IMG_0789.JPG

Herkes en iyi bildiği işi yapmalı değil mi ama? Sonuçta bu kulvarda üzerime Eurovision fanı tanımıyorum. O yüzden size Eurovision’a Balkan ülkeleri adına katılmış şarkıcıların ve söz yazarlarının şu an neler yaptığını biraz anlatmak istiyorum.

Şu ara rövaşta olan bir konuyla başlayalım. X Factor Adria. Biliyorsunuz Daniel Kajmakoski yani Makedonya’nın bu seneki temsilcisi bu yarışma ile ünlenmiş hatta ülkesinde en önde gelen şarkıcılarından biri olmuştu. Gelin bir de jüri üyelerine bakalım.

IMG_0706.JPG

Soldaki isim Mustafa Sandal’ın eşi olarak tanıdığımızı aynı zamanda Karadağ’ın bu seneki parçası “Moj Svijet”in söz yazarı Emina Jahović Sandal. Hemen yanındaki 2004 yılında Sırbistan&Karadağ’ı ve 2012 yılında Sırbistan’ı temsil eden, aynı zamanda 2006 yılında Bosna-Hersek’in Hari Mata Hari tarafından seslendirilen şarkısı “Lejla”nın ve 2008 yılında Sırbistan’ın Jelena Tomašević tarafından seslendirilen şarkısı “Oro”nun bestecisi Željko Joksimović. Aynı zamanda 2008 Eurovision Şarkı Yarışması’nı da eşiyle birlikte sunmuştur. -Aslında eşiyle tanışması Eurovision sahnesinde olmuştu. Şu anki evliliğini ve oğlunu bir bakıma Eurovision’a borçludur da diyebiliriz. Aynı zamanda Jelena Tomašević de kendisinin eski back vokalidir. İstanbuldaki konserde Tomašević kendisine “Tüm meslekî hayatımı ona borçluyum.” diyerek teşekkür etmişti.

Hemen sağındaki isim ise Kristina Kovač. Sırbistan’ın 2011 yılında Nina tarafından seslendirilen “Čaroban” adlı parçasının bestecisi ve söz yazarı. Ve maalesef yarışmanın en başarısız jürisi.

Daniel ise Željko’nun koçluk yaptığı “27 Yaş Üstü” kategorisinden çıkarak yarışmayı 1. olarak tamamlamıştır. Yarışmanın ikincisi Tamara Milanović ise fazlasıyla tepki toplamıştır. Babasının çok zengin olduğu ve bu derece için kanala belirli bir mebla ödediği iddialar arasındaydı. Daha sonrasında ise Maid Hećimović Željko’nun takımından 3. çıkmıştır.

Ve Daniel’i piyasaya sürmek tecrübeli isim Željko Joksimović’e kalır. Bestesi kendisine ait olan “Skoplje Beograd (Üsküp Belgrad)” adlı yarı Makedonca yarı Sırpça şarkıyla Daniel, Balkan müzik piyasasına giriş yapar.

http://youtu.be/Ev3q2xLn_PU

Bu arada geçtiğimiz Haziran ayında Željko Joksimović en büyük konserine Üsküp’te imza attı.

http://youtu.be/yI4R3HNNANU

Gelelim Nina Badrić’e. En son “Vjetrenjače” adlı bir single’a imza atan Badrić bu şarkısının klibini ise New York’ta çekti. Son günlerde ise Balkanlar’ın ünlü ismi Željko Vasić ile yapacağı bir düetin klip çekimi aşamasında. Bu gece ise Üsküp’te Radijski Festivali kapsamında Daniel Kajmakoski ile sahne alacak.

IMG_4978.JPG

Ve Dino Merlin… En son “Hotel Nacional” adlı albümünü çıkaran tecrübeli sanatçı, Avrupa’nın çeşitli yerlerinde albüm turnesine devam ediyor. Albümündeki Ruža şarkısını Bosna’daki selde kaybedilen insanlara ithaf ederek klip çeken Dino Merlin’in bu şarkısında klarnet partisyonu ise Hüsnü Şenlendirici’ye ait.

Biliyorsunuz Moje 3 ayrıldı ama her biri müzikal kariyerlerine ayrı da olsa devam ediyorlar. Sara Jovanović yani nam-ı diğer kumral olan, geçen sezon “Tvoje Lice Zvuči Poznato”da yani Türkiye’deki ismiyle “Benzemez Kimse Sana” adlı yarışma programında yer aldı. -Geçen bölümlerinde de biri Conchita oldu hatta.- Öncesinde ise Zauvek adlı bir single ve Marko Mandić ile yaptığı düet Ujutru‘yla sesini duyurdu. Nevena ise Eurovision’dan sonra ilk single’ı olan Pogledaj Me‘yi ve ardından Bal adlı parçasını yayınladı. Açıkçası Mirna Radulović, “Prvi Glas Srbije” yani O Ses Sırbistan’ın esas kazananı olmasına rağmen sesi soluğu çıkmıyor.

Marija Šerifović ise en son geçtiğimiz Mayıs ayında Hrabro(Cesurca) adlı bir albüm çalışmasına imza attı. Hatta bu albümünün ismini kulağının arkasına dövme yaptırarak ölümsüzleştirdi. Albümün ikinci şarkısı olan Gorka Hrabrostun keman partisyonu Alexander Rybak’e ve bestesi de Molitva‘nın bestecisi ve Sırbistan’ın güçlü back vokallerinden Ksenija Milošević’in eşi Saša Milošević Mare’ye aittir.

http://youtu.be/-4W0TutiwE8

IMG_5090.JPG

Sergej Ćetković ise birkaç konserin ardından 1 Kasım’da “Zar je Kraj” adlı çalışmasını piyasaya sürdü.

http://youtu.be/VWcpHkH0dkg

Željko Joksimović ise en son Hırvatistan’ın ünlü ismi “Tony Cetinski” ile Zabluda adlı bir düete imza attı.

http://youtu.be/ic8ZJbozYFY

Tijana Dapčević, en son “A Gde su Kokoške?” adlı bir tiyatroda oynamıştır.