Hepimiz final gecesinde oylamayı hızla beklerken bizi yatıştırmaya yarayacak ara şovlar kesinlikle İsveç’in iyi bir şekilde üstesinden geldiği bir konu.

İlk olarak Petra ve Mans Eurovision’u kazanmanın formülünü açıklıyorlar ve bu sırada sahneye Alexander Rybak ve Lordi gibi tanıdık isimler geliyor. 2014’ün Polonya dansçılarından tutun Maria Yaremchuk’un hamster kafesine kadar sahnede birçok Eurovision elementi görüyoruz. Bunlardan birkaçı da Danimarka için kazanan Emmelie de Forest’ın davulcuları ve Loreen’di.

Daha sonrasında sahne Lynda Woodruff sahneye çıktı ve şovunu yaptı. İlk önce Jon Ola Sand’la başlayarak şu ana kadar dalga konusu haline getirdiği çoğu şeyi tekrar canlı yayında tekrar yaptı. Ve sahneye en sonunda Melodifestivalen’de yaptığı “Hope and Glory” şakasıyla veda etti.

Daha sonra oylama sonlanıyor ve Mans Zelmerlöw “Fire in the Rain” adlı yeni şarkısını tanıtmak için sahneye çıkıyor. Petra Mede, kendisini “çok sevgili arkadaşım” diye anons ediyor. Arka plan daha çok bir şehir silüetini andırıyordu, su damlaları vardı ve arka plana farklı renkler ve desenler hakimdi.

İlk provada iyi bir giriş yapan Zelmerlöw daha sonra ufak bir aksilik yaşadı. Ayağında kaykaya benzeyen bir aletle ve bir dansçı ekiple giriş yapan Zelmerlöw’ün, daha sonrasında söylemeye başlayacağı “Heroes” şarkısından önce ceketi kabloya takıldı ve provalar baştan başlamak zorunda kaldı.

Mans’un performansından sonra ilk defa puan tablosunu görmüş olduk. Puan yerleşimi geçen seneye çok benzeyen puan tablosunun geçen seneye nazaran daha keskin hatları olduğu görülüyor. Daha sonrasında iki tane yalancı jüri oylaması deneyip seyirci oylarının alımı denendi.

Daha sonrasında Petra Mede yeni oylama sistemini tanıtan kısa bir konuşma yaptı ve seyirci oylamasında değişen bir şey olmayacağını, sadece sunum şeklinin değişeceğini söyledi. Sonrasında gerekli bilgileri Jon Ola Sand’dan aldıktan sonra çakma oylamada oyları almaya başladılar. İlk bağlandıkları (!) ülke geçen seneki ev sahibi ülke olan Avusturya oldu. Jüri oyları açıklanırken birden ona kadar olan tüm puanlar ekrana yansıyor ve sadece on iki puan konuşmacı kişi tarafından anons ediliyor. Bu kararın arkasındaki nedenin zaman tasarrufu olduğunu düşünüyoruz.

Sonraki etapta o anki ilk üç ülkenin kısa videolarının ekrana gelmesi deneniyor. 2012’den sonra kullanılmayan ve yine İsveç tarafından kaldırılmış olan ilk üç ülkenin kısa video derlemesi bu sene yeniden İsveç tarafından geri getirilmiş oldu.

Ufak aksilikler yaşansa da jüri oylamaları açıklamasının denemesi devam etti, deneme sürecinde hep aynı kişi çekildiği için tam anlamıyla bir prova olmuş olmasa da en az aksilikle atlatıldı denilebilir. Oylamanın realist yanlarından biri de siyasi oylamaların gözetilmiş olmasıydı, yalancı oylamada bile Slovenya’dan on iki puan Hırvatistan’a gitti. Yalancı oylamada Belçika ilk, Ermenistan iki ve İsveç bir süre üçüncü devam etti.

Jüri oylaması bittikten sonra seyirci oylamasının açıklanmasının denemesi yapıldı. Bundan önce de Jon Ola’dan bilgi alan Petra Mede’nin yanına Mans da geldikten sonra puanlama sistemini tam anlamıyla kavramış oluyoruz. Jüri oylaması bittikten sonra ülkelere gelen toplam puanlar teker teker, tıpkı Melodifestivalen gibi açıklanmaya başlıyor. Böylece süreç de hızlanmış oluyor, ancak yarışmanın çoğu yanı fazlasıyla Melodifestivalen’e benzemeye başlamış gibi duruyor.

Son on ülkenin toplam puanlarını açıklamadan önce durup konuşan sunucular seyircilerde heyecan yaratıyor. Seyirci oylamasında daha puan almayan son dört ülke, yine Melodifestivalen grafiklerindeki gibi kare içinde gösteriliyor. Yalancı oylamaya göre birinci olan ülke 314 puanla Ermenistan oluyor.