık. Şu an okuduğunuz yazımız bu serinin ikinci bölümü olup 2006 ve 2010 yılları arasında ana vokal olarak geri dönüş gerçekleştiren isimleri kapsıyor!
Bölüm 1 (2000-2005) için tıklayınız.
2006 – Tinka Milinović (İsviçre Temsilcisi) : Atina’da gerçekleştirilen yarışmada İsviçre Six4One adlı grup tarafından temsil edilmişti. Altı kişilik bir grup olan Six4One’ın üyelerinden birisi olan Tinka Milinović, 2002 yılında Bosna Hersek’i temsil etmiş Maja Tatić’in geri vokallerinden biriydi. 2006 yılında İsviçre 30 puanla 16. olurken, 2002 yılında ise Bosna Hersek 33 puanla 13.lüğe ulaştı.
2007 – Evridiki (Kıbrıs Temsilcisi) : Comme ci comme ça adlı şarkıyla sahne alan Evridiki, Helsinki’de gerçekleşen yarışmada ülkesi Kıbrıs’ı temsil eden isim olmuştu. O sene Evridiki’nin ilk tecrübesi değildi şüphesiz ve uzun yıllar ardından Eurovision’a geri dönüşünün heyecanını yaşıyordu. 1992 ve 1994 yıllarında Kıbrıs’ı solo performanslarıyla temsil eden Evridiki, 1987, 1986 ve 1983 yıllarında Kıbrıs’ı temsil eden sanatçılara geri vokal olarak destek vermişti. Ancak ne yazık ki Evridiki 2007 yılında finale kalmayı başaramamıştı. 1994 ve 1992 yıllarında ise her iki senede de 11. olarak yarışmayı tamamlamıştı.
2008 – Regína Ósk Óskarsdóttir (İzlanda Temsilcisi) : Dima Bilan’ın zaferiyle tamamlanan yarışmada İzlanda’yı temsil eden grubun adı Euroband idi. İki kişilik grubun bir üyesi Regína Ósk Óskarsdóttir iken diğeri ise Friðrik Ómar Hjörleifsson. O sene Friðrik ilk Eurovision heyecanını yaşarken Regína Eurovision tecrübesini pekiştiriyordu çünkü 2001,2003 ve 2005 yıllarında ülkesi İzlanda’yı temsil etmiş dev isimlerin ekiplerinde geri vokal olarak yer bulmuştu. O sene yıllar sonra yarışmaya vokal olarak geri dönmüştü. Friðrik ise sadece bir yıl sonra İzlanda temsilcisine geri vokallik yapmıştı. Ancak yazımız geri vokallikten, vokale terfi edenleri kapsadığı için onu örnek olarak gösteremiyoruz.
2008 – Gisela (Andora Temsilcisi) : Andora’nın Eurovision serüveninin son yıllarındaki temsilcilerinden birisi ise Gisela olmuştu. Casanova şarkısıyla sahnede olan sanatçı ne yazık ki finale çıkamayan isimler arasındaydı. Gisela’nın bir diğer Eurovision heyecanı 2002 yılında olmuştu. İspanya’yı temsil eden Rosa’nın geri vokali olan Gisela, o sene İspanya’nın 7.lik kazanmasında katkı bulunan isimlerden.
2008 – Tamara Todevska (Makedonya Temsilcisi) : O senenin en şanssız ülkelerinden biri olan Makedonya, bulunduğu yarı finalde ilk ona girmesine rağmen uygulanan kurallar gereği finale çıkamamıştı. Tamara, Vrčak & Adrijan üçlüsünün seslendirdiği Let me love you şarkısı oldukça sevilen Makedonya şarkılarından birisi. Üçlünün ana solisti olan Tamara, 2004 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen yarışmada genç yaşta kaybettiğimiz Makedon temsilci Toše’nin geri vokallerinden birisiydi. Hatırlatmak isterim ki Tamara, Vrčak & Adrijan üçlüsü şarkılarının Türkçe versiyonlarını da paylaşmışlardı. Aynı zamanda 2014 yılında da kardeşi Tijana’nın Makedonya için seslendirdiği “To The Sky”adlı şarkısında da geri vokal ekibinde yer aldı.
2009 – Petr Elfimov (Belarus Temsilcisi) : Moskova’da Eyes that never lie şarkısı ile sahnede olan Petr, o sene finalde yarışmaya hak kazanamamıştı. Kader bu yönden ona hiç gülmemişti. My Galileo adlı şarkı ile 2004 yılında ülkesini temsil eden Alexandra Kirsanova’ya geri vokal olan Petr, o sene de yarı finalde takılmış ve final yüzü görememişti.
2009 – Martina Majerle (Slovenya Temsilcisi) : Quartissimo feat. Martina. Eurovision tarihinin en ilginç şarkılarından biri olan Love symphony, ne yazık ki finalde sahnelenemeyen şarkılardan biri. Ana solist Martina geçmişteki beş geri vokal tecrübesinin ardından yarışmaya ana vokal olarak geri dönmenin heyecanını yaşamıştı. Martina 2003 yılında Hırvatistan temsilcisine, 2007 yılında Slovenya temsilcisine, 2008 yılında ise Karadağ temsilcisine geri vokal olmuştu. 2009 senesinden sonra ise 2011 ve 2012 yıllarında yarışmaya Sloven temsilcilerinin ekiplerinde geri vokal olarak bulunmuştu. Son olarak ta 2014 yılında Karadağ temsilcisinin ekibinde geri vokal olarak yer aldı.
2010 – Hera Björk (İzlanda) : Oslo’da gerçekleşen yarışmada Je ne sais quoi adlı şarkıyla yarışan Hera, yarışmayı 41 puanla 19. sırada tamamlayınca herkesi şaşkına çevirmişti. Çünkü İzlanda o sene favori görülen ülkelerenden biriydi. Hera şarkısını söylerken oldukça rahat görünmesinin bir nedeni vardı. Çünkü Hera 2008 ve 2009 yıllarında İzlanda’yı temsil etmiş isimlere geri vokallik yapmış ve sahnenin havasını solumuştu. İzlanda 2008 yılında 14. olurken, 2009 yılında ise 2. olarak tarihi bir zafere çok yaklaşmıştı. Temsil ettiği yılın sonrasında 2015 yılında İzlanda temsilcisi Maria Olafs’ın geri vokal ekibinde de yer aldı.