Bundan 10 yıl öncesinde sadece CD, 20 yıl öncesinde ise kaset ve 30 yıl öncesinde plaklarla dinleyicilerine ulaşan sanatçılar artık çok farklı platformlarla dinleyicileriyle buluşuyor…90’lı yılların başlarında doğmuş biri olarak müzik piyasındaki hızlı değişimi an ve an yaşadım. Önce CD’ler çıktı sonrasında MP3’ler ve şimdi online müzik satın alma programları…

Tüm bu süreci Eurovision’da yaşadı. Başlarda plaklara kaydedilen şarkılar sonrasında kasetlere, CD’lere kaydedilmeye başladı. Şimdi ise bunların tamamı tedavülden kalkmak üzere. Her şeye rağmen her yıl sanatçılar bir dünya promo CD’si hazırlayarak yarışmanın yapıldığı ülkeye gelmeye devam ediyor. Peki bu CD’leri kim dinliyor? Cevap: HİÇKİMSE.

Her yıl büyük bir heyecanla topladığımız promo CD’leri bir kez bile CD çalara takılmadan diğerlerinin yanına konuluyor bundan emin olabilirsiniz. Ancak aralarında özel tasarımlı albüm ambalajların sahip olanlar daha özel bir şekilde muhafaza edililiyor. Misal 2012 yılında Türkiye’nin promo CD’si yelkenli şeklini alıyordu açınca ya da 2014 yılında Slovenya’nın CD’si üç boyutlu rengarenk bir makete dönüşüyordu. Dediğim gibi promo albümlerinin bu şekilde tasarlanması hoş ve zekice. Ancak diğer önemli bir olay ise albümün kapağı.

Albüm kapağında kullanılan fotoğraf bakımından albümleri ikiye ayırabiliriz. Eurovision konseptini yansıtanlar ve Eurovision konseptini yansıtmayanlar.

Eurovision konseptini yansıtan albümlere baktığınızda sanatçının şovunda kullanacağı makyaj, saç, aksesuar vs gibi şeyler hakkında kopya aldığımız albüm kapaklarıdır. Diğer kategori ise böyle rastgele eldeki promo fotoğraflarının albüm için kullanıldığı şahsen bana özensiz gelen albüm kapaklarıdır.

Günümüzde müziklere Spotify ve ITunes gibi platformlardan ulaşabiliyoruz. Bunun dezavantajları elbette var (Sanatçıların diğer şarkılarını dinleyemiyoruz. Ancak eskiden bir kaseti evire çevire dinleyer santçının tüm şarkılarını ezberlerdik.). Bizde bu yıl yarışacak olan Eurovision sanatçılarının dijital platformlardaki albüm kapaklarını sizler için derlerdik.

İşte bu yılın albüm kapakları: En hoş olan sizce hangisi?

-Güncellenecek-