Herkese merhaba!

Tel Aviv’de bugün 2019 Eurovision Şarkı Yarışması’nın 1. Yarı Finali’nin ilk tam provası gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen ilk yarı finalin tam provasına ilişkin izlenimlerimiz ise şu şekilde…

Açılış:

Bir gelenek olarak Te Deum ile başlıyor. Ardından başlayan vtr’de 1998’de Dana’nın zaferini izleyen Netta’nın Eurovision yolculuğu anlatılıyor. Tema “Siz onun hayalini gerçekleştirdiniz!” ve “Tel Aviv’e hoşgeldiniz” yazılarının ardından Netta Toy şarkısı ile sahnede beliriyor. Ancak minik bir teknik aksaklık nedeniyle performansı yarıda kesildi ve sahneye ikinci kez geldi.

Sunucular sahneye pyro ve havai fişekler arasında geldi.

Açılış kısmı gerek vtr gerek Netta performansı ile tamamen Netta’ya ayrılmış diyebiliriz.

Postcardlar dans üzerine kurulu. Santçılar İsrail’in farklı şehirlerinde “play tuşuna” benzeyen üçgene basıp dans etmeye başlıyor. Zaten sunucular yarışmanın başında bunu açıklıyor.

Kıbrıs

Tamta’nın performansı oldukça iyiydi. Enerjik bir açılış oldu. Şarkının sonundaki pyro bombaları herkesi korkuttu 🙂 (Yazıyı yazarken ben bile oynadığımı farkettim)

Karadağ

Tamta’nın ardından sahne alan Karadağ biraz sönük kaldı sanki. Hatta ben bile şarkıyı unuttuğumu farkettim. Şarkı başladığında 5-6 saniye “bu hangi ülke” dedim.

Finlandiya

Sahnenin sol tarafından başlayan Darude performansını sağ tarafta bitiriyor. Performansı sırasında LED ekran ve ışıklar çok yoğun bir şekilde kullanılmış. Ses ve performans her zamanki gibiydi.

Polonya

Polonya’nın perofrmansının başında “Hello who knows English?” şeklinde bir anons duyduk. Şovun parçası mı hala algılamaya çalışıyoruz. Kamera açılarında sorunlar yaşandı. Sorunlar genellikle odaklanma ile ilgiliydi.

Slovenya

Ses ve performansları açısından başarılı olsalar bile bugün enerjileri sanki bir tık düşüktü.

Çekya

Şarkının son nakaratını farklı bir şekilde söylüyor. Bence şarkının enerjisi düşmüş. Ayrıca son kısımda “haydi eller havaya” yapıyor bu şarkıyı ucuzlatmış. Hemen belirteyim arkaplanda Türkçe “arkadaş” yazıyor.

Çekya’nın performansının ardından ise greenrooma bağlanılarak sırasıyla Kıbrıs, Polonya ile röportaj yapılıyor.

Macaristan

Bu yıl ikinci defa Eurovision sahnesinde olan Joci ses olarak stüdyo kaydından farksız bir performans sergiledi. Arenada iyi alkış aldı.

Belarus

Zena’nın performansı başlamadan arenada havalandırma sistemi devreye girdi ve büyük bir gürültü ortaya çıktı. Bu tüm performans boyunca devam etti. Beklediğimden çok daha fazla enerjik ve başarılı bir performanstı.

Sırbistan

Yine Eurovision’da deneyimli bir isim… Şarkının ruhunu arenaya yansıtmayı başardı. Sorunsuz oldukça başarılı bir performans sergiledi.

Belçika

Klipteki temasından uzak bir şov seçtiğini hepimiz biliyoruz. Ne kadar etkileyici olduğu tartışılır ancak muhtemelen finalistler arasında olmasını bekliyoruz.

Belçika’nın ardından tekrar sunuculara bağlanıldı.

Gürcistan

Bu yarı finaldeki İngilizce olamayan 7 şarkıdan birini hazırlayan Gürcistan’ın performansı başarılıydı. Ancak izleyiciden ne kadar karşılık bulacağı tartışılır.

Avustralya

Teknolojinin tüm imkanlarından faydalanan Avustralya gerçekten “zero gravity” ile şarkısını söyledi. Oldukça etkileyici bir şov ve ses. Kesin finalistler arasında diyebiliriz. Çok sağlam alkış aldım.

Avustralya’nın ardından seyircilerle muhabbet başladı ardından greenroom ile devam etti. Greenroomda Çekya ile röportaj yapıldı.

İzlanda

Hatari her zaman olduğu gibi sıra dışı idi. Performansı ne bir eksik ne bir fazla idi. Bu yılın en ilginç isimlerinden olan grup dikkat çekerek adını finalistler arasında yazdıracağa benziyor.

Estonya

Hatari’den yorulanlar için sakinleştirici geleceği su götürmez bir gerçek.

Portekiz

İzlanda’dan sonra bana göre bu yılın en ilginç isimlerinden. Ses ve şov açısından bir sıkıntı yaşanmadı.

Yunanistan

Yunanistan’ın şovu klibi ile bağlantılı olmasına rağmen kamera açılarından mıdır neden dansçılar oldukça donuktu ama genel olarak başarılılardı. Yunanistan’ın bir diğer sorunu ise şarkının sonundaydı. Şarkının sonunda Katerina değişik bir şeyler söyledi ancak ne dediği tam olarak anlaşılmadı.

San Marino

Ve Serhat! 2016 yılında kıl payı finali kaçıran Serhat bu yılki performansı ile adını büyük olasılıkla finale yazdıracağa benziyor. Oldukça başarılı ve enerjikti.

Performansların sonunda 1998 yılında İsrail’e birincilik getiren Dana “Just the way you are” şarkısnın seslendirdi. Bu sırada arkasındaki ekranda arenadaki izleyicilerden seçilenleri kalp içerisinde gördük <3

Dana’nın performansının ardından ise bu yılın katılımcılarının İsrail’e 1978 yılında ilk birinciliği getiren “A Ba Ni Bi” şarkısı ile dansını izledik.

Recaplerin ardından oylamanın bitirilmesi için geri sayıma geçildi.