63 senelik bir geçmişe sahip olan Eurovision Şarkı Yarışması’nın ilk kazananı ünvanına sahip olan Lys Assia 94 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

Bir hayranı ekşi sözlükte  onun hayatını şöyle özetlemişti:

3 mart 1926’da 11 çocuklu bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi ve Zürih’te yetişti. 1940’da şarkıcılığa başlayan sanatçı, 1950’lerde Orta Avrupa’da tanındı ve şarkıcılığının yanı sıra çeşitli filmlerde de rol aldı. onu üne kavuşturan ilk şarkısı “O mein papa” (1950) idi. 1956’da iki ayrı devletten Eurovision’da kendilerini temsil etmesi için davet aldı: İsviçre ve Almanya. alman ulusal elemelerinde söylediği “ein kleiner goldner ring” adlı Almanca şarkı elemeleri geçemedi ancak “Refrain” adlı Fransızca şarkı hem isviçre elemelerini geçti hem de uluslararası yarışmanın birincisi oldu. 1957 ve 1958’de de İsviçre’yi Eurosivion’da temsil etti. 1957’de seslendirdiği “L’enfant que j’etais” adlı şarkı sekizinci, 1958’de seslendirdiği “Giorgio” adlı şarkı ikinci oldu. Her iki parça da Avrupa’da çok sevildi.

Son olarak 2012 yılında şansını ülkesi İsviçre’nin ulusal finalinde tekrardan denedi ancak yarışmada finale çıkmasına rağmen galip gelemedi. Bir sonraki sene de ulusal kanala şarkı gönderdi fakat beklediği olumlu yanıtı alamadı. Ünlü sanatçı yine de bir çok yarışmaya özel konuk olarak katıldı ve birçok etkinlikte yer aldı.

Yazımızın sonunda Lys Assia’nın ailesi, dostları ve hayranlarına başsağlığı dilekelerimizi iletiyoruz.