Bu sene Portekiz tarihinde ilk kez Eurovision Şarkı Yarışması‘na ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyor. Her ne kadar Türkiye yarışmaya katılmayacak olsa da Portekiz katılımcı diğer 42 ülke delegasyonunu ve dünyanın dört bir yanından gelen basın üyelerini ağırlayacak. Böylelikle Eurovision çatısı altında bizler de Portekiz kültürünü daha yakından tanıma imkanını bulacağız…

Bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren ev sahibi yayıncı kurumu RTP, Portekiz  kültürünü dünyanın dört bir yanından yarışmayı takip edecek izleyicilere en iyi şekilde tanıtmak istiyor. Sizlerin de bildiği gibi Eurovision çatısı altında yapılan tüm yarışmalarda yayın akışına çok özen gösterilir ve saniyeler dahi büyük önem taşır. Hal böyle olunca ara şovlar ve sunumlar yarışmaya ev sahipliği yapan ülkenin tanıtımı için yeterli olmaz ve bu sıkıntının üstesinden gelmek için bir başka kaynak belirlenir: Postcardlar.

Postcardlar ülkeleri temsil eden sanatçıların sahneye çıkış sıralarında ekrana yansıtılan görüntüler olarak tanımlanabilir. Bu görüntülerin ana teması EBU ve ev sahibi ülke tarafından belirlenir. Genellikle görüntüler sanatçıların günlük yaşantıları, hobileri olurken bazı yıllarda ise ev sahibi ülkeler görüntüleri ülke içindeki farklı manzaralardan yansıtarak ülke turizm sektörüne katkı sağlamayı amaçlamıştır.

Geçtiğimiz yıl ise  postcardlar “sanatçı merkezli” olmuştu. Yani onların hayatlarına, kariyerlerine odaklanımıştı. Çünkü yetkililer sanatçının şarkısını söyleyeceği 3 dakikanın dışında kendilerini tanıtmak için ekstra bir zamanının yararlı olacağını düşünüyorlardı. Yine postcardlarda güzel şehir manzaraları ve sahne arkasında kareler belirmişti.

Bu sene ise postcardlar hakkındaki ilk ipuçlarını Gürcistan’ı temsil edecek olan Grup IRIAO’nun  vokalisti  Misho Javakhishvili’nin verdiği bir röpotajından kırptık. İşte o açıklama:

“En azından şu an için programımız şarkının son versiyonunu çabucak seçip düzenlemeye çalışmak ve ardından televizyon yayıncısı için gerekli aşamaları geçeceğiz çünkü Şubat ayında kartpostal çekmek için Portekiz’e gitmeliyiz. Önceki yıllarda organizatörler katılımcı ülkelere TV ekipleri gönderiyorlardı (postcard çekimleri için) fakat bu yıl  tüm katılımcıların poscardların çekileceği Portekiz’e gitmeleri için finansman sağlanmasına karar verildi. ”

Koyu fontlarla belirttiğimiz yerlerden anlayacağınız üzere bu sene tüm katılımcılar Portekiz’e seyahat etmek zorunda. Hatta bu çekimler bir ay içerisinde başlayacak ve görüntülerde muhtemelen Portekiz’in dört bir yanında var olan şahane manzaralar olacak. Geçen yıllardan farklı olarak (2004,2006,2012 gibi), ev sahibi ülkenin görüntülerinin hakim olacağı postcardlarda aynı zamanda ülke temsilcilerinin de görüntüleri olacak.

Bugün (06.02.2018) resmi hesabın paylaştığı bilgiler bu çıkarımları doğrular nitelikte oldu. Bu senenin postcard teması “Welcome to Portugal!” (Portekiz’e Hoş Geldiniz!) oldu. Eurovision 2018’in tüm katılımcıları, gelecek haftalarda kendi postcardlarını filme almak için Portekiz’e gidecekler. Her sanatçıya bir etkinliği veya görevi verilecek ve onlardan tamamlanması beklecek. Bu sene Avusturya’yı temsil edecek olan Cesár Sampson’ın görevi Portekiz’in en eski köylerinden biri olan Moors’ta bisiklet sürme oldu. Çekimi sırasında Cesar, yerel alanın eşsiz manzara ve tarihi binalarını alarak heyecanlı ve adrenalin dolu bir yolculuğa çıkarak bir grup bisikletçiye katıldı.

Postcard çekimlerini tamamlayan bir diğer sanatçı ise Belçika’yı temsil edecek olan Laura oldu. Lizbon’da Tagus Nehri manzarasında çekilen postcardlarda Laura bir kaptan davetiyle yelkenliye bindi. Görevi ise yelkenliyi nehir boyunca sürmek oldu. Ekranlarda ise Lizbon’un simgeleri haline gelmiş manzaraları izleyeceğiz.