1956 yılında İsviçre’nin Lugano şehrinde başlayan Eurovision Şarkı Yarışması yine İsviçre’nin galibiyeti ile tamamlandı…
Ertesi sene yani 1957’de ise yarışmaya Almanya’nın Frankfurt şehri ev sahipliği yaptı ve yarışmanın galibi Hollanda oldu. 1958’de ise artık bugün Eurovision‘un bilinen en önemli kuralı EBU tarafından açıklandı:
“Kazanan ülke ertesi yıl yarışmaya ev sahipliği yapar.”. Peki bu kural hangi yıllarda uygulanmadı ya da uygulanamadı?
Hadi başlayalım:
1960
1959 yılında yarışmayı kazanan Hollanda mali nedenlerden dolayı yarışmaya 1960 yılında ev sahipliği yapmayı kabul etmedi ve yarışma aynı yıl 2. olan Birleşik Krallık’a verildi.
1963
1962 yılında birinciliği elde eden Fransa ertesi sene ev sahipliğini masraflar nedeniyle kabul etmedi. Bunun üzerine yarışmanın 2. (Monako) ve 3. (Lüksemburg)’lerine gidildi. Lüksemburg ve Monako yine nedenle ev sahipliğini kabul etmeyince 4. olan Birleşik Krallık 1963 Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yaptı.
1972
1971 yılında ülkesini temsil eden Severine Monako’ya zaferi getiren isim oldu. Ancak ülkede uygun mekan olmaması nedeniyle Monako ev sahipliğini kabul etmedi. Monako Televizyonu BBC’nin (Birleşik Krallık) önceki tecrübelerini işaret ederek ev sahipliği hakkını Birleşik Krallık’a devretti ve yarışma Edinburgh’da yapıldı.
1974
1972 yılının galibi olan Lüksemburg 1973 yılında tekrar kazanınca kanal ev sahipliğini maddi nedenlerden dolayı kaldıramayacağını açıkladı. BBC ile anlaşılmasının ardından yarışmaya 1974 yılında Brighton ev sahipliği yaptı.
1980
1978 yılında birinci olan İsrail 1979 yılında Eurovision Şarkı Yarışması‘nı Kudüs‘te düzenledi. Ev sahipliği yarışmada yeniden birinci olan İsrail 1980 yılında maddi sıkıntıları gerekçe göstererek yarışmaya ev sahipliği yapamayacağını açıkladı. İsrail’in bir diğer gerekçesi ise yarışmanın anma günü olan 19 Nisan’da yapılacak olmasıydı.
Ve Avustralya
2015 yılından bu yana Eurovision Şarkı Yarışması‘nda yarışan Avustralya‘nın kazanması durumunda yine yarışmanın Avustralya dışında bir Avrupa şehrinde yapılacağı alınan kararlar arasında.
Özetle 1981 yılından bu yana kazanan ülke ertesi yıl ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Yarışma tarihi boyunca yapılan istisnalara bakıldığında ise bunların tamamı maddi gerekçelerden kaynaklanıyor. Yani şu ana kadar politik nedenlerden dolayı ülkenin ev sahipliği hakkının elinden alınması gibi bir durum söz konusu olmadı.
Bakalım EBU‘nun alacağı karar ile birlikte 2019 Eurovision Şarkı Yarışması‘nda bir ilk yaşanacak mı?
BONUS: 1969 yılında bilindiği üzere Eurovision Şarkı Yarışması‘nı 4 ülke (İngiltere, İspanya, Fransa, Hollanda) birden kazandı ve bunlardan yalnızca birisi ev sahipliği yapma şansını elde etti. İlk aşamada yakın zamanda ev sahipliği yapan Birleşik Krallık (1968) ve İspanya (1969) ev sahipliği yarışından çıkartıldı. Ardından Fransa ve Hollanda arasında yazı-tura atılır ve yüzü gülen ülke Hollanda oldu.