Merhabalar arkadaşlar. Sizler için hazırladığımız dört bölümlük yazı dizimizin ikinci bölümünü okumakta bulunuyorsunuz. Bu yazı dizimizde sizlere en çok izleyici kitlesine sahip ve ulusal finallerin gözdesi olan İsveç ulusal finali Melodifestivalen 2017’de sahne alacak sanatçıları daha yakından tanıtacağız. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen resmi sunumla açıklanan bu isimler fanlar arasında oldukça sansasyonel bir etki yarattı…

Melodifestivalen’in 2. yarı finali 11 Şubat cumartesi günü İsveç’in Malmö şehrinde gerçekleştirilecek.

Haydi gelin yarışacak olan 7 ismi yakından tanıyalım:

Mariette – “A Million Years”

Söz: Thomas G: son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson

Doğum: 1983

İkamet: Stockholm

Nereli: Harplinge

Melodifestivalen Geçmişi: 2015 – “Don’t Stop Believing”

Mariette Hansson, ilk kez 2015 yılında Miss Li’nin sözlerin yazıp bestelediği Don’t Stop Believing adlı şarkısıyla 3.olmuş ve 2015 yılı Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsveç’in oylarını açıklayan isim olmuştur. Bu sene “A Million Years” adlı şarkısıyla yarışacak olan Mariette için şimdiden İsveç basınında bu senenin kesin kazananı yorumları yapılıyor.

Bu yılki şarkım çok farklı, aynı zamanda Don’t Stop Believing’e nazaran daha yüksek tempolu ve daha pop ağırlıklı olacak.

Roger Pontara – “Himmel Och Hav”

Söz:  Thomas G: son, Alex Zandra Wickman

Doğum: 1951

İkamet: Bjuraker

Nereli: Slagnäs

Melodifestivalen Geçmişi: 1994- The “stars”, 1999- “As of Ice”, 2000- “When the winds whisper my name”, 2006-“Silver Land”

Roger Pontare, Melodifestivalen’e 4 kere katılmış ve 2 kere kazanıp Eurovision tecrübesi yaşamıştır. Aslen Sami ırkından olan Roger Pontare sürekli kış temalı şarkıları ile tanınır. İsveç’in 2000 yılında ev sahipliği yaptığı yarışmada ülkesini temsil eden Roger Pontare, o sene 7.lik ile yarışmayı tamamlamıştır.

Bu seneki şarkım tıpkı bir etnik marş (tema) gibi. Şarkımın bir film müziği etkisi yaratacağını düşünüyorum. Ayrıca senfonik aranjmanlara fazlaca ağırlık verildi.

Etzia – “Up”

Söz: Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari, Simon Gribbe, Erica Haylet

Doğum: 1985

İkamet: Göteborg

Nereli: Göteborg

Melodifestivalen Geçmişi: –

Etzia, daha önce Melodifestivalen’e katılmamış ve kariyeri boyunca sadece 2 şarkı yayınlamıştır. Asıl tarzı reggae olan Etzia, aynı zamanda Göteborg’da Ekonomi bölümünü bitirmiştir. Asıl adı ise Erica Latilda Haylett’tir.

Müziğimi tüm İsveç ile paylaşacak olmak beni fazlasıyla mutlu ediyor. Çok heyecanlıyım.

Allyawan – “Vart har du vart”

Söz: Masse Salazar, Samuel Nazari

Doğum: 1987

İkamet: Göteborg

Nereli: Jönköping

Melodifestivalen Geçmişi: –

Müziğin hayatına büyük bir anlam kattığını söyleyen Allyawan 1987 Götebörg doğumlu. İsveç onu “Lyckliga gatan” isimli programdaki söylediği “Jag hade en gång en båt”  ile tanımış. Ardından ise kayıplara karışmış.

Dismissed – “Hearts Align”

Söz: Ola Salo, Peter Kvint

Doğum: Grup üyeleri 1991 ile 1993 yılları arasında doğdu.

İkamet: Göteborg

Nereli: İsveç

Melodifestivalen Geçmişi: –

Tor Höglund, Johan Carlsson, Freddie Van Eijsden ve Douglas Woodbridge’ten oluşan Dismissed bir rock grubu.

Kendimiz olmaya çalışıyoruz. Bu ise bizi müziğimizle birlikte daha doğal yapıyor. Sert ve yumuşak kısımların olduğu bir rock parçasıyla sahnede olacağız. En önemlisi: Dinamik!

Lisa Ajax – “I Don’t Give A”

Söz: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad

Doğum: 1998

İkamet: Järfälla

Nereli: Järfälla

Melodifestivalen Geçmişi:  2016- “My Heart Wants Me Dead”

Büyükbabası Erik Ajax tarafından daha 6 yaşındayken yeteneği keşfedilen Lisa Ajax müzik dersleriyle başlamış. Ardından girdiği çocuk korosu ise onun için tam bir hayal kırıklığı olmuş. Çünkü ona göre söyledikleri şarkılar oldukça sıkıcıymış. Ardından Idol 2014’ü 16 yaşında kazanarak “en genç kazanan” unvanına sahip olmuş.

Arkadaşlarımla sıradan insanlar gibi takılmayı özledim. Çocukluğumdaki gibi tüm hırs ve gerginliklerden uzak hayatı özledim. Bu yıl şarkım aşk üzerine. Eğer kazanırsam ne olacağına dair en ufak bir fikrim yok. Ben eğleniyorum. Önemli olan bu.

Benjamin Ingrosso – “Good Lovin’”

Söz: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad, MAG

Doğum: 1997

İkamet: Stockholm

Nereli: Stockholm

Melodifestivalen Geçmişi: –

ilk singleı “Fall In Love”ı Ekim 2015’te çıkan Benjamin hem söz yazarlığı hem solistlik yapıyor. Çok sayıda müzikal ve oyunda sahne alan Benjamin şarkıcı ve söz yazarı olmaya karar verip yeni bir dünyaya yelken açmış. 9 yaşına geldiğinde çocuklar arasında düzenlenen Lilla Melodifestivalen’ı 9 yaşındayken kazanmış. Ardından Let’s Dance yarışmasında 17 yaşındayken zafere ulaşmış. Benjamin’in asıl amacı yurtdışına açılıp uluslararası bir şarkıcı olmakmış.

Şarkım ayrılık üzerine. Güzel hatıraları hatırlamalı ve yeniden aynı hislerin peşinden koşabilmelisin mesajını veriyor.