Eurovision Şarkı Yarışması’nda Azerbaycan ilk kez 2008 yılında katılım göstermiş ve bundan sonraki yıllarda sürekli olarak katılım göstermiştir. 2008 yılında Azerbaycan ulusal final ile Elnur ve Samir’in sözleri Göher Hesenzadeh, bestesi Zehra Bədəlbəyli’ye ait Day After Day adlı şarkısıyla Sırbistan’da düzenlenen yarışmaya katılmış ve ilk yarışmasında finale çıkmayı başararak 132 puanla 8.olmuştur.

2009 yılında ise İran asıllı Arash Labaf, Azerbaycan delegasyonuna elinde Eurovision’luk bir şarkı olduğunu ve bu şarkıyla Azerbaycan adına yarışmak istediğini dile getirdi. Delegasyon tarafından kabul gören bu teklife karşılık Arash, “Ben bu şarkıyı düet halinde söylemek istiyorum ve bunun için bir seçim turu düzenlenmeli” ifadesini kullandı ve yapılan seçim turunun sonunda Aysel Teymurzade seçildi.

Azerbaycan’ın İsveç ile doğrudan ilişkisi bu noktada başladı. Arash aynı zamanda İsveç vatandaşı ve şarkısını hazırlarken İsveç’in en ünlü bestecileri ile çalıştı.

Yarışmanın sonucunda 3.olan Azerbaycan, bundan sonraki tüm senelerde İsveç’li besteciler ile çalıştı.

2010 yılında İsveç’li bestecilerden 3 sipariş şarkı alan Azerbaycan delegasyonu, bu şarkıları yaptıkları elemelerin ardından finale kalan 3 sanatçı/gruba ayrı ayrı seslendirdi. Yapılan finalde kazanan Safura Alizade’nin en başta şarkısı açıklanmazken bir süre sonra finalde de seslendirdiği, sözleri Sandra Bjurman, bestesi ise Stefan Örn ve Anders Bagge’ye ait olan Drip Drop şarkısı ile yarışmaya hak kazandı.

Şarkının klibinde ve Safura’nın klipte boğulma tehlikesi atlatması uzun süre konuşuldu. Eurovision’da da İsveçli vokalistlerle ve İsveçli koreografın hazırladığı koreografi ile sahnede performansını sergileyen Safura, 145 puanla 5.sırada yer aldı.

Hatta Drip Drop şarkısına Eurovision’a 5 şarkı yollayan Zeljko Joksimovic, Balkan versiyonu adıyla düzenleme yapmıştır.

2011 yılında ise Azerbaycan seçimini Milli Seçim Turu adında yarışma düzenleyerek belirledi. Yarışmacıların haftalar süren cover performansları sonucunda Azerbaycan jürisi tarafından Eldar ve Nigar’ın beraber yarışmasına karar verildikleri açıklandı.2011’de açıklanan en son şarkı olan Running Scared’in sözleri Sandra Bjurman, Stefan Örn, bestesi ise Sandra Bjurman, Stefan Örn, Iain Farquharson’a ait. Eurovision takımında da o sene Melodifestivalen’de yarışıp Andra Chansen turunda elenen Shirley’s Angels ekibi yer alıyordu. Yarışmanın sonucunda 221 puanla 1.olan Ell ve Nikki, 2012 yılında yarışmayı Bakü’ye taşımayı başardı.

2012 yılında yine Milli Seçim Turu düzenleyen Azerbaycan, bu sefer halkın kararıyla Sabina Babayeva’yı yarışmaya göndermeye karar verdi. Şarkıyı yine temsilci belirlendikten sonra açıklayan Azerbaycan delegasyonu, yine İsveçli bestecilerle çalışmaya karar verdi. When The Music Dies adlı şarkının sözleri ve bestesi Sandra Bjurman, Stefan Örn, Anders Bagge, Johan Kronlund’a ait. Eurovision takımında da yine İsveçli vokaller kullanmayı tercih eden Azerbaycan yarışmadan 150 puan ile 4.olarak ayrıldı.

2013 yılında yine Milli Seçim turu düzenleyen Azerbaycan, o sene farklı olarak 2010 yılındaki gibi finalde İsveç’ten sipariş yöntemi ile besteler aldı ve finale kalan şarkıcılara verildi. Yarışmayı Hold Me adlı şarkısı ile Farid Mammadov kazandı. Şarkının sözleri John Ballard ve Ralph Charlie Al Faher, bestesi ise Yunan Dimitris Kontopoulos’a ait. Koreografisi bu sefer Yunan koreograf Fokas’a ait. Farid Eurovision’da 234 puanla yarışmayı 2.sırada tamamladı.

2014 yılında ise Büyük Sahne adında yarışma ile temsilcisini belirleyen Azerbaycan seçimini Dilara Kazimova’dan yana kullandı. Dilara’nın aynı anda X Factor Ukrayna’ya katılması Azerbaycan’daki bazı Eurovision fanlarını yeterince Eurovision ile ilgilenmemesi sebebiyle rahatsız etmişti. Start A Fire adlı şarkıyla yarışan Dilara, yarıfinalden 9.luk ile finale çıkmaya hak kazanmıştır. Finalde de 33 puanla 22. sırada bitiren Dilara, Azerbaycan’ın en kötü derecesini alan yarışmacı olarak tarihe geçmiştir.

2015 yılında ilk kez direkt seçim yoluyla seçimini belirleyen Azerbaycan seçimini, 2008 yılında Eurovision’a katılmış ve 2014-2015 sezonunda O Ses Türkiye şampiyonu olan Elnur Hüseynov’dan yana kullanmıştı. Temsilci ile şarkıyı aynı anda açıklayan Azerbaycan Hour Of The Wolf adlı şarkı ile Eurovision’da yer aldı. Şarkının bestesi Nicolas Rebscher, Nicklas Lif, Lina Hansson ve sözleri Sandra Bjurman, Nicolas Rebscher, Nicklas Lif, Lina Hansson’a ait. Yarıfinalden jürinin sayesinde finale çıkan Elnur, finalde de 49 puanla 12.olarak yarışmayı tamamladı.

Tabikide Azerbaycan hep İsveç’ten faydalanmadı. Azerbaycan’ın İsveç’e armağan ettiği İsveç’te ünü bilinen bir dansçı-şarkıcı var. Alex Jafarzadeh, Azerbaycan’da doğmasına karşın hayatının büyük bölümünü İsveç’te geçirdi. Alex’in Melodifestivalen geçmişinde Oscar Zia’nın Yes We Can ve Danny Saucedo’nun Amazing adlı şarkısı ile dansçı vokal olarak yer aldığı biliniyor.

Aynı zamanda 2014 yılında Fanga Mig adlı şarkısıyla Melodifestivalen’a başvurduğu ve elemeleri geçemediği söylentiler arasında yer alıyor.