Kiev‘de geçtiğimiz yıl Portekiz‘i temsil eden Salvador Sobral‘ın aldığı zaferin ardından Lizbon önümüzdeki Mayıs ayında 2018 Eurovision Şarkı Yarışması‘na tarihinde ilk defa ev sahipliği yapacak…All Aboard!” sloganı ile Lizbon’daki Altice Arena‘da yapılacak olan yarışmayı sunacak olan isimler: Catarina Furtado (45), Daniela Ruah (34), Filomena Cautela (33) ve Sílvia Alberto (36).

29 Ocak‘ta ise 2018 Eurovision Şarkı Yarışması‘nın kura çekimi ve anahtar teslim töreni yapılacak. Anahtar teslim töreninde geçtiğimiz yılın ev sahipliğini yapan Kiev Belediye Başkanı şehrin temsili anahtarını Lizbon Belediye Başkanına teslim edecek.

Anahtar tesliminin yanı sıra yapılacak olan kura çekimi ile birlikte hangi ülkenin hangi yarı finalde ve hangi yarıda yarışacağı belirlenecek. Şarkıların tam sıralaması ise yapımcılar tarafından yarışmanın akışına uygun bir şekilde belirlenecek.

Ayrıca Büyük 5’li ve ev sahibi ülke Portekiz’in hangi yarı finalde oylayacağı bu kura çekimi ile belirlenecek.

Kura çekimi 29 Ocak 2018 Pazartesi günü Türkiye Saati ile 15.00‘da Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılacak ve canlı olarak Eurovision’un resmi Youtube kanalı üzerinden (buradan) izlenebilecek.

2018 Eurovision Şarkı Yarışması 1. Yarı Finali’nde 19 ve 2. Yarı Finali’nde 18 ülke yarışacak.

Komşu oylamasının önüne geçmesi amacıyla ülkeler 37 ülke 6 ayrı kavanoza aşağıdaki gibi dağıtılacak ve ardından kura çekimi yapılacak. Bu kavanozlar geçmiş yıllarda oy alışverişi birbiriyle yoğun olan ülkeler incelerek oluşturulmuştu:

1. Kavanoz: Arnavutluk, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Slovenya, İsviçre
2. Kavanoz: Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, Norveç, İsveç
3. Kavanoz: Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Rusya, Ukrayna
4. Kavanoz: Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan, Macaristan, Moldova, Romanya
5. Kavanoz: Avustralya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, İsrail, Malta, San Marino
6. Kavanoz: Belçika, Estonya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Polonya


2018 Eurovision Şarkı Yarışması ne zaman?

2018 Eurovision Şarkı Yarışması’nın 1. ve 2. yarı finalleri 8 ile 10 Mayıs 2018 tarihlerinde yapılacak. Yarışmanın büyük finali ise 12 Mayıs 2018‘de.

Türkiye 2018 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılıyor mu?

Türkiye adına yarışmada bulunan TRT 2013 yılında Eurovision Şarkı Yarışması‘ndan çekildiği duyurdu. Gerekçe olarak 5 ülkenin yarı finallerde yarışmasını ve jüri+teleoylama şeklinde yapılan oylama sistemini öne sürdü. Türkiye geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2018 yılında da yarışmada bulunmayacağını açıkladı.

2018 Eurovision Şarkı Yarışması’nda kaç ülke yarışıyor?

2018 Eurovision Şarkı Yarışması’nda bu yıl 43 ülke yarışacak.

2018 Eurovision Şarkı Yarışması Nereden İzlenebilir?

2018 Eurovision Şarkı Yarışması eurovision.tv‘nin resmi Youtube sayfasından 8, 10, ve 12 Mayıs 2018 tarihlerinde izlenebilir. Yarışma Türkiye Saati ile 22.00‘da. İnternet yayını haricinde katılımcı ülkelerin kanallarından izlenebilir. Bununla ilgili ayar ve linkler ilerleyen günlerde sayfamızdan ilan edilecektir.

Eurovision Şarkı Yarışması’na Nasıl Gidebilirim?

Eurovision Şarkı Yarışması‘na izleyici olarak gitmeyi planlıyorsanız buradaki yazımı inceleyebilirsiniz.