Eurovision Şarkı Yarışması Referans Grubu sözcüsü Frank-Dieter Freiling verdiği röportajda Büyük 5’li ve Eurovision’a yeni ülkelerin katılması ile ilgili konuştu…

2009 yılından bu yana Referans Grubu sözcüsü olarak görevde olan Frank-Dieter Freiling bu yıl Ukrayna’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımla birlikte yarışmanın geleceği ile ilgili farklı şeylerin gündeme geleceğini belirtti.

Büyük 5’li düzenlemesi yarışmanın finansmanının sağlanabilmesi için uzun zamandır devam eden bir uygulama. Teleoylamada en yüksek katılıma sahip 5 Batı Ülkesi bu uygulama ile yarı finallerde yarışmadan doğrudan final etabında yarışabiliyor. Elbette bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi ve adaletli bir sisteme geçilmesi gereklidir.

Avustralya neden Eurovision’da sorusuna ise şöyle cevap veriyor:

Avustralya Eurovision’a gerçekten çok şey kattı. Avustralya’nın yolladığı kaliteli isimler diğer ülkelere örnek oldu. Onların sanatsal olarak ilerlemeleri için zorladı. Avustralya zaten son 10 yıldır Eurovision’a iyice bağlanmış durumdaydı. Saat farkı olmasına rağmen yarışma ilgiyle takip ediliyordu.

Avrupa dışındaki ülkelerin katılımıyla ilgili ise şunları söyledi:

Avrupa dışından Eurovision ile ilgilenen bir sürü ülke var. Ancak şimdiye kadar kimse yarışmaya olan ilgisini istikrarlı bir şekilde sürdüremedi. Çeşitlilik olabilmesi için ortak bir dil şart. Şu anki Eurovision katılımcıları arasında bu mevcut.