Başlığı okuyan çoğu kişinin neyi ifade etmeye çalıştığımı tam olarak anlamadığından adım kadar eminim. Zira belirli bir yaşın altındaki fanların hatırlayabileceği kavramlar olduğunu sanmıyorum…

Ulusal finallerin alıp başını gittiği şu dönemde arada sıyrılıp sizlere bizim “servis haber” olarak nitelendirdiğimiz her koşul ve durumda paylaşılabilir haberleri yazmak çok kolay olmuyor. Ancak arada malzeme bulup “Aaaa bunu yazalım” diyoruz ve paylaşıyoruz. O yüzden şu günlerde sürekli mekanik bir şekilde “Şu ulusal final şu saatte burda” ya da “Şu ülkeyi bu temsil edecek!” tarzı haberler ile otomatiğe bağlamışken değişiklik emin olun hem size hem bize iyi geliyor.

Gelelim konumuza. Öncelikle malumunuz bizim bir web sayfamız var: eurovision.tv. Bu sayfa 2003 yılı itibariyle yayın hayatına başlamış Eurovision Şarkı Yarışması’nın resmi web sayfasıdır. İlk kurulduğu yıllarda oldukça ilkel bir yapıda olan ve hizmetleri sınırlı olan eurovision.tv her geçen yıl gelişmekte ve zamana ayak uydurarak farklı konularda hizmet vermekte.

Misal internetin çok yaygın olmadığı veya daha açık bir ifade ile kağnı hızında olduğu dönemlerde basın toplantılarından canlı yayın yapmayı bırakın fotoğraf dahi yüklemez yalnızca olan biteni günlük şeklinde anlık olarak yazardı. Ancak günümüzde böyle bir şey söz konusu bile değil. Tüm basın toplantılarını canlı canlı eurovision.tv üzerinden izleyebiliyoruz.

Söylediğim gibi zamanının ihtiyaçları ve elimizdeki teknolojik aletlerin imkanları kısıtlıydı. 2000’li yılların başında telefonların sadece 200 telefon numarası ve 50 mesaj kapasitesi kadar hafızası vardı. Haliyle telefonunuza bir şarkı yükleyemiyordunuz. Dolayısıyla zil sesi yapamıyordunuz. Ancak bazı telefonların “mono” ve “polifonik”zil sesi çalma özelliği mevcuttu (Aralarındaki farkı yazının sonunda dinlediğinizde göreceksiniz).

Kimileri melodilerini eğer telefonlarının “besteci” özelliği var ise notalarını buraya kodlar ve zil sesini tasarlardı. Misal aşağıdaki gibi bir kod (Hala bu telefonlardan olan varsa faydalanır umuyoruz):

Ben sende tutuklu kaldım- Sezen Aksu

4b1 4c2 4d2 4b1 4a1 4g1 8f1 8e1 4a1 4a1 4a1 8a1 8b1 8c2 8b1 8a1 8b1 4a1 4a1 4a1 4g1 4a1 4d1 4a1 4g1 4f1 4e1 4g1 4g1 4g1 8g1 8a1 8b1 8a1 8g1 8a1 4g1 4g1 8g1

Ancak biraz daha zengin iseniz böyle olaylarla uğraşmanıza gerek yoktu. Çünkü gazetelerde melodi listeleri ve kodları paylaşılırdı siz oradaki numaraya mesaj atarak istediğiniz melodiyi cep telefonunuza yükleyebiliyordunuz.

İşte eurovision.tv’de 2004 yılında dev bir atılım yaparak bu işe girdi ve zil seslerini eurovision fanlarının hizmetine sundu:


Sayfada yer alan “Ringtones” bölümüne tıkladığınızda karşınıza çıkan yer tam olarak şu şekilde idi:

Buradan istediğiniz ülkenin şarkısını seçtiğinizde ise kod ve mesaj atacağınız numara çıkıyordu:


Misal Sakis’in “Shake It!” şarkısını mono melodi olarak istiyorsanız “SARKI14” yazıp 2302’ye, poli melodi olarak istiyorsanız “PSARKI14” yazıp 2302’ye mesaj atmanız yeterliydi. Servis bedeli ise 2 milyon 800 bin TL.

Son olarak şunu söylemek istiyorum bu melodiler internet sayfasına girdiğinizde sağa tıkla ve kaydet seçeneği ile bilgisayarınıza iniyordu. Ancak telefonları bilgisayara bağlayıp melodileri kullanabilme şansınız yoktu 🙂

Gelelim onca kahrı çekip melodileri yüklediğinizde size gelen şeye:

Mono Melodi Yunanistan 2004:

Poli Melodi Yunanistan 2004:

BONUS 1: Türkiye 2004 Poli Melodi

BONUS 2: Sırbistan-Karadağ 2004 Poli Melodi