Şüphesiz ki Eurovision Şarkı Yarışması şu an yer kürede en dinamik olan yarışmadır. 62 yıllık bir geçmişe sahip yarışmayı hala canlı tutmak sadece büyük izleyici kitlesiyle mümkün olamaz. Uygulanan kurallar, bir yarışmanın disiplinini koruması açısından can damarları görevindedir. Yarışmayı daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla Avrupa Yayın Birliği (EBU) mevcut kuralları günün şartlarına göre güncelleyerek hem yarışmayı dinamik tutuyorlar hem de daha izlenebilir bir etkinlik yaratıyorlar. Ancak değişmeyen tek ve yegane bir kural var: Tüm vokallerin canlı olarak söylenmesi gerekir…
Dediğimiz gibi yarışmanın ilk gününden bu güne kadar uygulanan kurala göre tüm sanatçılar şarkılarını canlı söylemek zorunda. Ayrıca şarkıların alt yapısında destek olarak hiçbir insan sesi kullanılamaz. Bu nedenle yarışmanın ilk gününden beri her ne kadar ana vokaller ön planda olsa da geri vokallerin de önemi hiçbir zaman atlamamız gereken bir olgu. Onlar da bu yarışmada ilk günden beri mevcut.
Bu yazı dizimizde, her ne kadar sahnede arka planda kalsalar da, geri vokalleri bir adım öne çıkarmayı amaçladık. Sizlere yarışma tarihinde ilk olarak geri vokal olarak sahnede olup daha sonra yarışmaya ülke temsilcisi olarak dönen isimleri sunmak istedik. Oldukça fazla örneğimiz olduğu için yazıyı üç parça şeklinde hazırladık. Şu an okuduğunuz yazımız bu serinin üçüncü bölümü olup 2011 ve 2015 yılları arasında ana vokal olarak geri dönüş gerçekleştiren isimleri kapsıyor!
Bölüm 1 (2000-2005) için tıklayınız.
Bölüm 2 (2006-2010) için tıklayınız.
2011 – Benedikt Brynleifsson ve Vignir ‘Viggi’ Snær Vigfússon (İzlanda, Sjonni’s Friends): O sene kimilerine göre sürpriz bir şekilde finale çıkmayı başaran İzlanda, Sjonni’s Friends adlı grup tarafından temsil edilmişti. 6 kişilik erkek grubu olan Sjonni’s Friends’in iki üyesi – Benedikt Brynleifsson ve Vignir Snær Vigfússon- geçmiş yıllarda diğer İzlanda temsilcilerine geri vokallik yapmışlardı. Benedikt, 2007 senesinde finale çıkamayan Eiríkur Hauksson’ın geri vokali iken Vignir ise 2003 yılında Open Your Heart şarksıyla finalde 8. olan Birgitta’nın geri vokaliydi. Ayrıca Vignir, 2005 yılında geri dönüş yapan Selma’ya If I had your love adlı şarkıyı bestelemiştir.
2011 – Sopho Toroshelidze (Gürcistan, Eldrine): Ulusal finali kazanarak ülkelerini ulusal finalde temsil etmeye hak kazanan Eldrine, grubu Eurovision’a yönelik yaptıkları ilk çalışma ulusal finalde şarkıyı seslendiren eski vokalleri yerine Sopho Toroshelidze’yi ana vokal olarak gruba almaları olmuştu. Bu kararı almalarının nedeni Sopho’nun ses performansının eski grup arkadaşlarından daha iyi olacaklarını düşünmeleriydi. Nitekim yarışmada da performansıyla dikkatleri üzerine çeken Eldrine 110 puanla finali dokuzunculukla tamamlamışlardı. Sopho Toroshelidze ise bir sene önce Sofia Nizharadze’ye geri vokallik yapmış ve hemen ardından yarışmaya vokal olarak dönmüştü.
2011 – TWiiNS (Slovakya Temsilcileri): İkizler olarak tanınan Veronika Nízlová ve Daniela Jančichová-Nízlová’nın o sene finale yükselecekleri düşünülüyordu ancak öyle olmadı ve ülke olarak bir kez daha hayal kırıklığına uğramış oldular. Aslında bu ikizlerimiz ilk defa Eurovision sahnesinde değillerdi. 2008 yılında komşu ülke Çek Cumhuriyeti’ni temsil eden Tereza Kerndlová’nın ekibinde geri vokal olarak bulunmuştu. Ancak o sene de finale yükselememişlerdi.
