Geçtiğimiz Mayıs ayında İsveç’in başkenti Stockholm’de yapılan yarışmayı kazanarak 62. Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapma hakkı kazanan Ukrayna, yaz ayında yaptığı girişimlerle bu sene çok güzel bir yarışma hazırlayacaklarının umutlarını Eurovision severlere vermişti. Ancak bugünlerdeki kaos ortamı pek de iyiye işaret değil.

Geçtiğimiz günlerde yarışmayı düzenleyecek ulusal kanalın genel müdürü Zurab Alasania’nın istifasıyla sarsılan ülke sır perdelerinin bir bir aralanmasıyla geçmişte yeşertilen umutların ölmesine neden oluyor. Zurab Alasania hükümetin kendilerine ekonomik olarak yardımcı olmadıklarından dolayı yakınmış ve istifasını sunmuştu. 

Zurab Alasania: “Bürokratların direncini aşmak gerçekten çok zor ve biz yakın zamana kadar bu durumdan hiç yakınmadık. Fakat şu an çaresiziz. Bu şekilde Eurovision 2017 Şarkı Yarışması’nı organize edemeyiz.” demişti.

Ukrayna hükümeti geçmişte yaptığı açıklamada kendilerinin kemer sıkma politikası uygulayacaklarını vurgulamış ve bu ev sahipliği için 14 milyon € gibi bir bütçe ayırabileceklerini açıklamıştı. 2012 yılında yarışmaya ev sahipliği yapan Azerbaycan hükümeti 48 milyon € gibi bir harcama yapmıştı. Bu iki rakamı kıyaslayacak olursak bu sene için ayrılan bütçenin ne kadar mütevazi olduğunu göreceğiz.

Avrupa Yayın Birliği (EBU) ise yayıncı kuruluş NTU’nun içinde bulunduğu durumun farkında olduklarını ve yayıncı kuruluşa ellerinden gelen tüm yardımları yapacaklarını açıkladı. Zurab Alasania ise koltuğunu devredeceği yeni bir ismin gelinceye çalışmalarını sürdüreceğinin sigortasını verdi.

Geçtiğimiz gün Apostrophete paylaşılan yazıda Zurab Alasania yaptığı açıklamayla bir kez daha akılları karıştırdı. Açıklamasında yarışmanın Mayıs ayında Kiev’de yapılacağına dair en küçük şüphesinin bulunmadığına değinen eski genel müdür karşılaştıkları problemlerin sürecin bir parçası olduğunu söylüyor.

“Uzun zamandır problemler hakkında konuşuyor olabilirim fakat herbiri için çalışıyoruz. Örneğin fuar merkezinin zemini 100 tonluk bir ağırlığı kaldırabilir mi? Bizlerin bazı eklemekeler yapmasına ihtiyaç var mı yada nereye, gibi benzer sorular. Bu problemlerin detaylarına girmeyeceğim, bunlar normal çalışma süreci. Benim, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması’nın Mayıs ayında Kiev’de yapılacağına dair en küçük şüphem yok.

Öyle görünüyor ki bu süreçte daha birçok farklı açıklamalarla karşılacağız. Ancak yine de Ukrayna ulusal kanalı ve hükümeti yapabilecekleri en iyi ev sahipliği için çalışmalarını sürdürecek ve yarışmanın ellerinden alınmasına imkan tanımayacaklardır.

Böylesine sıkıntılı bir senedeki yarışmaya tam 43 ülke katılacak. 2012 senesinden bu yana olduğu gibi Türkiye yine sahnede olmayacak. Geçen seneden farklı olarak Portekiz ve Romanya’nın geri döndüğü yarışmada Bosna Hersek yer almayacak.