TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, İbn Haldun Üniversitesi tarafından düzenlenen”Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi”nde yaptığı açıklamalarla Türkiye’nin önümüzdeki yıl Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmayacağını kamuoyu ile paylaşmıştı…

Zirvede konuşan Eren konu ile ilgili gerekçelerini ise şu şekilde sıralamıştı:

Şu anda katılmayı düşünmüyoruz. Oylama sistemi gibi  gerekçelerimiz var. Bir de kamu yayıncısı olarak, Avusturyalı birinci olan  sakallı, etekli, cinsiyet kabul etmeyen, herhangi bir cinsiyeti olduğunu  söylemeyen, ‘Aynı anda hem erkeğim hem kadınım’ diyen birini saat 21.00’de,  çocukların seyrettiği bir zamanda ben canlı yayımlayamam ki. Avrupa Yayıncılar  Birliği’ne, Eurovision’la ilgili olarak ‘Siz saptınız değerlerinizden.’ dedim.  Bundan dolayı başka ülkeler de çıktı.

İbrahim Eren‘e Avrupa Yayın Birliği (EBU) cephesinden ise yanıt gecikmedi. Reuters‘ın haberine göre EBU’dan bir sözcü şunları söyledi:

Eurovision Şarkı Yarışması‘nın değerleri evrensellik ve kapsayıcılık müzik yoluyla farklılıklarımızı kutlamaktan geçer. TRT geçmişte özellikle 2004 yılında İstanbul’da gerçekten büyük işler başardı. Yeniden aramızda olmalarını gerçekten çok isteriz.