Eurovision sezonunun resmen başlamasıyla Avrupa’nın dört bir yanından resmi katılım haberleri ve bazı ülkelerin ulusal finalleri hakkında bir çok gelişmeyi sizlerle paylaşmaya çabalıyoruz. Her ne kadar sayısız gelişmeyi sizlerle paylaşsak ta, ülkemizle ilgili Eurovision gelişmelerini sizlerle paylaşamadığımız için her sene eksik hissediyoruz.

TRT’nin her sene kendince aldığı kararlar nedeniyle yarışmaya katılmayı reddetmesi birçok Eurovision severin her defasında gönlünü kılıyor ve yarışma dönemi ülkelerini böylesine büyük bir plartformda göremedikleri için kendilerini dışlanmış hissetmelerine neden oluyor. Takipçiler sosyal medya vasıtasıyla her ne kadar TRT’nin yetkili isimlerine ulaşmayı denese de bu girişimler hiçbir zaman TRT’nin kararına etki edememiştir.

Yakın zamanda Türkiye’nin resmi Eurovision fan kulübü eurovisiondream girişimleriyle TRT’ye Eurovision takipçilerinin sesi olacak bir rapor gönderildi. Genel Koordinatör Ali Durgut imzalı yazı TRT Genel Müdürü Şenol Göka ve TRT Müzik Dairesi Başkanı Amber Türkmen’e gönderildi. Raporda beklentilerimizi ve önerilerimizi ele alan Durgut, hepimizin sesi olmaya devam ediyor.

Rapora TRT’nin vereceği cevap merakla bekleniyor.


TÜRKİYE RADYO VE TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

  

“EurovisionDream – INFE Türkiye Resmi Eurovision Fan Kulübü” olarak, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılım ve şarkı belirleme süreçleri hakkındaki görüş ve önerilerimizi; TRT Genel Müdürü Sn. Şenol Göka ile paylaşılması, ilgili komisyonlarda değerlendirilmesi ve TRT Genel Müdürlüğü Müzik Dairesi Başkanlığı ile paylaşılması için ek dosya şeklinde tarafınıza iletilmiştir.

Gerekli değerlendirme yapılarak sonucun tarafımıza bildirilmesini saygılarımızla sunarız.

Ali DURGUT

  EurovisionDream – INFE Türkiye Eurovision Fan Kulübü

Genel Koordinatörü

 

 

 

TÜRKİYE RADYO VE TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

 

 

Türkiye Eurovision Fanlarını bir çatı altında toplayan “INFE TURKEY – EurovisionDream Kulübü” olarak; Eurovision konusundaki görüş ve isteklerimizi sizinle paylaşmak istiyoruz.

 

Türkiye olarak, uluslararası müzik arenasında önemli bir yeri olan “Eurovision Şarkı Yarışması”na en son Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen “2012 Eurovision Şarkı Yarışması Büyük Finali”ne katılmış ve Yedinci sırada yarışmayı tamamlamıştık. O günden bugüne kendimizce haklı olan sebeblerle bu etkinlikten uzak kalmayı tercih ettik. Halbuki TRT sayesinde Avrupa’da yaşayan milyonlarca Türk insanına büyük bir çoşku ve heyecan yaşatıyor ve insanlarımızın “Türkiye” adı altınta kenetlenmesini sağlıyordunuz. TRT’nin yarışmaya katılmama kararı, Türkiye müzik sektöründe olduğu kadar, Avrupa’da üzüntüyle karşılanmaktadır. Birçok ülkede Ukrayna’nın başkenti Kiev kentinde düzenlenecek olan “Eurovision 2017” finalleri hazırlıkları başlarken, TRT’den olumlu olarak henüz resmi bir açıklama yapılmamış olması, Eurovision ve müzik dünyasında üzüntü yaratmaktadır. Ülke olarak uluslararası birçok arenada yerimizi alıyorken; Müzik konusunda sessiz kalmamız hem ülke müziğimiz, hemde kültürümüzün tanıtımı açısından eksikliktir. TRT ve Müzik Dairesi’nin bu konuda olumlu yönde hazırlık yaptığını öğrenmek istiyoruz.

