Eurovison Şarkı Yarışması’na 1998 ve 2011 yılında olmak üzere iki kez İsrail adına yarıştı. 2008 yılında ise söz yazarı olarak yarışmada yerini aldı. 1995 yılında ise İsrail elemelerine “Layla Tov Europa” ile katıldı. Yıllar geçmesine rağmen Eurovision dünyası onu asla unutmadı. Asla gündemden düşmedi. Bahsettiğimiz isim hiç şüphesiz Eurovision’un “Diva”sı Dana International…

Dana International Eurovision tarihindeki ilk ve tek transgender sanatçı (şimdilik). Kendisi 1972 yılında Sharon Cohen ismi ile Tel-Aviv’de erkek olarak dünyaya geldi. 1983 yılında Israil’i temsil eden Ofra Haza’yı sahnede gördüğü an ise şarkıcı olmaya karar verdi. 21 yaşında ise cinsiyet değiştirdi. “Dana” ismi ise kazasında kaybettiği çocukluk arkadaşı “Daniel”den geliyor.

Dana İspanya’nın başkenti Madrid kentinde düzenlenen Pride’da sahnede konser vermesinin ardından İspanyol basınına konuştu işte o röportaj:

“Diva” olmak daima çalışmayı gerektirir ben bunun için elimden geldiğince çalıyorum. Bu yüzden tam olarak “Diva” değilim. Ultra-Orthodoks kesim Eurovision’a katıldığımda beni ölümle tehdit etti. Hatta kanalımızın yorumcusu gala yemeğine bile katılmadı. Sonuçta korktuğumuz olmadı ve birinci oldum. Üstelik bahisler hiç iyi değilken! Beni İsrail’in bir utancı olarak gördüler. Sonrasında yarışmayı kazanıp zafere ulaşınca ise başarım tüm kesimleri susturdu. Kendimi ispatladım. “Diva” dünya genelinde clublarda en çok çalınan parçalar arasında yerini aldı. Ancak “Diva” CD si Arap ülkelerinde yasaklandı. Bu yasağa rağmen CD’lerim elden ele dolaştı ve insanlar beni dinledi. 

Kazandıktan sonra dünya çapında tanındım. Bir sürü röportaj verdim ve canlı yayına katıldım. Ardından dönemin popüler gruplarından “Spice Girls”e katılmam konusunda teklif geldi. Ancak bu teklifi reddettim. Teklifi reddetmemin altında yatan neden ise normal bir kadın olarak yaşamak istememdi. O kadar hareketli bir ortama ayak uyduramayabilirdim.

Son olarak Orlando’da yaşananlar için çok ama çok üzgünüm. Terör, terördür. Bunun gaylere yapılması durumu daha ciddi hale getirmiyor. Terör her zaman büyük bir felakettir.