Şüphesiz ki Eurovision Şarkı Yarışması şu an yer kürede en dinamik olan yarışmadır. 62 yıllık bir geçmişe sahip yarışmayı hala canlı tutmak sadece büyük izleyici kitlesiyle mümkün olamaz. Uygulanan kurallar, bir yarışmanın disiplinini koruması açısından can damarları görevindedir. Yarışmayı daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla Avrupa Yayın Birliği (EBU) mevcut kuralları günün şartlarına göre güncelleyerek hem yarışmayı dinamik tutuyorlar hem de daha izlenebilir bir etkinlik yaratıyorlar. Ancak değişmeyen tek ve yegane bir kural var: Tüm vokallerin canlı olarak söylenmesi gerekir…

Dediğimiz gibi yarışmanın ilk gününden bu güne kadar uygulanan kurala göre tüm sanatçılar şarkılarını canlı söylemek zorunda. Ayrıca şarkıların alt yapısında destek olarak hiçbir insan sesi kullanılamaz. Bu nedenle yarışmanın ilk gününden beri her ne kadar ana vokaller ön planda olsa da geri vokallerin de önemi hiçbir zaman atlamamız gereken bir olgu. Onlar da bu yarışmada ilk günden beri mevcut.

Bu yazı dizimizde, her ne kadar sahnede arka planda kalsalar da, geri vokalleri bir adım öne çıkarmayı amaçladık. Sizlere yarışma tarihinde ilk olarak geri vokal olarak sahnede olup daha sonra yarışmaya ülke temsilcisi olarak dönen isimleri sunmak istedik. Oldukça fazla örneğimiz olduğu için yazıyı üç parça şeklinde hazırladık. Şu an okuduğunuz yazımız bu serinin dördüncü ve son bölümü olup 2016 ve sonraki yılları arasında ana vokal olarak geri dönüş gerçekleştiren isimleri kapsıyor!

Bölüm 1 (2000-2005) için tıklayınız.
Bölüm 2 (2006-2010) için tıklayınız.
Bölüm 3 (2011-2015) için tıklayınız

2017 – Imri Ziv (İsrail Temsilcisi): İki senelik geri vokal tecrübesinin ardından yarışmaya geri dönen Imri şarkısından ziyade yakışıklılığıyla takipçilerinin ilgisini çekmişti. 2015 yılında Golden Boy şarkısıyla sahnede olan Nadav’a geri vokallik yapan Imri, bir sene sonra ise Made of Stars ile yarışan Hovi Star’a geri vokallik yapmıştı. Yarı finalden 3. olarak çıkan genç sanatçı finalde büyük bir hayal kırıklığı yaşamış ve geceyi 33 puanla 23. sırada kapatmıştı.

2017 – Tijana Bogićević (Sırbistan Temsilcisi): İlk yıllarındaki kadar başarılı sonuçlar alamayan Sırbistan adına Kiev’de Tijana yarıştı. İkinci yarı finalin açılış şarkısı olan In Too Deep’i seslendiren sanatçı finali yalnızca 3 puanla Danimarka temsilcisi Anja’ya kaptırdı. Eurovision’da ilk tecrübesi olmayan sanatçı daha önce 2011 yılında ülkesini temsil eden Nina’nın geri vokaliydi.

2018 – Cesár Sampson (Avusturya Temsilcisi): Sürpriz bir kararla temsilcisini iç seçim yoluyla belirleyen Avusturya, temsilci olarak bu sene Cesár Sampson’ı seçti. İki senedir büyük başarılar elde eden Bulgaristan’ın ekibinde yer alan Sampson bu sene sahnede ana vokal olmanın heyecanını yaşadı. 2016 yılında Poli’nin arkasında dansçı ve geri vokal olarak sahnede olan sanatçı, 2017 yılında ekranlarda göremesek de geri vokal olarak görev almıştı. Bahis oranlarının ve fan tahminlerinin aksine finalde büyük bir sükse yaratan Cesár, jüri oylamasında birinciliği elde etse de halk oylarının eklemesiyle üçüncülüğe ulaştı. 

