Banlamak sözcüğü son zamanlarda internet ortamında çok karşılaştığımız bir kelime. Yaygın olarak engellemek veya sansürlemek anlamlarında kullanılıyor. Ne yazık ki bu haberimizde sizlere güzel gelişmeler sunamayacağız. Çünkü eğlenmemiz, dans etmemiz, paylaşımda bulunmamız gereken bu plartformda malesef ki taraflar birbirlerini banlıyor.

2018 Eurovision Şarkı Yarışması televizyon başlarındaki seyirciler için galasını 10 Mayıs akşamı on dokuz sanatçının sahne aldığı birinci yarı final ile yaptı. Gecenin sonunda on isim büyük finalde sahne almaya hak kazandı. Bu isimlerden ikisi olan Arnavutluk temsilcisi -Eugent- ve İrlanda -Ryan- temsilcisinin performansları EBU ile anlaşması olan Mango TV tarafından sansürlendi. Daha da ötesi bu iki ülkenin performansları televizyonda yayınlanmadı.

Bu yılın Ocak ayında yürürlüğe giren ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Basın, Yayın, Radyo, Sinema ve Televizyon Devleti’nin (SAPPRFT) belirttiği kurala göre ekranlarda “programların özellikle dövmeli aktörlere yer vermemesi gerektiği” kararı alınmıştı. Bu nedenle Arnavutluk temsilcisinin sahnesi ekranlara yansımazken İrlanda temsilcisinin sahnesinin sansürlenme nedeni ise eşcinsellik temasının sahnelenmesi.

Ayrıca bu iki ismin finalist olarak açıklanması sırasında Arnavutluk temsilcisinin görüntüsü ekranlara getirilmezsen Ryan’ın sevinci kesintiye uğramadan yayımlandı. EBU ise tüm bu yaşananlara kayıtsız kalmadı ve aşağıdaki metni yayımladı.

9 Mayıs’ta, Çin yayıncı Mango TV, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması’nın ilk yarı finalini canlı olarak yayınladı, ancak iki gösteri sansürlendi. Bu, EBU’nun evrensellik ve kapsayıcılık değerleri ve müzik yoluyla çeşitliliği kutlamanın gururlu geleneğiyle uyumlu değildir. Bu nedenle derhal yayıncı ile olan ortaklığımızı sona erdireceğimize ve ikinci yarı final veya büyük finali yayınlamaya izin verilmeyeceğine üzülerek bildiriyoruz.