 

TRT’nin de yakınen bildiği üzere Eurovision Şarkı Yarışmalarındaki oylama şekli 2016 senesiyle beraber artık Türkiye’nin lehine dönmüştür. %50 jüri- %50 tele-oy şeklinde artık daha adil ve heyecanlı bir formül bulunmuştur. Kardeş ülke Azerbaycan veya Ukrayna bunu başarabiliyorsa; Türkiye’de başarma yolunu bulmalıdır. TRT’de bu organizasyonu yapabilecek çok değerli isimler bulunmaktadır. Eurovision’da doğru bir şarkı ve şarkıcı seçimi çok önemlidir. Bildiginiz gibi İngiltere, Fransa veya İspanya referans grubu olmasına rağmen doğru şarkı seçemediği için son senelerde devamlı son sıralarda kalmaktadırlar. İyi bir derece için, önemli olan televoting veya referans grubu olmak değil. Doğru şarkı ve ekiple organizasyonda yer almaktır.

 

02.11.2012 tarihinde TRT’nin yaptığı “II. Eurovision Danışma Kurulu Toplantısı”nda söze başlarken “Eurovision’un benim hayatımdaki yerini” aktarmış ve “Eğer ben TRT Genel Müdürü olsaydım. Türkiye’ye bir şarkı yarışması armağan ederdim” diye başlamıştım. “Türkiye Radyo Televizyon Kurumu” Avrupanın en büyük dört televizyonundan biridir. Organizasyonlar konusunda deneyimli ve bütce açısından da yeterli bir kurumdur. 
Türkiye’nin müzik kültürüne bir yarışma katmak bunu geliştirmek ve her sene geleneksel hale getirmek TRT icin zor olmayacak bir programdır. Profesyonel ve amatör yarışmacılara açık olacak bu yarışmayla ülke müziğine çok sayıda besteci ve yorumcu katılacaktır. Avrupa ülkelerinde birçok televizyon kuruluşu bunu gerçekleştirmekte ve ülkelerinde büyük bir gündem konusu oluşturmaktadırlar. Bu yarışmadan çıkacak olan birinciyi de TRT isterse Eurovision’a gönderebilir. “Eurovision Şarkı Yarışması” adı üzerinde bir şarkı yarışmasıdır. Ancak bizde son senelerde “şarkıcı yarışması” haline dönüştürülmüştür.

 

2017 senesi için TRT’ye 1981 senesinde yapılmış olan Eurovision Türkiye Finalini öneriyoruz. TRT’nin gelmiş geçmiş en başarılı ulusal final çalışması 1981 senesinde yapılmıştır. Mutlaka o seneyi hatırlayan personeliniz vardır. TRT, yarışma için 15 veya 20 besteciye eser siparişi verir. Her besteci için katılım ücreti 20.000 TL. Final gruplarındaki elemelerde şarkısı bir üst tura geçen her besteci icin ödul 20.000 TL daha artarak finale gelinir; Finalde birinci olan şarkıya ise büyük para ödülü verilmelidir. (Yarışma için sponsorluk çalışması yapılabilir veya reklamlarla yarışma bütçesi sağlanabilir.) Besteciler şarkılarını istediği yorumcuya okutabilir. Yorumcuların tanınmış olması şart değildir. Önemli olan şarkıyı okuyabilmek ve sahnede o enerjiyi verebilmektir. Finalde yarışacak olan 20 eser TRT ekranlarında öyle bir anons edilip; öyle bir magazinsel hale getirilmelidir ki; Türkiye kamuoyu ve medyası konuyu gündeme taşıyarak tartışmalı ve takip ederek TRT’ye olan ilgiyi ve izlenilirliği artırmalıdır. Eurovision Şarkı Yarışması, şarkılar hazırlanıp show haline getirildikten sonra bir geceye değil, birkaç hafta veya aylık sürece yayılabilir. Finalde yarışacak olan yirmi eser, çeşitli şekillerde TV ekranlarında gösterilir, yarıştırılır. Eğer arzu edilirse sırayla “ilk onbeş – ilk on ve ilk beş” şeklinde eleminasyona gidilir ve “Büyük Ulusal Final Show”u ve “Gala Gecesi” ile sonuç açıklanır ve Eurovision 2017 şarkımız belirlenebilir.

