62. Eurovision Şarkı Yarışması için kabul görülecek kurallar resmi olarak EBU tarafından yayımlandı. Geçmiş senelerden çok farklı olmayan kurallarda gözlerimiz ilk olarak oylama sistemini aradı.
Bu sene her ne kadar resmi bir şekilde oylama sistemi üzerinde bir açıklama yapılmasa da bu konu üzerinde geçen sene yayımlanan ifade ile bu sene yayımlanan ifade aynı olmadı. Geçen sene oyların sunumu için ev sahibi yayıncı kuruluş ile EBU’nun ortaklaşa alacağı bir ortak karar sonucu sonuçların okunacağına yönelikken, bu sene EBU ipleri eline almış bulunuyor. Kurala göre EBU’nun belirleyeceği (Referans Grubu onayıyla) bir oranda jüri ve halk oyları birleştirilecek, örneğin 50-50’lik bir oran olursa jüri ve halk oyu eşit ağırlıkta olacak. Her ne kadar oylama sisteminin değişikliğini öngörmesek de yayın süresini neden olarak gösterilerek yeni bir değişiklik yapabilirler.
Açıklanan kurallarda dikkat çeken bir başka nokta ise sahnede canlı hayvanların olamayacağına yönelik kuraldı. Bu kural nedeniyle geçen senenin Belarus temsilcisi sahneye kurtlarla çıkamayacağı için sahne şovunu değiştirmek zorunda kalmıştı.
Bu sene katılımcı sayısını açıklarken Jon Ola Sand kendisine en uygun sayının maksimum 43-+44 olduğunun altını çizmiş olsa da EBU’nun resmi kurallarına göre bir sene içerisinde maksimum 46 ülke Eurovision Şarkı Yarışması’nda yarışabilir. Kuralları içerisinde ise Kazakistan, Çin Halk Cumhuriyeti ve Avustralya gibi ülkeler hakkında özel bir madde yer almadı.
2017 Eurovision kuralları için burayı,
2016 Eurovision kuralları için burayı, tıklayınız.