2012 – MayaSar (Bosna Hersek Temsilcisi): Hoş ve zarif sahnesiyle ekranlarda olan MayaSar o sene Korake ti Znam şarkısıyla finale yükselip 18. olmuştu. MayaSar’ın geçmişinde iki Eurovision tecrübesi daha vardı. Bunlardan ilki İstanbul’daki yarışmada olmuş ve Bosna Hersek temsilcisi Deen’e geri vokallik yapmıştı. İkincisi ise 2011 yılında olmuş ve altıncılığa ulaşan Dino Merlin’e geri vokallik yapmıştı.
2012 – Anri Jokhadze (Gürcistan Temsilcisi): O sene beklendiği gibi Gürcistan finale çıkamamıştı. Anri o senenin joke entry’si olarak gösterilebilir. Oysa Anri’nin geçmişinde Eurovision finali tecrübesi mevcut. Sırbistan’da gerçekleştirilen yarışmada Gürcistan’ı temsil eden ve Peace will come adlı şarkısıyla sahne alan Diana Gurtskaya ekibinde Anri’ye de geri vokal olarak yer vermişti. Etkileyici sahnesiyle Gürcistan o sene 83 puanla 11. olmuştu.
2013 – Aliona Moon (Moldova Temsilcisi): Ana dilinde yarışma kararı alan Aliona o sene hoş bir sahne şovuyla sahnede olmuştu. O sene ilginç bir durum vardı aslında: Aliona bir sene önce Moldova’yı temsil eden Pasha’nın geri vokali olarak Bakü’ye gitmişti. İsveç’teki yarışmada ise roller değişmiş Aliona ana vokal olarak Pasha ise geri vokal olarak sahnede yer almıştı. Her iki senede de Moldova şarkıları oldukça sevilen eserler olmuştu.
2013 – Gor Sujyan (Ermenistan Temsilcisi): O sene şüpheşiz Ermeni fanlar dahi temsilcilerinin finale yükselebileceğini tahmin etmemişti. Fakar Gor Sujyan çoğu kişiyi haksız çıkardı ve finalde 41 puanla 18. oldu. Çoğu geri vokali ekranlarda çok görmeyiz ancak 2010 yılında Eva Rivas’ın geri vokali olan Gor’un yüzü ekranlarda oldukça çok belirdi. Gor’un geri vokal olduğu o yıl Ermenistan daha iyi bir sonuç elde etmiş ve 141 puanla yarışmayı yedinci tamamlamıştı.
2013 – Bojan Kavedžija (Hırvatistan, Klapa s mora): Altı erkek sanatçıdan oluşan Klapa s mora adlı müzik grubuyla yarışmaya katılan Hırvatistan uzun yıllar devam eden başarısızlık zincirini o sene de kıramamıştı. Bu grubun bir üyesi olan Bojan Kavedžija grubun tek Eurovision geçmişine sahip olan üyesiydi. Bojan, Balkanların en tanınan sanatçılarından biri olan Severina’ya 2006 yılında geri vokal olarak eşlik etmişti. O sene Hırvatistan yarışmayı 56 puanla 12. tamamlamıştı.
2015 – Amber (Malta Temsilcisi): Ulusal finalle ülkesini temsil etmeye hak kazanan Amber şarkısı üzerinde yaptığı yeniliklerle birçok hayranının kalbini kırmıştı. Sadece on puanla finali kaçıran Amber on birinci olarak elendi. Amber’in ilk Eurovision tecrübesini Malta’yı 2012 yılında temsil eden ve Can Bonomo’nun da yakın arkadaşı olan Kurt Calleja’ya geri vokallik yaparak yaşamıştı. O sene Malta finalde 21. olabilmişti.
2015 – Uzari (Belarus Temsilcisi): O senenin en dikkat çekici elenen şarkılarından birisi de Belarus’a aitti. Uzari ve Maimuna ikilisiyle sahnede olan Belarus ekibi on ikinci olarak birinci yarı finalde elenmişlerdi. Bu ikiliden Uzari daha önce başka bir Belarus temsilcisine geri vokallik yapmıştı ancak o sene de finale çıkamamışlardı. O sene ise I Love Belarus şarkısıyla yarıştıkları 2011 senesiydi.