Biliyorum, çoğunuzun belki “Ben sadece Eurovisionla ilgileniyorum. Junior’ını ne yapayım?” deyip yine de Eurovision’un yokluğunu doldurmak için izlediği bir yarışma JESC.

(Ne yalan söyleyeyim, valla benim de.). Ama yine de keyifle izlerim her sene. Sizi de bu konuda bilgilendirmek pek tabiî bizim işimiz. O yüzden bu kısa (pek kısa olmasa da) yazıyı okuyarak kasıma kadar bilinçli bir JESC izleyicisi olabilirsiniz.

•Öncelikle JESC’de Eurovision’dan farklı olarak kazanan ev sahipliği yapmaz. Son iki senedir kazanan ülke ev sahibi olduğu için böyle bir yanılgı var. Ancak bunlar tamamiyle bir tesadüftür. 2011, 2013 ve 2014’te kazanan ülkeler ev sahipliği yapmıştır. Peki “Sence Eurovision gibi olmalı mı?” diye soracak olursanız, kesinlikle evet derdim.
Bunun da nedeni, yarışmayı ilk kazanan ülke Hırvatistan, ev sahipliği yapacak ekonomik durumunun olmadığını söyleyerek ev sahipliğini üstlenmemiştir. Daha sonra Norveç başvurmuş ve ev sahibi kabul edilmiştir. EBU da stres yaşanmaması için “kazananın ev sahipliği yapması” kuralını kaldırmıştır.

Gelin geçen senenin birincisini bir hatırlayalım.

Süper bir performanstı. Bence çıtayı fazla yükseltti. Beklentileri artıran bir birinci oldu.
*Geçen sene birinci olacağını bir tek ben iddia etmiştim. Herkes Rusya’yı veya Azerbaycan’ı destekliyordu. Bunu da söylemeseydim içimde kalırdı. 🙂 *

Bu sene geçen seneye oranla daha çok katılım var. Geçen sene, bir önceki sene sonuncu olduğu için çekilen Arnavutluk gibi; bu sene de Makedonya yarışmadan çekildi. Ama onun yerine Sırbistan, Kıbrıs ve Bulgaristan yarışmaya geri döndü. İlk defa katılanlar ise İtalya, Karadağ ve Slovenya oldu. Her ne kadar Makedonya çekilmiş olsa da, bu seneki katılımcılara baktığımızda Balkanlar’a doyacakmışız gibi geliyor.

•Eurovision’da olduğu gibi her sene bir logo ve slogan belirlenir. Ancak çocuk yarışması olduğu için mümkün olduğunca renkli logolar seçilir ve sloganda da basit bir İngilizce kullanılır.

Bu senenin sloganı ise #together . Geçen sene ise slogan “Be Creative”di. Dediğim gibi mümkün olduğunca basite kaçılıyor.

Bu seneki logomuz ise şöyle:

IMG_0227.JPG
Malta haçından esinlenilerek yapılmış. Üzerindeki renkler ise Malta’nın bazı spesifik özelliklerini belirtiyor: kum, deniz, taş, çim, gökyüzü, alacakaranlık ve günbatımı.

Moira Deila yarışmanın sunucusu olarak görevlendirildi.
-Araştırırken “…ilk defa JESC sunucusu oldu.” gibi bir cümle okudum ama belirtme gereği duymadım. Zaten kaç defa olabilir ki?

Gelelim mekâna…
Mekân, başkent Valetta’da değil. “Zaten Gökçeada kadar ülke, her yeri aynıdır herhalde.” gibi bir düşünce geliyor aklıma. Ama tabiî bunu giden birine sormak lazım. Havaalanından aktarma zorsa bu cümleyi kurunca sana attığı bakıştan anlaşılır zaten.

Şimdilik katılımcı ülkeler: Belarus, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Hollanda, İsveç, İtalya, Karadağ, Kıbrıs, Malta, Rusya, Sırbistan, Slovenya ve Ukrayna.

•Yarışma fikri, Danimarka’nın 2000’de yaptığı çocuk şarkı yarışmasından gelmektedir. Nasıl diye soracak olursanız, daha sonra bu yarışma İskandinav ülkeleri arasında yapılmaya başlandı. En sonunda da EBU bu fikri aldı ve JESC’yi yarattı.

•En başarılı ülke Gürcistan’dır. İki tane binciliği vardır. İki birinciliği olan bir diğer ülke ise Belarus’tur.

•Her ülke kendi dilinde bir şarkıyla katılmak zorundadır.
“Peki Malta nasıl oluyor da İngilizce bir şarkıyla kazanıyor?” diye soracak olursanız, eski Birleşik Krallık sömürgesi olduğu için ikinci ana dilleri İngilizce’dir.

•Yarışmacılar ve oyları sunanlar 9 ilâ 15 yaş arası olmak zorundadır. Zaten bildiğiniz üzere Eurovision’un da yaş sınırı 16’dır.

Şimdiye kadar isimleri açıklanan şarkılar ve temsilciler şöyle:

•Belarus: Nadezhda Misyakova-Сокал (Şahin)
•Bulgaristan: Krisia Torodova
•Gürcistan: Lizi Pop
•İsveç: Julia Kedhammar-Du Är Inte Ensam (Yalnız Değilsin)
•Karadağ: Maša i Lejla-Буди Дијете на Један Дан (Bir Günlüğüne Çocuk Olmak)
•Kıbrıs: Sopa Patsalides-I Pio Omorfi Mera (En Güzel Gün)
•Malta: Federica Falzon-Emotional (Duygusal)
•Ukrayna: Sympho-Nick-Прийде Весна

Yeni güncellemeler ve şarkılar belli oldukça size buradan bilgi vermeye devam edeceğiz. Takipte kalın…