Jüri olarak üç tavsiyemiz olacaktır:

  • Enternasyonal Jüri ( Bu jüride TRT’nin davet edeceği uluslararasi sanatçı ve besteciler yer alır. Buna “INFE Eurovision Kulüpleri Birliği” Avrupa Başkanı ve OGAE Kulüpler Birliği” Avrupa Başkanı da dahil )
  • TRT Profesyonel Jürisi ( Bu jüri grubu içinde TRT’nin uygun göreceği “profesyonel müzik adamları ve Eurovision Türk Kulüpleri, medya mensupları vs” gibi 20 kisilik bir jüri heyeti )
  • İnteraktif Halk Jürisi ( Halk oyları alınarak halkın söz hakkı olması sağlanır.)

 

Enternasyonal Jüri ve TRT Profesyonel Jürisi oylarını açık olarak anons etmelidir. Ancak oyların son anda değiştirilmesini önlemek adına sonuçlar önce Noter vekiline iletilmeli ve aynı puanlar Noter önünde TV ekranlarında açıklanmalıdır. Jüri oylarını Eurovision’da olduğu gibi 12 – 10 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 olarak vermelidir. Üçüncü oylama ise SMS veya İnternet oyları olacaktır. Bu oylarda aynı “ Standart Eurovision Oyları açıklama sistematiğindeki” gibi yansıtılmalıdır. ( 12 – 10 – 8 – 7 – 6 -5 – 4 -3 -2 -1 ). Yarısma sonunda oylar ekrana yansıtılarak otomatik toplama yapılmalıdır. Puan eşitliği durumunda ise İnteraktif Halk oylamasında yüksek puanı alan eser birinci ilan edilmelidir. 
Yarışma sonrası yarışan şarkılar bir Albüm altında toplanarak, Türkiye Müzik Piyasasina sunulabilir. TRT’nin bu tür şeffaf bir çalışma yapması TRT’yi her türlü polemikten ve sıkıntıdan kurtarmış olacaktır. Olası bir başarısızlıkta da kamuoyunun hedefi olmaktan kurtaracaktır. Eurovision’da başarı için farklı besteciler denemeli ve şans verilmelidir. Bu gruplar arasında “Mercan Dede” ve “Can Atilla” gibi Mistik – Etnik çalışmalarda yarismaya renk katacaktır. Eurovision’da lisan konusunda “ingilizce” olması şart değildir. Günümüzde hangimiz bir şarkıyı anladığımız için seviyoruz? Tabiki “Hiçbirimiz”. Bu nedenle lisan değil; “melodi” önemlidir. Bunu da unutmayalım. Türkiye’nin Avrupa’daki oylamada televoting gibi pozitif gücü vardır. Eğer iyi bir yorumcu ve melodiyle jüriden de oy alırsak; Sonuç  kendiliğinden iyi olarak gelecektir.

 

TRT’ye diğer önerimiz; Eurovision Şarkı Yarışması Finallerinde ülkemiz adına katılacak olan besteci ve yorumcuyu; geçmiş yıllarda ülkemizi temsil etmiş sanatçılarla buluşturmak olmalıdır. Bu toplantıya Eurovision Fan Kulüpleri de alınırsa tecrübe paylaşımı çok başarılı olur. Destek çok önemlidir. Malesef Yarışmadan sonra eleştirmek çok kolaydır. Fakat her türlü eleştiri çok önemlidir. Ancak yapıcı ve saygılı eleştiriyle başari kazanılır. Geçtiğimiz senelerde medya ve dolduruşa getirilen kamuoyu ile birçok sanatçılarımızı yarışmaya küstürdük. Adeta korkuttuk. Bu işbirliği ve birliktelik Türkiye’ye örnek olacak ve belki birçok alanda değerlendirilecektir.

 

Türkiye Eurovisionseverleri ve INFE Türkiye Resmi Fan Kulübü olarak 9 – 11 – 13 Mayıs 2017 tarihlerinde Ukrayna’nın Kiev kentinde organize edilecek “Eurovision Şarkı Yarışması”na Türkiye adına katılımınızı istiyor. Türk Eurovision Fanları olarak bu konuda üzerimize düşen her türlü göreve hazır olduğumuzu siz değerli Türkiye Radyo ve Televizyonu Kurumu ile paylaşmak istiyoruz.

 

Saygılarımızla.

 

EurovisionDream – INFE Türkiye Resmi Eurovision Fan Kulübü adına

 

Ali DURGUT

Genel Koordinatör


Geçtiğimiz Eurovision döneminde Genel Müdür Şenol Göka ile yaptığımız görüşme ayrıntılarını ve izlenimlerimizi paylaştığımız yazıya ulaşmak için tıklayınız.