Uzun zamandır yazmayı düşündüğüm yazımı sonunda tamamlayabildim. Bu yazıyı yazacağıma, 8 Mayıs’ta birinci yarı final jüri finalinin provasını izlerken karar vermiştim. Yarışma haftasında sizlere diğer gelişmeleri aktarmaya gayret ettim, daha sonrasında ise oklar Portekiz’e çevrildi. Bu süreçte Ukraynalı arkadaşımla iletişime geçtim ve bazı bilgiler aldım, böylelikle de yazımı tamamlamış oldum. 

Şüphesiz ki birinci yarı finaller,  Eurovision takipçilerini -oylama bölümünün ardından- en çok heyecanlandıran anlardan biri. Uzun süren provalar boyunca yarışmanın sıkı takipçileri sadece paylaşılan kısıtlı ve kısa videoları izleme imkanı buluyor ancak bu videolardan sahne, performans ve şovlar hakkında tatmin edici bilgiler alamıyor. İşte bu nedenle birinci yarı finallerde izleyiciler ilk kez tatmin edici bir yayın kalitesiyle buluşma imkanı buluyor.

Bu nedenle izleyici zihninde güzel bir imaj bırakmak adına açılış şovları oldukça önem arz ediyor. Geçtiğimiz sene Ukrayna ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2017 Eurovision Şarkı Yarışması‘nda, logo ve slogan açıklandığı andan itibaren çokça Ukrayna motiflerinin kullanılacağı bir yarışma izleyeceğimizin farkındaydık. Öngörüler yanlış çıkmadı ve izleyici daha ilk  andan Ukrayna ezgileri eşliğinde güzellikleriyle ün kazanmış Ukraynalı kadınların sunduğu kültürel takı, kıyafet ve aksesuar gibi birçok özgün motiflerle tanıştı. Ardından sahne alan MONATİK ise adeta zengin Ukrayna kültürünün günümüz modern anlayışına nasıl harmanlanabileceğini gözler önüne sürmüştü ve Spinning şarkısıyla başımızı döndürmüştü.

Peki ya açılış sırasında işittiğimiz etnik şarkının anlamı neydi?

Açılışta çalan şarkının adı “Вийду я на вулицю” yani “Sokağa çıkacağım” idi. Şarkının sözleri daha önce de dediğim gibi Ukraynalı kadınların ün kazanmış güzelliğini vurgular nitelikte. Sözlerin anlamı ise şu şekilde:

Sokağa çıkacağım,
Ben güzelim, ben güzelim…
Buraya gel, buraya geri gel!
Ben güzelim, ben güzelim…
Kendiniz için etrafınıza bakının
Ben güzelim, güzel…
Annemin olduğu gibi,
Bende, bende!