2018 – SuRie (Birleşik Krallık Temsilcisi): You Decide adlı ulusal finali kazanarak ülkesini temsil etmeye hak kazanan SuRie, Storm adlı şarkısıyla yarıştı. Sade tarzıyla dikkat çeken SuRie geçmişte Eurovision sahnesinde bir kez geri vokal ve dansçı olarak bulundu. Ayrıca  2017 senesinde Belçika temsilcisine müzik yönetmenliği yapmıştır. Temsilciliğinde ülkesine başarılı sonuç kazandıramayan SuRie; sahnesine yapılan eylemine rağmen tüm soğuk kanlılığını korumuş ve performansını arenada bulunan seyircilerin büyük desteğiyle tamamlamıştı.

2018 – Lea Sirk (Slovenya Temsilcisi): Bu senenin bir diğer tecrübeli ismi ise Slovenya’yı temsil edecek olan Lea Sirk. Slovenya’yı Hvala, ne! adlı şarkısıyla temsil eden sanatçı Eurovision sahnesine o kadar da çok yabancı değildi. 2014 yılında ülkesini temsil eden  Tinkara Kovač’a sahnede geri vokal olarak eşlik eden sanatçı 2016 yılında ise bu sene rakiplerinden biri olan ManuElla’ya sahne arkası geri vokal olarak eşlik etmişti. Performansı sırasında seyirciyi en iyi şekilde şovuna dahil eden Lea; zor bir senede finale yükselmeyi başardı.  

2018 – Vladimir Mahailov (Bulgaristan Temsilcisi): Bu sene Bulgaristan’ı temsil edecek olan Equinox’un grup üyelerinden biri olan Vladimir, Eurovision adına grubun en tecrübelisi olarak sayılabilir. Henüz geçtiğimiz sene ilk Eurovision heyecanını yaşayan Vladimir, Kristian’a sahne arkası geri vokal olarak eşlik etti. Oldukça etkileyici bir performansla sahnede olmasına rağmen Equinox grubu; Bulgaristan’ın son yıllardaki en başarısız sonucunu elde etti ve finali 14. sırada tamamladı.

Bu sene hangi tanıdık isimler sahnede olacak?

Mayıs ayında İsrail’in Tel Aviv şehrinde yapılacak 2019 Eurovision Şarkı Yarışmasında ülkelerini temsil edecek geçtiğimiz süreçte gerek ulusal finaller ile gerekse iç seçim yoluyla belirlenmiş oldu. Bu seçilen isimler arasında Rus temsilci Sergey Lazarev, San Marino temsilcisi Serhat, Macaristan temsilcisi Joci Pápai, Sırbistan temsilcisi Nevena Božović kariyerlerinde ikinci kez Eurovision sahlerinde ülkelerini temsil edecek olsa da geçmişte bu isimlerin geri vokal tecrübeleri bulunmuyor.

Bu haber serimizde 2019 yılında tek sunabileceğimiz isim Makedonya’yı temsil edecek olan  Tamara Todevska. Tamara 2008 yılında  Vrčak & Adrian ikilisiyle ülkesini temsil etmiş ancak o senelerde mevcut olan kurallar gereği yarı finalde 10. sırada tamamlamasına rağmen finale yükselememişti. Tamara ayrıca geçmişte iki kez geri vokal olarak ülkesini temsil etmiş, sesiyle 2004 ve 2014 senelerinde sırasıyla Toše Proeski ve ablası Tijana Dapčević’e sahnede vokal katkısı sağlamıştır.

Bu sene ise ülkesini ‘Proud’ adlı şarkısıyla temsil edecek olan sanatçı, sahnede kadınların ve tüm kadın hakları savunucuların sesi olacak!