Bu sene Belarus ulusal finalinde birinci olarak Belarus’u 63. Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil etmeye hak kazanan Alekseev, EBU’nun şarkısı hakkındaki nihai kararından sonra derin bir nefes aldı. Belarus yayıncı kurumu BTRC, EBU’nun orijinal versiyonun 1 Eylül’den önce paylaşılmasına rağmen Alekseev’in Lizbon’da “Forever” şarkısını söylemesine izin verdiğini açıkladı.

Yarışma kurallarını ihlal ettiğinin farkında olan Alekseev ulusal final için şarkısında kritik yenilikler yapmıştı ve birçok kişinin beğenisini kaybetmişti. EBU’dan izni kapan Alekseev’in Mayıs ayında şarkısının orijinal versiyonunu söylemesi bekleniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=AP7OWjueHOg

Peki ulusal final öncesi neler yaşanmıştı hep birlikte hatırlayalım…

Ulusal finalde yarışan isimler arasında Forever adlı şarkısıyla Ukraynalı sanatçı Alekseev de bulunuyordu. Fakat bu durumdan diğer bazı finalist isimler memnun değildi.  Alen Hit, Anastasiya Malashkevich, Sofi Lapina, Kirill Good, Gunesh ve NAPOLI, yayıncı kurum BTRC’nin Alekseev’i Eurovision kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle diskalifiye edilmediği takdirde Belarus ulusal finaline katılmaktan vazgeçmekle tehdit etmişlerdi.

Daha önce sosyal medyalar aracılığıyla paylaşılan bir gönderiye göre Alekseev, Mayıs 2017’de Kiev ve Stavropol’deki konserleri sırasında “Navsegda” şarkısını söylediği ortaya çıktı. Ardından “Navsgeda” İngilizce’ye tercüme edildi ve üç dakikalık versiyonu hazırlandı. Böylece Alevseev’in Belarus ulusal finali için şarkısı “Forever”  hazır oldu. Bu durum ise şarkının Eurovision gerçekleşmeden önceki yılın 1 Eylül tarihinden önce dağıtılması veya gerçekleştirilememesi anlamına gelen önemli Eurovision kuralını ihlal etti.

Tüm bu durumu açıklayan ve şikayetlerini dile getiren bir mektup hazırlayan diğer temsilciler, istedikleri durumun yerine getirilmemesi halinde ulusal yayıncı kurumu BRTC ile ulusal finale yönelik herhangi bir sözleşme imzalamama ve hatta ulusal finalden çekilme kararlarını ilettiler. Ancak olumlu bir yanıt alamasalar da tüm sanatçılar ulusal finalde şarkılarını seslendirdiler. Gece sonunda ise Alekseev birinciliğe ulaştı.